skip to Main Content

Terapia Relațională Imago (TReI) este una dintre cele mai apreciate intervenții de cuplu. Când vine vorba despre imago, majoritatea iubitorilor de carte cunosc doar cărțile semnate de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt, dar ei nu sunt singurii autori de literatură derivată din (TReI). Patricia Love, Tammy Nelson sau Steven Stosny sunt, de asemenea renumiți pentru cărțile lor axate pe același subiect. Doina Grasu, primul psihoterapeut imago certificat din România, ne propune ca lectură pentru luna iunie Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu fără să vorbești despre asta. De ce să citim această carte, dincolo de faptul că lectura ne face bine? Iată mai jos câteva motive:  

„Pentru a îmbunătăți relația de cuplu ai nevoie să înțelegi și să gestionezi diferențele importante dintre bărbat și femeie. Cartea Cum să îți îmbunătățești relația de cuplu fără să vorbești despre asta îți explică din perspectiva cercetărilor de unde provin diferențele majore dintre femeie și bărbat.

Câteva motive pentru a citi această carte:

Ca bărbat,

℗PUBLICITATE



  • vei înțelege de ce pentru iubita ta nu este niciodată suficient cât stați de vorbă;
  • de ce auzi des reproșuri și mai ales cum sa oprești valul acestora;
  • cum o poți ajuta pe partenera ta să fie relaxată;
  • cum să faci față discuțiilor despre relația voastră și să fii constructiv totodată;
  • vei înțelege cât de important este să asculți activ și ce efect are această atitudine asupra persoanei iubite;
  • vei descoperi că nu este nevoie să faci atâtea eforturi și să te dai peste cap pentru a o mulțumi pe iubita ta.

Ca femeie,

  • vei înțelege de ce a încerca să discuți cu iubitul tău despre voi și relația voastră mai rău îl îndepărtează;
  • vei ști cum să rupi lanțul vicios al furiei și singurătății;
  • vei învăț să gestionezi reacțiile de furie ale iubitului tău;
  • vei putea în sfârșit să scapi de sentimentul de singurătate pe care îl ai în relația de cuplu atunci când iubitul tău se retrage;
  • vei descoperi cum să îți îmbunătățești major relația de cuplu, fără alte discuții fără niciun folos.

Conexiunea intimă emoțională este generată preponderent de contactul vizual. Pentru o femeie, interacțiunea, contactul vizual și discuțiile generează siguranță, încredere, liniște, sentimentul că este cu adevărat iubită și protejată. Pentru un bărbat, a rămâne în contact vizual prea mult va genera o hiperstimulare, ceea ce creează un disconfort, de aici și nevoia de a se retrage, tradusă prin sentimentul de rușine. Această retragere va fi interpretată cu mare ușurință de femeie drept dezinteres, neimplicare și o va face pe aceasta să se simtă singură în doi. Reacția femeii de a vorbi despre cum se simte este aproape viscerală, greu de oprit, instinctul de autoapărare o face să-i trezească o reacție. Bărbatul va avea sentimentul că oricât s-ar strădui, tot nu este suficient și reacția lui de autoapărare va fi de furie și retragere.

Pentru a rupe acest cerc vicios de reproșuri și lipsa comunicării armonioase este nevoie să apreciem interacțiunea vizuală și ascultarea activă. Ca femeie, îi poți împărtăși mai mult bărbatului ce bine îți face doar ca stați de vorbă, ce plăcută este prezența lui, cât de important este pentru tine doar că te ascultă. Exprimă precis ce anume vrei să facă, respectă limitele stabilite și verifică când este disponibil și nu este implicat în alte activități. Ca bărbat, vei înțelege că simpla ascultare va aduce liniște și siguranță pentru iubita sau soția ta și de cele mai multe ori nu este necesar să faci sau să rezolvi ceva. Însă este important să poți exprima precis când anume ești disponibil și amintește-ți să menționezi mereu intenția ta bună.“

Cartea a fost publicată de PsihoBooks și alături de alte titluri din colecție este disponibilă cu reducere pe platforma paginadepsihologie.ro.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0