Skip to content

Nici că se putea să primim o recomandare mai bună de carte pentru începutul toamnei. Lavinia Herțe este psiholog, psihoterapeut relațional cu specializări în terapia de cuplu centrată pe emoții și terapia relațională imago. Cartea propusă de Lavinia se bazează pe studiul Harvard al dezvoltării adulte, cel mai lung studiu despre fericire, oferind o perspectivă asupra secretului unei vieți bune, fericite și împlinite. Dar mai multe ne va spune Lavinia în rândurile ce urmează.

Despre viața bună și cum s-o trăim, de Robert Waldinger și Marc Schulz, merită să fie citită de fiecare om care intenționează să fie suficient de bun în relațiile pe care le are, dacă dorește să-și îmbunătățească relațiile, dacă se luptă cu construirea unei relații sau îi este frică de relații. Este o carte despre mine, despre tine, despre umanitate, oferind secrete despre experiența universală de a fi viu.

Autorii abordează sănătatea umană uitându-se la ce anume îi face pe oameni să prospere. Modul în care ne simțim în viață este determinat numai în parte de ce se întâmplă în jurul nostru și în foarte mare măsură de ce se întâmplă înăuntrul nostru. Perceperea acestor fluxuri atât din exterior, cât și din interiorul corpului este vitală pentru starea noastră de bine.

De ce contează relațiile?

Rezultatele studiului Harvard și multe alte studii au concluzionat că: «Relațiile sub orice formă – de prietenie, de parteneriat romantic, de familie, de serviciu, între membrii unui club de carte etc – toate contribuie la o viață mai fericită, mai sănătoasă, și la longevitate».

Relațiile interumane ne influențează sănătatea minții și a corpului pe tot parcursul vieții. Atât știința, cât și realitatea au demonstrat de nenumărate ori că relațiile sunt o resursă esențială, care ne influențează starea de bine și sănătatea. Tot ce e nevoie să faci este să te observi cât de înviorat te simți atunci când simți că interlocutorul tău te-a înțeles, în timpul unei conversații pozitive sau să observi încordarea și epuizarea pe care le simți după o ceartă sau lipsa de somn dintr-o perioadă de neînțelegeri romantice.

Ești într-o relație energizantă sau epuizantă? – este o întrebare pe care ne-o oferă cartea, un cadou pentru a înțelege puterea vindecătoare a relațiilor.

Dar ce sunt relațiile?

Oamenii sunt ființe sociale, iar acest lucru înseamnă că fiecare dintre noi, ca individ, nu-și poate asigura sieși tot ce are nevoie. Avem nevoie unii de alții ca să interacționăm și ca să ne ajutăm.

Relațiile sunt trepte în direcția altor lucruri și o cale funcțională spre sănătate și fericire, sunt cheia reușitei noastre nu doar în a depăși dificultățile, ci și în a ne păstra optimismul. Sunt scopuri în sine, fundamentul vieții noastre, parte intrinsecă din tot ceea ce facem și suntem.

℗PUBLICITATEÎn relații și, mai ales, în relațiile apropiate, vom găsi ingredientele vieții bune, sentimentul de siguranță și protecție, cu ajutorul cărora ne dezvoltăm și care ne dau curajul să explorăm noi experiențe, care ne oferă apropiere emoțională și încredere, afirmarea identității, intimitate romantică, ajutor informativ și practic, distracție și relaxare, sentimentul de apartenență și acceptare. Toate relațiile au anumite avantaje pe care merită să le identificăm.

Relațiile sunt lucruri vii, care trăiesc înăuntrul nostru și care au nevoie de atenție și de hrană. Prin curiozitate și atenție putem să ne îmbunătățim relațiile și starea de bine. O altă idee importantă pe care studiul ne-o oferă este aceea că, dacă oamenii într-o relație pot cultiva un fundament solid de afecțiune și empatie (ceea ce înseamnă curiozitate și voința de a asculta), legătura lor va fi mai stabilă și mai de durată.

În funcție de etapa de viață în care ne aflăm, se pare că relațiile au un impact esențial asupra rolului pe care-l exercită. Relațiile sunt un factor principal în procesul de creștere și schimbare a noastră. Teorii recente arată că, oriunde te-ai afla în cursul vieții, te schimbi, și nu doar în mai rău; schimbarea pozitivă este posibilă. De aici reiese o altă ideea a studiului: copilăria nu este singura perioadă din viață care ne oferă o experiență formatoare și că omul și relațiile sunt regenerabile. Ceea ce trăim ca experiență pe tot parcursul vieții noastre, ceea ce îndurăm, ceea ce facem – toate acestea influențează creșterea și schimbarea noastră. O viață bună cere creștere și schimbare. Viața, pe tot parcursul ei, este o lungă ocazie de a avea experiențe corectoare.

Întreținerea unei bune forme sociale impune exercițiu cât de cât periodic, este ca un fitness social. Și, după cum arată studiul, niciodată nu e prea târziu pentru a întări relațiile pe care le avem sau pentru a construi altele. Evaluarea formei sociale în care te afli cere un plus de reflecție interioară și ar trebui să se situeze în centrul preocupărilor educației pentru sănătate.  Frecvența și calitatea contactului nostru cu alți oameni sunt doi factori de predicție ai fericirii.

Cum să ne petrecem timpul?

Este o întrebare profundă, cu implicații majore pentru sănătatea și fericirea noastră. Se pare că timpul și atenția sunt materialele esențiale ale fericirii. Să acordăm timp și atenție relațiilor este cea mai bună investiție pe care o putem face.

Această carte pune la dispoziție instrumente solide pentru schimbare și oferă răspunsuri reale pentru a avea o viață mai armonioasă și mai deschisă înspre conectare cu oamenii din jurul nostru. Cheia unei vieți bune constă în relațiile pe care le avem, ele având efect benefic asupra sănătății fizice și mintale pe tot parcursul vieții.“


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0