skip to Main Content

Oamenii care iubesc cărțile se numără printre cei mai apropiați prieteni ai Paginii de Psihologie, iar Elena Ghițulescu este unul dintre aceștia. Pentru rubrica #LecturaNeFaceBine, Elena a mai făcut recomandări, dar de această dată a ales o carte cu autori români. Dincolo de parenting și teorii este un volum publicat în toamna lui 2022 și se bazează pe subiectele dezbătute, duminică de duminică, la Antrenorul Părinților, pe frecvențele Europa FM.

Dincolo de parenting și teorii este o carte care ne ajută să găsim cu ușurință răspunsuri la întrebările pe care ni le adresează copiii, întrebări care deseori ne pun în dificultate. În acest ghid, Mirela și Gáspár ne ajută să găsim răspunsurile corecte, nu răspunsurile care nouă ni s-ar părea mulțumitoare pentru copii. De multe ori, mi s-a întâmplat să răspund la întrebări așa cum credeam eu că este potrivit, dar răspunsurile respective nu erau considerate satisfăcătoare de copil. Am văzut apoi că sunt întrebată același lucru, ceea ce m-a făcut într-un final să-mi pun un semn de întrebare referitor la răspunsurile pe care le dădeam. Mi s-a confirmat că ceea ce eu consider a fi un răspuns potrivit nu este neapărat un răspuns corect sau mulțumitor pentru copilul meu.

În sfârșit, am înțeles și eu definiția simplă a furiei. În stilul său caracteristic și cu simplitate, Gáspár ne spune cum se manifestă furia la adult și cum se manifestă la copii. «La copil, furia este caracterizată prin senzația pe care o simțim în corp în momentul în care îți vine să trântești, să spargi, în momentele în care nu te poți controla, pe când la adult furia e atunci când ne dăm ochii peste cap atunci când cineva vorbește și nu mai auzim mesajele pe care celălalt le transmite».

Și uite așa, mi-am dat seama cât sunt copil și cât sunt adult.

Îmi imaginez că nu este ușor să porți o discuție cu un om ca Mirela, căreia îi vin în minte zeci de întrebări pe minut și sute de idei despre cum poate face lumea din jurul ei mai bună. O femeie ca Mirela care doar își imaginează un proiect și apoi își creează repede în minte o strategie, o creionează pe hârtie, ca pe un personaj Zurli, pentru ca mai apoi, într-un interval de timp în care noi, oamenii de rând, ne bem cafeaua, ea deja să aibă făcut tot planul de atac.

Dincolo de parenting și teorii nu este numai o carte despre relația copil-părinteꓼ este o carte în care ne sunt enumerate exemple despre cum poți crește frumos în lumea aceasta în care s-a ajuns ca viteza de reacție să fie mai importantă decât cuvintele spuse. Într-o lume în care agitația și stresul ne fac să uităm că suntem oameni și, deseori, a fi uman sau empatic cu cel de lângă noi sunt privite ca slăbiciuni.

℗PUBLICITATETrebuie să recunosc că am luat această carte în special pentru capitolul în care cei doi povestesc despre moarte și despre cum le spunem copiilor despre moartea unei persoane dragi. În perioada respectivă, Victor avea două întrebări, în antiteză, la care revenea constant. Una legată de viață, despre cum vin copiii pe lume, și cealaltă, despre moarte. Deși am încercat să-i dau cele mai bune răspunsuri, mi-am dat seama, după ce am citit capitolul din carte referitor la pierderea unei persoane, că eu nu normalizam acest proces. Îi tot spuneam pe ocolite despre moarte. Că suntem tineri, că n-o să murim curând, că acum trăim și o să vedem noi atunci ce este de făcut. Răspunsuri total greșite și evitante pentru că, la o săptămână distanță, revenea cu aceeași întrebare.

Acest capitol m-a ajutat foarte mult să înțeleg că trebuie să-i vorbesc cu naturalețe despre acest proces. N-am mai avut tendința să mă feresc să-i povestesc că viața are un ciclu în care te naști, ești bebeluș, copil, adolescent, adult și bătrân și că mori. Că în fiecare etapă a vieții facem lucruri diferite, uneori bune, alteori… mai puțin bune sau plăcute. Că este important să ne bucurăm de fiecare etapă, așa cum vine, și să apreciem ceea ce trăim acum, azi. Foarte elocvent mi s-a părut exemplul pe care Gáspár l-a dat în carte, referitor la viața unei frunze, a naturii, a anotimpurilor.

Îmi aduc aminte că, într-o zi, în autobuz în drum spre antrenamentul de fotbal, am vorbit amândoi cu atâta naturalețe despre acest subiect încât doamna care stătea în fața noastră se uita la noi și era acaparată complet de subiect. Nu știu dacă era uimită că povestim despre asta sau mă privea cu judecată, cert este că noi ne-am continuat discuția, sub privirile ei. În acea zi, am stabilit împreună cu Victor că, atunci când o să fim îngeri, el o aibă mingea și o să fie îmbrăcat în echipament de fotbal, cu nelipsitele-i jambiere și apărători. Eu o să am pe norișorul meu un geamantan de cărți și o să-mi fac biblioteca pe care mi-o imaginez de mulți ani, iar soțul meu o să aibă un pat mare și încăpător, în care o să doarmă de fiecare dată când va dori, fără ca noi să-i mai deranjăm somnul cu lucruri pământești.

«Care este locul în care ne simțim în siguranță» este unul dintre capitolele mele preferate pentru că acela este spațiul în care revin cel mai des atunci când simt nevoia de o pauză. Îmi aduc aminte că, la început de pandemie, am ascultat o meditație ghidată legată de locul meu de siguranță, acesta fiind la Breaza, cu dealurile pe care le-am urcat și coborât de sute de ori și firele de iarbă verzi sau galbene care-mi țineau loc de pătură atunci când stăteam jos. Atât de eliberator a fost încât, de fiecare dată când mă pierd în cotidian și am nevoie să-mi aduc aminte cine sunt și de unde am pornit, mă întorc și o reascult.

Îți recomand cartea Dincolo de parenting și teorii pentru claritatea informațiilor pe care le găsești în ea, pentru stilul autentic și liber în care cei doi povestesc și pentru că Mirela și Gáspár sunt doi dintre oamenii mei de suflet pe care-i urmăresc în fiecare duminică, în timp ce gătesc, la emisiunea Antrenorul Părinților“.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0