Florentina Niculescu este psihoterapeut specializat în lucrul cu trauma și reprezentantă a Somatic Experiencing® România, una dintre cele mai importante metode de intervenție în tratamentul traumei, dezvoltată de dr. Peter Levine. Pentru porția de lectură de luna aceasta, Florentina ne recomandă Eliberați de durere, noua carte a medicului Peter Levine, semnată alături de regretata Maggie Philips.
„În viața fiecărei persoane sunt momente în care suferința și durerea sunt atât de mari încât părți profunde din noi caută vindecare cu orice preț sau atașamentul de suferință și durere devin atât de puternice încât speranța unei vindecări dispare.
Fiecare traumă are bine ascuns în spate un dar. Acest dar se manifestă atunci când decizi că viața ta merită trăită, când crezi că totul are un scop și un sens mai mare decât poți ști în acel moment. Scânteia vieții este mai puternică decât suferința și durerea.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Cercetarea lui Peter A. Levine din cartea Eliberați de durere este propria sa căutare de a se vindeca de traumele trecutului, iar Somatic Experiencing® este darul din spatele traumei. O metodă prin care astăzi tot mai mulți specialiști și oameni simpli ajung la înțelegeri profunde și la eliberarea încărcăturii memoriei traumatice din corp.
Cartea recent tradusă Eliberați de durere este o invitație și, în egală măsură, o mărturie că suferința și durerea nu sunt o condamnare pe viață. Învățăm cum să abordăm trauma la niveluri diferite, cum ar fi: identificarea traumelor nerezolvate ce precedă durerea, explorarea traumelor din copilăria timpurie, trauma de naștere sau stresul peri și post-natal. Sunt câteva exemple de traumă care conduc către întreruperea relațiilor în cele mai subtile moduri cu putință.
Exemplele particulare ale clienților prezentate în carte arată modul în care programul creat de Peter A. Levine are aplicabilitate și funcționează asupra unor varietăți de persoane cu durere. Durerea sperie atât de mult, încât ceea ce se întâmplă este că ajungem să ne speriem de orice senzație fizică pe care o simte corpul, ceea ce conduce la un blocaj al cărui rezultat este durerea cronică.
Pentru a ne susține corpul să se elibereze de durere este necesară învățarea limbajului senzațiilor, astfel încât să se creeze un parteneriat de încredere și colaborare cu corpul. Descoperim astfel că ceea ce credeam că este «cel mai mare inamic» este în realitate o «resursă neprețuită», așa cum precizează și Petre A. Levine. Apărarea eșuată în față unei amenințări ce a cauzat durerea inițială conduce către o «capcană a durerii» și «o durere cronică».
Care este ciclul de formare a durerii cornice?
frică → încordare → constricție → durere → colaps
Ieșirea din această capcană se face într-un mod care ar putea fi explicat astfel: de la identificarea cu durerea («eu sunt durerea») la «eu experimentez durerea» către «eu experimentez senzațiile din spatele durerii». Doar după ce trecem prin aceste schimbări și etape, poate începe vindecarea.
Important de precizat este că, odată început procesul de vindecare și învățare a autoreglării, pot apărea trei mari reacții traumatice: lupta, fuga și înghețul, prin mecanisme de disociere, anxietate, frică, panică, neajutorare, deznădejde, furie, manie, iritabilitate. Toate acestea sunt tratate pe larg în cartea Eliberați de durere.
Recuperarea completă și modul de lucru cu obstacolele ce apar în calea vindecării sunt, de asemenea, tratate pe larg în carte, împreună cu instrumente exacte de lucru. Aici doar le amintesc: autoreglarea, transformarea, reziliența, recuperarea constantă și restaurarea sinelui profund.
Aș putea concluziona că Eliberați de durere este un ghid complet de lucru necesar unei arii extinse de profesioniști care lucrează cu efectele traumei, inclusiv psihiatrilor, psihologilor, psihoterapeuților, medicilor, fizioterapeuților, asistenților sociali, cadrelor didactice și celor care acționează în cazuri de prima urgență (pompieri, poliție) etc.
Prezentarea cazurilor din această carte vizează și subiecte precum: durerea cronică de gât, spate, umeri; fibromialgia; migrenele; cistita interstițială; sindromul dureros regional complex; depresia cronică; prevenirea și soluționarea traumei medicale; abordarea fricii și a anxietății înainte de operație și alte aspecte speciale în prevenirea traumelor.
Eliberarea de trauma durerii și a evenimentelor din trecutul nostru duce către recăpătarea pe deplin a instinctelor și a energiilor distruse și închistate. Din această perspectivă, trauma poate fi considerată cea de a patra cale spre iluminare prin sentimentul de vitalitate simțit. Acest sentiment ne redă integritatea și conexiunea cu sinele nostru profund.“
Citește și: