Recomandarea acestei luni vine de la Oana Mărcuș, doctor în psihologie și psihoterapeută cu o experiență vastă, formată prin multiple specializări, printre care și terapia imago. Cu o profundă înțelegere a dinamicii relațiilor și a proceselor interioare, Oana ne împărtășește de ce scrisul într-un jurnal, precum În toate există un sens, poate deveni un instrument valoros de autodescoperire și echilibru emoțional.
Explorează alături de ea modurile în care această practică simplă, dar profundă, poate transforma felul în care-ți privești gândurile și emoțiile, ajutându-te să găsești claritate, să procesezi experiențele zilnice și să creezi o conexiune mai autentică cu tine însăți/însuți. Un jurnal nu este doar o colecție de cuvinte, ci și un spațiu sigur, unde-ți poți explora trăirile, care te sprijină să înveți lecții valoroase și să construiești un dialog interior mai blând.
Află mai multe despre beneficiile scrisului conștient și despre cum jurnalul În toate există un sens poate deveni un aliat prețios în călătoria ta spre autocunoaștere și echilibru interior.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
„În perioada adolescenței, am avut un jurnal, care mă însoțea mai ales în momentele dificile. În prezent, jurnalul mă ajută să aștern pe foi narațiuni, povești din care pot extrage apoi gânduri, emoții și comportamente. Jurnalul este un confident care nu mă judecă, care nu mă critică aspru, este acel spațiu în care pot împărtăși, într-un mod vulnerabil și deschis, trăiri, stări și experiențe. Prin jurnalizare, pot să-mi identific tiparele de care nu sunt (neapărat) conștientă. Pot să-mi văd mecanismele de apărare sau armurile pe care le îmbrac în relații, atunci când nu mă simt în siguranță. Totodată, pot să văd pe ce-mi consum energia și cum stau cu bugetul corporal de energie zilnic. Informațiile din jurnal și analiza lor este similară cu o radiografie a vieții. Pornind de la această radiografie, am oportunitatea să identific puncte de dezvoltare pe care le pot fructifica apoi, în mod conștient și empatic.
M-am bucurat tare mult când am văzut că psihoterapeutul și colegul meu Gáspár György a lansat un jurnal axat pe relații. În toate există un sens: jurnalul unei vieți relaționale trăite din plin este un instrument valoros, în care Gáspár a trecut în revistă, cu măiestrie și rigoare, noțiuni esențiale din știință relațiilor. Mai mult, le-a transpus într-un limbaj accesibil și ușor de înțeles. Pe măsură ce-i parcurgi paginile, ai senzația că ești clientul lui Gáspár și că beneficiezi de cele mai puternice strategii, dobândite datorită experienței sale de mai bine de 20 de ani ca psihoterapeut. Iar asta nu este doar valoros, este de-a dreptul un privilegiu.
Așadar, jurnalul oferă cunoștințe prețioase, strategii și exerciții de reflecție și introspecție care au puterea fantastică de a schimba totul. Astfel, te însoțește cu blândețe și împuternicire în procesul tău de creștere relațională și dezvoltare personală. Totodată, îți oferă oportunitatea de a-ți explora relațiile cu ceilalți, reflectând asupra tiparelor tale relaționale și dezvoltând abilități relaționale esențiale pentru o viață împlinită.
Într-o lume ideală, mi-aș dori ca noțiunile fundamentale din acest jurnal să fie predate în școli, pentru că ele ne-ar ajuta să avem niște lentile prin care să privim lumea și, mai ales, relațiile. De ce să cumperi acest jurnal? Pe lângă argumentele pe care le-am menționat deja, îți las mai jos alte cinci motive:
- Acest jurnal îți oferă cunoștințele de care ai nevoie pentru a gestiona mai ușor contextul relațional în care te găsești și pentru a învăța moduri sănătoase de a relaționa, astfel încât să te bucuri de o stare de bine. Aceste informații sunt aplicabile în orice relație importantă pentru tine.
- Autorul îți oferă încrederea și speranța că, indiferent de punctul în care afli în relațiile tale și indiferent de bagajul tău relațional, ai tot potențialul din lume să-ți dezvolți abilitățile relaționale, cu condiția să manifești deschidere și curiozitate față de procesul tău de dezvoltare.
- Vei descoperi exerciții practice, pe care le poți parcurge în ritmul tău și care aduc conștientizare și profunzime în viața ta relațională. Și, cel mai important, aduc o schimbare reală, dacă-ți dai voie să le parcurgi cu seriozitate și deschidere.
- Prin intermediul acestui jurnal, devii mai conștient(ă) de relațiile tale și de aportul tău în aceste relații. Jurnalul nu te învață cum să schimbi oamenii din jur, ci cum să te schimbi pe tine. Și, de cele mai multe ori, schimbarea ta este suficient(ă) pentru ca relațiile cu ceilalți să se schimbe fundamental.
- Cred că cel mai important rezultat este că, prin intermediul acestui jurnal, faci tranziția de la a trăi pe pilot automat la a trăi conștient, datorită structurii sale, care te va provoca atunci când vei parcurge anumite exerciții. Nu va fi ușor. Însă merită din plin această călătorie. La finalul călătoriei, vei putea alege conștient cum îți trăiești viața.
Pentru a aprofunda cunoștințele din acest jurnal și pentru a avea o perspectivă mai amplă, vin cu două recomandări de instrumente care să-ți îmbogățească experiența de jurnalizare: cartea Când conflictul are sens și setul de carduri Replici cu sens, care însoțesc acest jurnal.“
Citește și: