Skip to content

Luna aceasta, am întrebat-o pe Diana Stănculeanu, psihoterapeut, supervizor și formator în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie, care este cartea pe care consideră că ar fi indicat să o citească fiecare părinte. Diana are o practică clinică semnificativă în lucrul cu copiii și adolescenții, iar de-a lungul anilor a ajutat zeci de familii să-și găsească moduri cât mai potrivite de funcționare și depășire a provocărilor. 

„În raftul cu autori de parenting la care mă întorc iar și iar, Daniel Siegel ocupă un spațiu tare generos, iar cărțile lui, mai mult decât multe altele, sunt pline de notițe, sublinieri, colțuri îndoite și post-it-uri. Puțini autori pun atât de multă știință grea în cuvinte atât de accesibile, reușind nu doar să ne ofere explicații pentru cele mai provocatoare dintre comportamentele copiilor noștri, ci și să rămână constant în colțul acestora, ținându-le spatele și construind cu fiecare paragraf o cultură parentală în care respectul față de mica ființă umană să devină o valoare centrală.

Inteligența parentală – Disciplina dincolo de drame și haos emoțional, scrisă într-un parteneriat de aur, Daniel Siegel și Tina Bryson, este o carte pe care o iubesc din foarte multe motive. Despre primele 10 voi scrie, într-o ordine întâmplătoare, în rândurile următoare.

1. Este o carte care ne întoarce către una dintre cele mai vechi și valoroase semnificații ale verbului «a disciplina», respectiv a învăța, a oferi lecții, a îndruma. Să-ți propui să faci dreptate, încă din Introducere,  unui cuvânt care în cultura noastră parentală este încărcat cu o energie grea, ce ne poartă gândul către pedeapsă și milităria dată jos din pod, înseamnă să te înfășori în pelerina roșie și să cobori semeț în arenă.  

2. Afirmă, la fiecare 5 pagini, un adevăr de necontestat al educației parentale: fiecare copil este diferit și nicio strategie parentală nu va funcționa de fiecare dată. 

3. Reușește să pună laolaltă marile contrarii din educația parentală: NU și DA – Nu comportamentului, Da nevoii copilului. Căldură și Structură, în egală măsură necesare pentru dezvoltarea unui creier integrat – iubirea, afecțiunea, gesturile de tandrețe, cuvintele de apreciere, timpul personal și atenția pozitivă (căldură) completează grozav limitele, regulile, predictibilitatea, argumentele și explicațiile (structură).

4. Oferă cele trei întrebări filtru care ar fi bine să preceadă orice reacție la un comportament provocator al copilului: 

  • De ce s-a comportat astfel? 
  • Ce vreau să îl învăț acum?
  • Cum aș putea să-i ofer cel mai bine această lecție?

5. Ne ajută să ieșim de pe pilotul automat al educației parentale si să construim acest rol din prezent, cu multă conștientizare, punându-ne câteva întrebări esențiale: 

℗PUBLICITATE



  • Am o perspectivă clară asupra copilului meu și asupra disciplinării lui?
  • Metodele mele funcționează? 
  • Sunt mândru de felul în care îmi disciplinez copilul? 
  • Sunt mulțumit de mesajele pe care le transmit către copilul meu?
  • Cât de tare semăn cu părinții mei atunci când mi-e greu cu copiii mei? 
  • În spațiul dintre mine și copilul meu e loc de reparare?

6. Face din CONECTARE primul pas în disciplinare și vorbește despre valoarea infinită a comportamentului de conectare dacă este oferit exact în momentele în care ne este cel mai puțin drag de copiii noștri.

7. Așază răsfățul la locul lui (cu acest mesaj, Siegel coboară a doua oară în arena cu tauri îmbrăcat în roșu), transmițându-ne cu claritate că nu vom răsfăța niciodată un copil acordându-i iubire, îmbrățișări, timp, atenție și respect, ci oferindu-i prea multe, prea repede și fără efort și contribuție personală, făcându-l să creadă că i se cuvine orice, în orice condiții, făcând o mare confuzie între împlinirea nevoilor și împlinirea dorințelor.

8. Ne învață mai multe despre creier decât un program de masterat în neuroștiințe.

9. Ne oferă o listă generoasă de greșeli, pe care chiar și cei mai extraordinari dintre părinți le fac, punând astfel greșeala la locul ei onest – în tolba fiecărei ființe umane care a devenit la un moment dat părinte. 

10. Ne oferă bilețele cu mesaje de speranță: 

  • Nu există bagheta magică! 
  • Copiii pot învăța și din situațiile în care o dau în bară! 
  • Ne putem întotdeauna reconecta cu copiii noștri! 
  • Nu este niciodată prea târziu pentru o schimbare în bine. 

Vă invit să vă pierdeți câteva ore între paginile acestei cărți – este ca o briză plăcută pe puntea descoperită a unui vapor la timona căruia mă descopăr din ce în ce mai competent.“

Inteligența parentală, cartea recomandată de Diana Stănculeanu, a fost prima carte apărută la editura Pagina de Psihologie și beneficiază acum de o reducere de 42%.   

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0