Inteligența emoțională este o dimensiune-cheie pentru ființa umană, iar dr. Daniel Goleman știe cel mai bine acest lucru, numărându-se printre cei mai importanți susținători ai conceptului. În calitatea sa de lider global, dr. Goleman ne recomandă un bestseller internațional când vine vorba despre literatură destinată relației părinte-copil și anume Parenting: cum să creștem copii inteligenți emoțional, de dr. John Gottman. De ce este necesară această lectură și cum ne poate face bine, aflăm în recenzia de mai jos.
„Trăim vremuri grele atât pentru copii, cât și pentru părinți. În ultimele decenii, natura copilăriei s-a schimbat complet, făcând mai dificil pentru copii să învețe lecțiile de bază ale sufletului uman și ridicând miza pentru părinții care le transmiteau cu iubire aceste lecții copiilor. Părinții au fost nevoiți să predea cu mai multă inteligență lecțiile emoționale și sociale elementare. În acest ghid practic dedicat unui Parenting de calitate, John Gottman vă arată drumul.
Poate că niciodată nevoia n-a fost mai presantă ca acum. Să luăm în calcul câteva statistici. În ultimele decenii, numărul omuciderilor printre adolescenți a crescut de patru ori, numărul sinuciderilor s-a triplat, numărul violurilor săvârșite cu violență s-a dublat. În spatele unor statistici ca acestea, cu largi ecouri în presă, se ascunde o maladie emoțională mult mai generalizată. Un eșantion național aleatoriu de peste 2.000 de copii americani, evaluați de părinții și profesorii lor – prima dată la mijlocul anilor 1970, iar apoi la sfârșitul anilor 1980 – a dezvăluit o tendință pe termen lung, conform căreia copiii, în ansamblu, își pierdeau abilitățile emoționale și sociale. În esență, deveneau mai nervoși, mai iritabili, mai posaci, mai capricioși, mai deprimați, mai singuratici, mai impulsivi și mai neascultători. De fapt, declinul lor se înregistrase prin peste 40 de indicatori.
La baza acestei deteriorări a situației stau forțe puternice. În primul rând, noile realități economice arată că părinții sunt nevoiți să muncească mai asiduu ca precedentele generații, pentru a-și întreține familiile – ceea ce înseamnă că majoritatea părinților beneficiază de mai puțin timp liber pentru copiii lor, decât au avut propriii lor părinți pentru ei. Tot mai multe familii locuiesc departe de rude, adesea în cartiere unde părinții se tem să-și lase copiii mici să se joace pe stradă, ca să nu mai vorbim de a-i lăsa prin vecini. Drept urmare, tot mai multe ore pe zi, copiii își petrec timpul în fața unui ecran video, fie că e vorba de TV, fie de un computer – ceea ce înseamnă că nu se mai duc afară să se joace cu alți copii.
Și totuși, în lunga istorie a umanității, felul în care copiii au deprins abilitățile sociale și emoționale de bază a fost să le preia de la părinți și rude, apoi de la vecini și din joaca liberă cu alți copii. Consecințele eșecului de a asimila principiile fundamentale ale inteligenței emoționale sunt tot mai cumplite. Dovezile științifice ne arată, de exemplu, că fetele care nu învață să facă distincția între sentimente precum anxietatea și senzații precum foamea sunt cele mai expuse în fața tulburărilor de alimentație, în vreme ce tinerele care au dificultăți în a-și controla impulsurile în primii ani de viață sunt predispuse la a rămâne însărcinate înainte de a-și încheia adolescența. În ceea ce-i privește pe băieți, impulsivitatea din copilărie poate deschide ulterior calea spre un risc ridicat de violență sau delicvență. Pentru toți copiii, incapacitatea de a-și gestiona anxietatea și depresia crește probabilitatea ca mai târziu ei să facă abuz de droguri sau alcool.
Acestea fiind noile realități, părinții au nevoie să folosească la maximum clipele de aur pe care le trăiesc alături de copiii lor, să-și asume un rol activ și semnificativ în educația propriilor copii, punând accent pe abilități-cheie precum înțelegerea și stăpânirea sentimentelor problematice, controlul impulsurilor și empatia. În cartea Parenting, John Gottman pune la dispoziția părinților o metodă fundamentată științific, dar prin excelență pragmatică, astfel încât aceștia să-i înzestreze pe copiii lor cu un set de instrumente esențiale pentru viață.“
Citește și: