Skip to content

Luna aceasta, la rubrica #LecturaNeFaceBine, recomandarea de carte vine din partea Deliei Danea. Delia este psihoterapeut, absolvind un program de formare în psihoterapia familiei, în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie. Iar cartea pe care ne-o aduce în centrul atenției este Revoluția iubirii, de Gáspár György.

Revoluția iubirii: o altfel de poveste despre atașament și relații – este al doilea volum al psihologului și psihoterapeutului Gáspár György, considerat unul dintre cei mai influenți experți în sănătate relațională ai României. Înainte să încep să o citesc, am reflectat la titlul cărții și m-am întrebat de ce autorul a pus cuvântul revoluție lângă cel de iubire, care este scopul și ce mesaj a intenționat să transmită încă din titlu? În Prefață am descoperit că nu este singurul luptător pentru iubire, «la nivel internațional există tot mai multe voci sonore care și-au asumat rolul de luptători pentru iubire și au pornit adevărate revoluții relaționale. Dr. Harville Hendrix și dr. Helen LaKelly Hunt, de la Institutul Imago din SUA; dr. Harriet Lerner una dintre cele mai influente voci din sfera psihologiei relaționale și autoare a numeroase cărți despre relații; soții John și Julie Gottman de la institutul american care le poartă numele, sunt doar câțiva dintre psihoterapeuții, cercetătorii și curajoșii zilelor noastre care caută să înțeleagă și să promoveze în lumea largă importanța vieții de cuplu și rolul major pe care sănătatea relațională îl are asupra funcționării umane și sociale». Tot în Prefață am găsit și hashtag-ul #RevoluțiaRelaționalăÎnRomânia un hashtag ambițios care ne sugerează că avem nevoie de o schimbare în plan mental și sufletesc; să ne ajustăm, adaptăm și îmbunătățim, de la mic la mare viziunea asupra rolului și rostului relațiilor.

Prima parte a cărții aduce în prim plan #puterearelațiilor, «în esență, fiecare dintre noi deține puterea de a-și (re)scrie propria poveste despre sine, ceilalți și relațiile de iubire, dacă ne asumăm riscurile schimbării și dacă ne reamintim că în joc este chiar a noastră viață».

În partea a doua suntem învățați cum să ne antrenăm în lupta pentru iubire și să facem din acest antrenament o artă. «Orice luptător are nevoie de o minte limpede, de câteva ajutoare de nădejde și de mult antrenament. (…) Curiozitatea este o calitate umană esențială care oferă partenerului două dintre cele mai frumoase daruri relaționale – atenția și ascultarea».

℗PUBLICITATE



Partea a treia este dedicată inteligenței relaționale și a modului în care ne asumăm o schimbare adevărată, reumanizând iubirea și relațiile de cuplu. Tot aici întâlnim copilul invizibil și provocarea de a rămâne centrat pe relație. Am citit una dintre cele mai emoționante scrisori către copilul invizibil și vă invit și pe voi să o citiți și recitiți ori de câte ori vă simțiți copleșiți de viață și aveți nevoie să descoperiți noi resurse pentru a putea merge mai departe. 

«Nu este simplu nici să iubești și nici să te lași iubit. Este ușor să te îndrăgostești, dar să iubești înseamnă să renunți la control, să presupui mereu că celălalt are intenții bune, să nu confunzi suferința cu răutatea, să riști a da fără siguranța că ai să și primești, să crezi în legătura dintre voi și să accepți că probabil nu ți se va răspunde mereu așa cum te aștepți». Iată și un extras audio din prezentarea cărții.

Cartea este o «colecție unică de teorii explicative, date științifice, experiențe personale și de relaționare, momente de eșec și reușită; dar mai presus de toate autorul ne insuflă speranța că se poate și altfel, că tiparele obișnuite și moștenite de relaționare nu sunt singurele alternative existente. Putem să transformăm relația de cuplu (din iad, în rai) dacă îndrăznim să alegem curajul în locul confortului, dacă ne trăim viața ca și cum aceasta ar conta cu adevărat și dacă recunoaștem că relațiile bazate pe siguranță și încredere reprezintă cea mai importantă companie în fantastica aventură numită viață».

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0