skip to Main Content

Recomandarea de lectură din luna martie este o carte care are potențialul de a schimba radical și pozitiv felul în care privim, abordăm, facem, cheltuim, oferim și gândim despre bani. Jack Canfield, cunoscut drept coach-ul nr. 1 al Americii, este un au­tor de bestselleruri, orator profesionist, trainer și antreprenor.

„Prima dată când am auzit-o pe Lynne Twist împărtășind mesajul din Sufletul banilor a fost în 2005, la o întâlnire a Consiliului pentru Leadership Transformațional (CLT) din Victoria, British Columbia. A fost o experiență uluitoare și mi-a schimbat viața!

Cu ani în urmă, am fondat CLT ca să aduc împreună traineri, lideri de ateliere, antrenori, autori, regizori de film și alți oameni implicați în facilitarea transformării, ca să învățăm toți unii de la alții și să ne menținem mintea deschisă și inima angrenată în transformarea noastră. Lynne, o activistă globală, specializată în strângerea de fonduri, oratoare, consultant și autoare, deja își dedicase decenii din viață inițiativelor umanitare și de mediu și ar fi fost simplu pentru ea să vorbească despre tot ce văzuse pe lume și nu mergea bine. Dar nu a făcut-o. Când a vorbit Lynne, așa cum a scris și în Sufletul banilor, nu a făcut-o pentru a contrapune ceva. Ci pentru a împărtăși un mod de înțelegere a lumii și a potențialului ei vast, care se bazează pe corectarea relației noastre cu banii și cu viața.

În discursul ei de atunci, precum și în carte, Lynne descrie mentalitatea de penurie – sentimentul că nu avem niciodată destul – și cele trei mituri toxice care ne fac să căutăm cu repezeală și disperare să punem mâna pe cât mai mult, când adevărata prosperitate și satisfacție în viață rezultă din viziunea și din experiența suficienței. Când ne aliniem relația cu banii și relația cu viața, prin experiența belșugului, investim toate aspectele relației – cum câștigăm, cum economisim, cheltuim sau investim bani – cu suflet, cu un scop elevat care propulsează totul și pe toți înainte. Mesajul ei a fost șocant pentru cei din public, în acea zi, la întâlnirea de la CLT. Veniseră să-și șlefuiască deprinderile profesionale și strategiile pentru succes comercial și, înainte de discursul lui Lynne, lucraseră cu cei mai buni lideri din domeniul transformării. Lynne însă le-a oferit un alt tip de instrument și o bază foarte diferită pentru a trăi plecând de la o relație plină de sens și cu adevărat satisfăcătoare cu banii și cu viața.

A vorbit despre experiența suficienței, despre sentimentul de apreciere și «îndestulare», care dă sens vieții indiferent de circumstanțele în care ne aflăm. A vorbit despre cum, atunci când aliniem relația cu viața și relația cu banii, faptul în sine ne împuternicește în moduri pe care nu ni le putem imagina. Personal, știam că este adevărat; veneam dintr-o copilărie plină de durere și sărăcie și ajunsesem să am un succes fenomenal cu seria mea de cărți menite să inspire, Supă de pui pentru suflet, urmate de bestsellerul internațional The Success Principles. How to Get from Where You are to Where You Want to be (Principiile succesului: cum să ajungi de unde ești în punctul în care vrei să fii), care se concentra asupra capacității de a fi un lider care inspiră și are succes, lucruri înnăscute pentru fiecare dintre noi. Viața și cariera mea erau, în mod sigur, mânate de dorința de-a atinge un scop. Dar chiar și așa, poveștile și principiile din cartea lui Lynne, Sufletul banilor, mi-au revelat o nouă cale de a vedea tot ce știam din experiența mea, dar dintr-un loc mult mai adânc, mai profund și mai autentic, decât până atunci.

℗PUBLICITATE



Ideea că relația noastră cu banii ne definește în mod profund, că ne limitează sau ne împuternicește, mi-a atras atenția în mod clar. Toți cei din sala de conferință erau, și ei, fascinați, iar unii, mișcați până la lacrimi. Pe urmă, când se  pregăteau să se întoarcă la munca și la viața lor, participanții mi-au spus că mesajul lui Lynne a fost, cu siguranță, unul cu putere de transformare.

Peste câțiva ani am invitat-o pe Lynne să vorbească la o conferință de business. Publicul era format din directori generali de companii și lideri cu experiență din cincizeci de companii mari și medii americane, de la servicii financiare la produse de larg consum. Lynne era un fel de anomalie. Nu era director general, nu era nici măcar femeie de afaceri și, după cum mi-a spus mai târziu, simțise că nu avea niciun rost să fie acolo, cu excepția faptului că o invitasem eu să vină. I se alocase o jumătate de oră, dar, când a început să expună povestioarele și principiile din Sufletul banilor, auditoriul format din directori de corporații a fost fascinat! Era clar că oamenii nu doreau ca sesiunea să ia sfârșit. Așa că am extins timpul alocat, am amânat masa de prânz, la cererea lor, pentru ca liderii să-i pună întrebări lui Lynne și să aibă o discuție cu ea. A răspuns la fiecare întrebare cu o poveste din călătoriile ei și munca alături de așa-numiții cei mai săraci și cei mai bogați oameni din lume, de la maica Tereza la multimiliardari, transformând modul în care înțelegeam adevăratele lor valori și puncte sensibile, alături de puterea pe care o are fiecare dintre noi să alinieze banii și sufletul, pentru a obține cel mai bun randament al investiției. Lynne a încheiat conversația despre penurie și suficiență în aplauzele spectatorilor ridicați în picioare, un lucru neobișnuit pentru un astfel de public. Din nou fusese o revelație pentru cei prezenți! Angajamentul continuu al lui Lynne de a aduce împreună comunitățile globale din domeniile afacerilor și activiștii, organizațiile nonprofit și altele, sub forma unui sector de «profit social», cum îl numește ea, este un lucru pe care îl admir și îl sprijin. Ca și cartea ei, discursurile și viziunea acestui parteneriat bogat și extins ne reamintesc ceva esențial despre cine suntem și văd din nou cât de puternic este mesajul ei. Mesajul ei este sămânța transformării care, odată semănată în inimile și în sufletele noastre, hrănește relația noastră esențială cu banii și cultura banilor.

Lynne mi-a devenit prietenă de la prima noastră întâlnire. Și de atunci am devenit unul dintre partenerii ei, ca agent de schimbare pentru un viitor al planetei cu o economie și un mediu sustenabile. Soția mea și cu mine am călătorit în Ecuador cu Lynne și cu soțul ei, Bill, ca să lucrăm alături de Alianța Pachamama, pe care au fondat-o cu parteneri indigeni, pentru protejarea pădurii tropicale amazoniene. Acolo, în pădurea tropicală, am văzut cum, în adâncurile ei, natura conține lecții care ne învață despre relația noastră cu banii și despre relațiile noastre cu ceilalți, iar aceste subiecte sunt minunat prezentate în carte.

În majoritatea vieții mele de trainer și de antrenor de succes, am definit succesul drept capacitatea de a produce rezultatele dorite în lume. După ce am întâlnit-o și după ce am lucrat cu Lynne, am schimbat definiția succesului la împlinirea scopului sufletului nostru. Scopul sufletului meu, așa cum îl văd acum, este să inspire și să împuternicească oamenii pentru a-și materializa cea mai elevată viziune personală în condiții de dragoste și în concordanță cu binele suprem al tuturor celor implicați. Am adăugat «în concordanță cu binele suprem al tuturor celor implicați», după colapsul financiar din 2009, pentru că sunt absolut convins că, dacă oamenii de pe Wall Street ar fi fost preocupați de binele suprem al tuturor celor implicați, și nu de lăcomia lor, personală, bazată pe frică și pe mentalitate de penurie, nu s-ar fi angajat în acțiuni care au pus pe butuci aproape întreaga economie mondială.

Datorită cărții geniale a lui Lynne și cercetării ei, soția mea, Inga, și cu mine ne-am schimbat relația cu banii. Am devenit mult mai conștienți de modul în care facem bani, cheltuim, investim, donăm și ne administrăm banii. Îi suntem recunoscători lui Lynne pentru sensul profund de scop și împlinire pe care îl avem acum sub toate aspectele vieții noastre. Cartea pe care o aveți în față aduce în prim plan mesajul unic și puternic al lui Lynne, într-un moment când este nevoie de el cu disperare. Sufletul banilor oferă inspirație și combină povești memorabile cu principii provenite din suflet, din deceniile de muncă ale lui Lynne în tranșeele activismului pentru drepturile omului, protecția mediului și pentru un viitor sustenabil pentru copiii noștri și generațiile viitoare. Oricare ar fi circumstanțele în care vă aflați acum, lecțiile pe care le prezintă Lynne în aceste pagini vor fi un catalizator pentru o bogăție mai mare, o contribuție mai mare și o satisfacție mai mare în viață.“

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0