În această toamnă, cartea vedetă de la Pagina de Psihologie este bestsellerul internațional Trauma de dezvoltare: cum afectează aceasta autoreglarea, imaginea de sine și capacitatea de conectare. Deoarece este prima carte despre Modelul Relațional Neuro-Afectiv (NARM) tradusă în limba română, am invitat-o pe Mihaela Svet, psihoterapeută specializată atât în terapia de familie (AMPP), cât și în modelul NARM (Neuro-Affective Relational ModelTM), să ne vorbească despre carte și despre motivele pentru care merită să facă parte din biblioteca noastră.
„Trauma de dezvoltare este, în primul rând, o carte despre regăsirea elanului vital și despre reconectarea la exprimarea autentică și, mai apoi, o carte care aduce multă claritate și structură asupra unui subiect intens abordat în ultimul timp.
Cartea oferă cititorului o bază pentru înțelegerea diferențelor dintre trauma de dezvoltare și trauma de șoc, explicând modul în care traumele afectează o persoană la toate nivelurile de experiență: fiziologic, psihologic și relațional. De asemenea, felul în care sunt inserate transcrierile unor sesiuni de terapie, utilizarea tabelelor ușor de urmărit, a diagramelor și a exercițiilor practice fac din această carte una «completă», bine organizată și documentată în domeniul psihologiei traumei.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Structura cărții
În prima parte a cărții, autorii, dr. Laurence Heller și Aline LaPierre, introduc cititorul în identificarea celor cinci nevoi biologice de bază, esențiale pentru starea noastră de bine: nevoia de conexiune, de acordaj, de încredere, de autonomie și de iubire-sexualitate. Atunci când aceste nevoi de bază nu sunt satisfăcute în mod repetat în copilărie, pentru a putea face față deconectării, dereglării, dezorganizării și izolării, copilul dezvoltă strategii adaptative de supraviețuire și apar astfel cele cinci stiluri de supraviețuire, care poartă numele nevoilor neîndeplinite. Ca adulți, stilurile de supraviețuire dezvoltate devin disfuncționale și cu cât ne domină mai mult viața, cu atât ne distorsionează sentimentul de identitate și ne deconectează de propriile corpuri.
În cea de-a doua parte a cărții, regăsim informații despre fiziologia traumei și o aprofundare asupra Stilului de Supraviețuire Conexiune, despre cum acesta se dezvoltă ca o adaptare la trauma de șoc și la cea de dezvoltare și despre cum suntem întâmpinați în lume.
O carte despre restabilirea conexiunii
Laurence Heller și Aline LaPierre prezintă Modelul Relațional Neuro-Afectiv (NARM) și modul în care acesta funcționează pentru a ajuta la restabilirea conexiunii cu sine și cu ceilalți, prin conștientizarea limitărilor strategiilor de supraviețuire adaptative și a organizării experienței interne, punând accent pe lucrul în prezent și pe resursele și reziliența fiecărui om.
Dacă vrei să pornești într-un proces de explorare a tiparelor care te împiedică să te conectezi cu propria vitalitate și exprimare autentică, să te simți mai prezent în corpul și în mintea ta, mai prezent în viața ta și a celorlalți, atunci această carte este pentru tine. Dacă vrei să-ți răspunzi la întrebarea: «Atunci când nu sunt strategiile mele, sau cine se așteaptă ceilalți să fiu, cine sunt de fapt?», această carte este pentru tine.
Recomand cartea pentru oricine încearcă să dea sens propriei povești de viață și pentru profesioniștii din domeniul sănătății mintale care doresc să-și completeze înțelegerea despre psihologia traumei.“
Cartea este disponibilă cu reducere în librăria ta online de la Pagina de Psihologie.
Citește și: