Skip to content

Trauma se numără printre subiectele de referință în ceea ce privește sănătatea mintală a zilelor noastre. Cu toate acestea, există diferite păreri și metode de lucru când vine vorba despre ce este și ce nu este trauma și despre cum se poate trata. În acest sens, Liliana Oprișan, psiholog clinician, psihoterapeut integrativ de traumă, practician Somatic Experiencing ne face o recomandare de lectură care poate contribui la dobândirea unei imagini mai complete și exhaustive.

Vindecarea traumei este o carte vie, în care Peter A. Levine invită cititorul într-un spațiu relațional plin de compasiune și înțelegere, de o profunzime rară, și-l ghidează pas cu pas într-o călătorie de redescoperire a corpului și-a senzorialității care conține informație – traumatică –, atât de prețioasă renegocierii traumei. Vocea autorului e una blândă și empatică, atotconținătoare, care câștigă încrederea căutătorului cu fiecare paragraf, cu fiecare pagină, în timp ce explică simplu și pe înțelesul oricui legătura fundamentală dintre minte și corp, adică elementul central al abordării sale, Somatic Experiencing.

Mai întâi, cartea este o incursiunea teoretică în lumea traumei, aducând clarificări esențiale despre ce este trauma cu adevărat. Accentul este pus pe pericolul perceput, pe cauzele rănilor psihice, dar și pe consecințele traumatizării psihice, prin detalierea simptomatologiei specifice. Autorul evidențiază rolul vital al conștiinței corporale, acel tip de conexiune cu propriul corp care permite senzațiilor să fie simțite și trăite, gradual și plenar. Scopul este ca, printr-un proces delicat și atent, să fie eliberată toată energia stocată în corp la momentul traumatizării și astfel să fie restituită energia vitală.

Cartea poate fi considerată și o carte-trigger, mai ales pentru cineva aflat la primul contact cu trauma. Autorul știe bine acest lucru, pentru că abordează subiecte sensibile și potențial dureroase, însă o face cu multă responsabilitate, oferind îndrumări pentru a gestiona emoțiile copleșitoare care pot apărea în timpul parcurgerii materialului, accentuând în permanență importanța autoîngrijirii și a respectării ritmului propriu, pentru că, spune el de multe de ori, less is more!. Întotdeauna cititorul este încurajat să-și asume un rol activ în propria călătorie de vindecare, având în vedere unicitatea drumului parcurs înspre a-și recâștiga bunăstarea fizică și emoțională.

℗PUBLICITATE



Cartea este un ghid practic, care oferă și un plan structurat pentru recuperare, împărțind procesul de vindecare în etape mai ușor de gestionat, subliniind încă o dată importanța condiției sine-qua-non a oricărei explorări a traumei, și anume siguranță și conținere. În cadrul acestui plan terapeutic, sunt oferite câteva exemple de exerciții somatice, tehnici de bază de conștientizare, precum lucrul cu limitele, împământarea, urmărirea senzațiilor fizice sau tehnici mai avansate, care încurajează eliberarea emoțională sau fizică. Cu multă smerenie, Peter Levine subliniază clar că «această abordare a traumei nu este psihoterapie și nu înlocuiește psihoterapia» și, oricând procesul devine prea intens, recomandarea este să se apeleze la un terapeut profesionist pentru ghidare corespunzătoare.

Consider că lectura cărții Vindecarea traumei& e una obligatorie pentru oricine dorește să înțeleagă și să vindece traumele, căci oferă o perspectivă unică, extrem de valoroasă a traumatizării psihicului. O recomand cu încredere, pentru că-i scrisă cu har și drag de oameni și pentru că cuvintele-i sunt așternute într-o intimitate co-creată autor-cititor, simțită încă de la răsfoirea primelor pagini și până la final“.

Cartea a fost publicată în acest an și este disponibilă (alături de multe alte cărți semnate de dr. Peter Levine) cu reducere în librăria ta online de pe platforma Pagina de Psihologie.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0