Skip to content

Bun-venit în cabinetul meu de psihoterapie! În prima lecție a cursului Cu „parentingul“ la psiholog, te invit să descoperim împreună o nouă dimensiune a existenței, mai exact spațiul-dintre tine și copilul din viața ta. Îmi imaginez că ai învățat, până în prezent, o mulțime de lucruri noi despre copil, dar relația dintre voi poate că nu a beneficiat de prea multă atenție. Dacă te gândești la sănătatea și fericirea copilului tău, legătura invizibilă dintre voi contează mai mult decât ai crede, după cum ne arată știința și studiile de specialitate. Un adevăr psihologic pe care l-am descoperit lucrând cu familii și cupluri este că adulții cu cele mai fericite vieți sunt copiii care au avut parte de relații parentale definite de conexiune afectivă, siguranță relațională, plus un sistem de valori și reguli bine conturate.

Angajamentul părintelui conștient

Primul pas pe care te invit să-l facem împreună este angajamentul față de o viață conștientă – este important să devii conștient(ă) de propria persoană, de copilul din viața ta (de cel real, și nu cel din imaginația sau fanteziile tale) și de modul în care comportamentele sau acțiunile tale schimbă în bine sau în rău energia relației voastre.

În practica mea clinică, folosesc cu bună știință cuvântul „energie“, deoarece consider că noi, oamenii, suntem compuși din energie și din relațiile care ne leagă. Iar energia unei relații poate fi sigură sau nesigură, în funcție de acțiunile în care ne implicăm. Atunci când înțelegem acest lucru și conceptul devine suficient de clar în mintea noastră, devenim capabili să renunțăm la mecanismele de apărare (dezvoltate în copilărie) în favoarea unor răspunsuri comportamentale mai puțin centrate pe propria persoană și mai mult asupra relației cu copilul.

  • Eu … … … (completează spațiul liber cu numele tău) îmi asum angajamentul ca, începând de astăzi … … … (completează spațiul liber cu data la care începi cursul), să fac din relația cu copilul meu un spațiu de siguranță interpersonală.
  • Timp de cel puțin zece zile, elimin orice negativitate din relație și mă implic în comportamente care facilitează conectarea, creșterea și evoluția:
    • Caut în mod intenționat să înțeleg ce se află dincolo de comportament, deoarece în nicio ființă umană nu există părți rele – cu toții suntem buni la interior. 
    • Fac din relația cu copilul o prioritate, acceptând că esența umană este conectarea.
    • Utilizez aprecierile și afirmațiile pozitive, știind că acest obicei ajută la cultivarea energiei pozitive și diminuarea energiei negative.
    • Mă educ cu privire la nevoile de dezvoltare ale copilului și, în mod conștient, caut să satisfac acest nevoie – învățându-mi astfel copilul că persoana sa chiar contează.
    • Îmi extind realitatea psihologică, învățând noi concepte despre mine, copil și relația de parenting, ajutându-ne creierii să facă predicții și anticipări mai potrivite pentru viitor.
    • Învăț cum se cultivă inteligența emoțională și fac din alfabetizarea emoțională o practică pentru viața noastră de familie deoarece, înainte de orice, ființa umană simte.
    • Identific care sunt valorile pe care-mi doresc să i le transmit copilului drept parte din zestrea sa psihologică, deoarece nimeni nu pleacă de acasă cu mâna goală.
    • Îmi asum rolul de „pansament bun“, pentru a preveni posibilele traume din viața copilului.
    • Instaurez regula „cura de fericire“, pentru a avea grijă de bugetul de energie corporală al celor din familie și pentru a celebra unicitatea fiecăruia dintre noi.   

Recunosc că este nevoie de o anumită doză de efort pentru a cultiva relația dintre noi și copil în mod conștient. Pentru majoritatea părinților sau a îngrijitorilor, acest stil de viață este necunoscut și, de cele mai multe ori, dificil. Dar te asigur că și beneficiile sunt pe măsură. Dincolo de cultivarea unei relații parentale suficient de bune, a trăi în starea de prezență conștientă înseamnă a trăi în armonie cu cei din jur și cu întreg Universul. 

Cum poți face asta?

Propune-ți să conștientizezi modul în care te percepi în rolul tău de părinte, concentrează-te pe identificarea calităților și punctelor tale forte. Dacă ești ca majoritatea părinților pe care-i cunosc, îmi poți face o listă întreagă cu ce nu faci bine, dar poate fi o provocare să identifici care sunt calitățile și atuurile tale. OK! Te invit să te ridici de pe locul în care ești așezat(ă)! Da, da, cu tine vorbesc și nu glumesc! Să faci câțiva pași, în timp ce completezi în gând următoarele începuturi de propoziții:

  • Cel mai mult apreciez la mine ca părinte faptul că … 
  • Simt mulțumire de sine atunci când …
  • Copilul meu se simte conectat cu mine pentru că … 
  • Cea mai dragă amintire de până acum din rolul meu de părinte este … 

Apoi, așază-te din nou și scrie toate aceste lucruri într-un loc, fie el un jurnal sau un telefon mobil, pe care să-l ai la îndemână atunci când te vizitează negativitatea sau critica de sine.

Temă suplimentară

Pentru fiecare dintre cele zece lecții, ai posibilitatea de a aprofunda tematica și exercițiile făcând practică suplimentară. Pentru această lecție poți să citești sau să recitești cartea Copilul invizibil și să completezi în Psihodescoperiri. Jurnalul tău de creștere, creat de colega mea, Diana Lupu.

Înapoi la: Cu „parentingul“ la psiholog [Video] [Gratuit]
Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%
14 ani cu Pagina de Psihologie
Aniversăm 14 ani de Pagina de Psihologie: Reduceri de până la 50% la cărți și cursuri online – descoperă resurse pentru dezvoltare și relații sănătoase, exclusive până la miezul nopții!
x