Potrivit unui studiu publicat de Asociația Americană de Psihologie, elaborat pe parcursul a 50 de ani de ani, lipsa somnului are efecte puternic negative asupra sănătății oamenilor. În cazul subiecților analizați, s-a observat o creștere semnificativă a gradului de anxietate, afectarea stării de spirit, accentuarea negativității și suprimarea funcției emoționale.
Mai mult de 30% dintre adulți și 90% dintre adolescenți nu dorm suficient, iar acest lucru are deja efecte negative pe multe dintre palierele vieții noastre personale și sociale.
„Societatea modernă este caracterizată de o tendință accentuată a scăderii duratei de somn, iar efectele observate din punct de vedere emoțional sunt evident negative. Studiul publicat în revista Psychological Bulletin reprezintă cea mai cuprinzătoare sinteză a cercetării experimentale privind legătura dintre somn și starea emoțională a oamenilor, oferind dovezi solide că perioadele de veghe prelungită, durata scurtă a somnului și trezirile nocturne influențează negativ funcționarea emoțională“, explică Dr. Cara Palmer, autoarea studiului și profesor în cadrul Universității de Stat din Montana.
Lipsa somnului generează un dezechilibru emoțional important
Cercetarea, care a fost efectuată pe un eșantion de 5.715 persoane, cu vârsta medie de 23 de ani, a generat peste 150 de studii și a constat în perturbarea somnului participanților în una sau mai multe nopți. În cadrul unora dintre experimente, participanții au fost ținuți treji pentru o perioadă lungă de timp. În altele, li s-a permis un somn mai scurt decât cel obișnuit, iar în altele au fost treziți periodic pe tot parcursul nopții. Fiecare studiu a măsurat cel puțin o variabilă legată de emoții, cum ar fi starea de spirit auto-raportată a participanților, răspunsul lor la stimuli emoționali și simptomele de depresie și de anxietate.
Ca o concluzie generală, cercetătorii au descoperit că toate cele trei tipuri de manipulare a somnului au arătat faptul că subiecții au demonstrat o capacitate mult scăzută de a exprima emoții pozitive precum bucuria, fericirea și mulțumirea și, în schimb, s-a observat o creștere semnificativă a stărilor de anxietate, de îngrijorare. Mai mult decât atât, în cazul tuturor s-a observat o creștere alarmantă a ritmului cardiac.
„Toate aceste modificări au fost observate, indiferent de perioada de privare de somn. Fie că au pierdut doar o oră de somn sau mai multe, fie că le-a fost întrerupt somnul timp de mai multe ore sau au fost treziți de mai multe ori pe noapte, efectele adverse au fost aceleași: anxietate, nefericire, îngrijorare, nemulțumire, tristețe“, conchide cercetătorul.
În loc de concluzie
Din nefericire, societatea în care trăim ne învăță să gândim somnul ca pe un dat natural, ceva care se întâmplă firesc. Nu ne explică nimeni de ce e atât de important să dormim și ce se întâmplă dacă nu dormim suficient. Cu toate acestea, așa cum a demonstrat și acest studiu, cel mai bine înțelegem cât de important este somnul pentru corpul și mintea noastră atunci când nu ne odihnim cum și cât trebuie. Simțim efectele unei nopți albe pe pielea noastră și sigur ni s-a întâmplat tuturor asta, măcar o dată în viață. Te simți de parcă ai fi fost lovit de tren. Nu ești bun de nimic, nu te poți concentra asupra muncii sau a vreunei activități, timpii de reacție cresc, gândești și te exprimi mai greu.
Din păcate, adeseori, somnul este perceput drept ceva care ne îndepărtează de activitățile sociale, însă, în mod ironic, somnul este un liant care ne aduce împreună ca membri ai speciei, atât din punct de vedere biologic, cât și psihologic. Somnul ne ajută să ne reconectăm cu prietenii noștri, cu copiii, cu partenerii noștri.
Pentru a înțelege importanța somnului în viața noastră, îți recomandăm cărțile Despre somn. De ce este vital să dormim și să visăm, de Matthew Walker (o lectură încântătoare, obligatorie, atât pentru cei care suferă de tulburări de somn, cât și pentru cei care doresc să înțeleagă rolul vital pe care acesta îl are în starea de sănătate optimă) și Revoluția somnului, de Arianna Huffington (o carte devenită bestseller internațional, care trage un semnal de alarmă în privința consecințelor nefaste ale absenței somnului).
Citește și: