Skip to content

Psihologia pozitivă este o ramură a psihologiei care se concentrează asupra studiului și dezvoltării aspectelor pozitive ale vieții umane, precum fericirea, satisfacția, emoțiile pozitive, virtuțile și calitățile umane. Ea își propune să înțeleagă cum oamenii pot trăi o viață mai fericită, mai împlinită și mai satisfăcătoare.

Unul dintre reprezentanții de marcă ai acestui domeniu științific este Martin Seligman, un psiholog american cunoscut pentru contribuțiile sale semnificative în sfera psihologiei pozitive și a psihologiei pozitive aplicate. Născut pe 12 august 1942, dr. Seligman este considerat unul dintre fondatorii mișcării din psihologia pozitivă. Împreună cu regretatul cercetător Christopher Peterson, Seligman a identificat 24 de puncte forte ale caracterului uman, valabile indiferent de cultură.

Identificarea punctelor tale forte

Cei doi cercetători propun șase categorii principale în care sunt grupate cele 24 de puncte forte: înțelepciunea, curajul, umanitatea, dreptatea, moderația, transcendența. Dar să vedem care sunt mai exact dimensiunile de bază identificate de cei doi specialiști.

Înțelepciunea
Ești o persoană care rezolvă problemele în mod creativ.
Ești o fire curioasă, deschisă la lucruri noi.
Îți folosești cu măiestrie rațiunea.
Îți place să înveți și să stăpânești lucruri noi.
Ai o privire de ansamblu asupra lucrurilor.

Curajul
Ești o persoană curajoasă, îți faci vocea auzită.
Muncești asiduu și duci lucrurile la bun sfârșit.
Ești un om cinstit, de încredere și sincer.
Ești o persoană entuziastă și pui suflet în ceea ce faci.

Umanitatea
Ești o persoană caldă și pui preț pe calitatea relațiilor.
Ești un om plin de compasiune și de empatie.
Înțelegi sentimentele celor din jur.

℗PUBLICITATE



Dreptatea
Ești un om loial și cu spirit de echipă.
Joci cinstit.
Nu lași ideile preconcepute să-ți influențeze deciziile.
Ești un lider care încurajează oamenii cu care lucrează.

Moderația
Ești o fire iertătoare, accepți caracterul imperfect al ființei umane.
Ești o persoană modestă, lași rezultatele să vorbească în locul tău.
Ești un om atent, precaut și nu-ți asumi riscuri inutile.
Îți gestionezi emoțiile și impulsurile.

Transcendența
Apreciezi frumusețea și excelența, te inspiră bunătatea celorlalți.
Simți recunoștință pentru lucrurile bune.
Ai simțul umorului.
Simți că viața are un sens și un scop.

Cum poți crește încrederea de sine consolidând punctele tale forte?

Autoarea și psihologa Stephanie Kriesberg propune diferite exerciții pentru cultivarea punctelor noastre forte.

  1. Folosește unul dintre punctele tale forte într-un mod nou și diferit, zi de zi, timp de o săptămână. De exemplu, faptul că-ți place să înveți lucruri noi poate fi exprimat prin libertatea de a învăța să faci ceva nou – poate să practici anumite exerciții fizice, noi pași de dans, câteva cuvinte într-o limbă străină, să începi un curs online sau orice altceva.
  2. Timp de o săptămână, monitorizează trei lucruri care au mers bine în fiecare zi. A observa partea bună a lucrurilor înseamnă a exersa aprecierea frumosului și recunoștința.
  3. Roagă-i pe cei din jur să evidențieze ce apreciază cel mai mult la tine. Adesea ni se spune că nu ar trebui să ne pese de ce cred cei din jur, dar sufletele noastre sunt însetate după apreciere. Studiile demonstrează că, atunci când cei dragi văd punctele noastre forte, relațiile cu aceștia se consolidează, sistemul nostru imunitar se întărește, scade nivelul de stres și crește încrederea în propria persoană.

Psihologia pozitivă nu ignoră dificultățile și provocările vieții, dar se concentrează în mod special pe modurile în care oamenii pot să-și dezvolte și să-și utilizeze resursele interne pentru a trăi o viață mai împlinită și mai fericită. Este o perspectivă optimistă care promovează creșterea și dezvoltarea personală.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0