Lista scurtă a celor mai bune cărți despre cuplu și iubire – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Ai întrebări despre viața de cuplu, pe care nu simți că ai putea să le adresezi cu voce tare? Ați ajuns cu relația într-un impas și nu mai știi în ce direcție să o apuci? Vrei să-ți recapeți încrederea în partener și nu știi cum ai putea face asta? Noi suntem alături de tine și vrem să te susținem în grija față de relația ta și îți recomandăm, spre lectură, câteva dintre cele mai influente cărți pentru viața de cuplu. Cărțile acestea au salvat multe povești de iubire și s-ar putea să fie exact ceea ce ai nevoie pentru a nu renunța la toate planurile construite alături de jumătatea ta mai bună.

Împreună la bine și la greu – este titlul cărții lui Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt și promisiunea pe care o facem cu toții la început de drum, însă, în mod evident, avem nevoie de mai mult decât de bune intenții pentru a păstra siguranța relației pe alambicatele căi ale iubirii. Am putea spune și că mintea umană are nevoie de o hartă, de un ghid pentru a putea ajunge din etapa de „luptă pentru putere“ pe tărâmul iubirii adulte. Cartea aceasta este exact ceea ce ai nevoie dacă ai trecut de plăcuta și euforica iubire romantică (prima etapă din călătoria iubirii) și te-ai trezit într-o poveste ce pare să fie foarte diferită de ceea ce ți-ai imagina. Parteneri atât pe scena vieții, cât și în plan profesional, cei doi autori vorbesc cu multă încredere despre provocările lor relaționale, ne ajută să înțelegem cu ce se mănâncă iubirea (dincolo de scenariile din filmele romantice) și ne prezintă zece adevăruri salvatoarea pentru o relație de cuplu. Scrisă între-un limbaj simplu și accesibil, cartea pune punctul pe cel mai important „i“ din vocabularul limbii române, cel care descrie cuvântul iubire.

Inteligența erotică – Esther Perel, autoarea acestei cărți, a inițiat o conversație globală despre cum putem păstra vie pasiunea iubirii, chiar și după ce fluturii dorinței par să fi părăsit relația de cuplu ori s-au născut copiii. Bogată în idei contraintuitive și gânduri care îți vor pune creativitatea și imaginația în mișcare, cartea este considerată una dintre cele mai bune scrieri din domeniu – activând sinele erotic, în cel mai real sens al cuvântului. Viața intimă de după nașterea copiilor, de după instalarea monotoniei sau de după infidelitate sunt doar câteva din subiectele abordate de autoare. Discursurile TED ale lui Esther se numără printre cele mai vizualizate prezentări de acest gen și înainte de a lectura această carte, vizionează clipul de mai sus. Apoi așază-te confortabil în locul tău de lectură și îndrăznește să pășești într-o lume care-ți va schimba pentru totdeauna modul în care privești orice poveste de iubire.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Casnicia ta, cum este: pe roate sau pe butuci? #CeeaCeCitimConteaza #Gottman

A post shared by Pagina De Psihologie (@paginadepsihologie) on

Căsnicia pe roate sau pe butuci Scrisă de unul dintre cei mai apreciați cercetători în domeniul psihologie relaționale, dr. John Gottman a făcut revoluție la nivel internațional datorită descoperirilor sale pe care le-a concluzionat în această carte. Bogat în explicații concrete, dovezi științifice și nenumărate idei surprinzătoare, textul pe care-l poți comanda din shop-ul Paginii de Psihologie este considerat ca făcând parte din lista scurtă a literaturii „obligatorii“ pentru orice cuplu. Cum facem față, într-un mod constructiv, certurilor? Cum putem evita transformarea relației de iubire într-un câmp de bătălie? La ce să fim atenți atunci când vrem să ne însănătoșim mariajul? Care este tipologia cuplului nostru? Și, cum putem consolida iubirea? Sunt doar câteva dintre întrebările la care dr. Gottman ne oferă răspunsuri. Nu te aștepta la o lectură cu eroi și prințese, pentru că nu despre asta este cartea de față, dar pregătește-te să afli despre tine și relația ta tot ceea ce ai nevoie să știi pentru a putea spune „și am trăit suficient de fericiți până la adânci bătrâneți“.

℗PUBLICITATE 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

“Pentru copii, e ceva natural să aibă încredere în alții. De când sunt bebeluși, ei au încredere că nevoile lor vor fi satisfăcute. Dacă această încredere timpurie le este trădată, ei pot să moară – deoarece sunt complet neajutorați și depind de alții care să-i ocrotească și să-i îngrijească. Încrederea este pentru ei ceva atât de firesc, încât – până și într-o familie normală – ei trebuie învățați când e cazul să nu se încreadă în alții. Copiii trebuie învățați să nu plece cu străinii, să nu alerge pe mijlocul șoselei ori să nu atingă fierul de călcat încins. Copiii, în naivitatea lor, vor să iubească și să aibă încredere în toți oamenii și în toate lucrurile.” – Janet Woititz #IntimitateZbuciumata #CeeaCeCitimConteaza

A post shared by Pagina De Psihologie (@paginadepsihologie) on

Intimitate zbuciumată – Dacă ai nevoie de o carte care să-ți aducă o mai bună înțelegere asupra moștenirilor relaționale cu care ai pornit de acasă și despre care simți că îți sabotează intimitatea adultă, atunci cartea lui dr. Janet Woititz este cea mai bună alegere. Scrisă într-o notă profund umană și cu multă empatie față de toți aceea care am crescut în familii zbuciumate, cartea ne oferă o nouă perspectivă asupra regulilor inconștiente care ne guvernează poveștile de iubire. Fiind, probabil, una dintre cele mai valoroase cărți despre destinele adulților crescuți în familii disfuncționale, autoarea ne ajută să vedem dintr-o altă perspectivă atât propria viață, cât și dificultatea relațională a partenerului nostru. Dacă alegi să citești această carte, îți recomandăm să ai la îndemână și o cutie cu șervețele moi, cu siguranța vei realiza că sunt mai mult decât binevenite.

Revoluția iubirii – despre autorul acestei cărți se spune că este cel mai influent psiholog în sănătate relațională din România. Crescut într-o familie cu nenumărate conflicte și probleme de relaționare, Gáspár György alege să devină un cercetător abil al iubirii și pornind de la experiențele personale și cele profesionale, pune cap la cap informațiile de care avem nevoie pentru a iniția o adevărată revoluție relațională în viețile noastre. Concluzionând rezultatele a numeroase studii din domeniul psihologiei atașamentului, acompaniate de explicații ale teoriei imago – autorul a reușit să dezvolte un text în care se poate recunoaște fiecare cititor. Și, probabil că cea mai mare contribuție a acestei cărți este faptul că vastul univers al psihologiei relaționale este adaptat contextului cultural românesc.

Aceasta este lista scurtă a cărților care îți pot schimba viziunea asupra a ceea ce numești cuplu, iubire și familie. Nu-ți garantăm că lecturarea lor va fi mereu o activitate plăcută, dar cine spune că viața ar trebui să fie mereu ușoară și plăcută?

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută