Skip to content

Luna aprilie debutează cu ziua păcălelilor, a farselor, 1 aprilie fiind un prilej pentru diverse glume. Dar ce te faci când această zi devine un mod de viață, când păcălelile sunt la ordinea zilei și când te minți singur legat de diferite aspecte din viața ta? Și ce te faci atunci când tu joci ambele roluri: și al celui care păcălește, dar și al celui care este păcălit?

Cu siguranță există multe momente în care te-ai mințit singur legat de o anumită situație din viața ta sau legat de o relație pe care tu o făceai să pară cu totul altfel decât era. Poate ai făcut asta conștient sau poate nici măcar nu ți-ai dat seama că, de fapt, te mințeai pe tine. Probabil ai povestit doar o parte a situației ori ai descris lucrurile pe jumătate, ascunzând acele lucruri care ar fi putut să ridice semne de întrebare, cu scuza că vrei să-l protejezi pe celălalt sau că nu trebuie să dai absolut tot din casă. Și toate acestea sunt firești, până în punctul în care cel păcălit ajungi să fii chiar tu.

Poate te-ai întrebat de ce ai făcut asta sau poate te-ai întrebat de ce oamenii tind uneori să se mintă, să se amăgească și să-și facă iluzii deșarte cu privire la propria viață.

Motive pentru care te minți singur

Motivele pentru care faci asta pot fi diverse, iar capcana în care poți cădea și tu este aceea că ai făcut-o pentru altcineva sau pentru a te feri de reacția persoanei respective. În realitate, singurul care are de suferit ești chiar tu, pentru că nu faci decât să-ți alterezi, fără să-ți dai seama, încrederea în tine. Crezi că te protejezi sau că protejezi o altă persoană, însă te pui în pericolul de a nu mai avea încredere în tine.

  1. Vrei să-ți păstrezi imaginea de sine intactă

Unul dintre motivele pentru care te autoamăgești este pentru a-ți păstra intact propriul ego. Nu vrei să recunoști că poate n-ai luat cea mai bună decizie, că situația sau relația în care te afli nu sunt ideale pentru tine, așa că-ți este mai ușor să denaturezi adevărul, decât să crezi că ai putea face alegeri greșite.

Alegerile fac parte din viață și, uneori, pare că n-ai luat cea mai bună decizie pentru tine, însă acest lucru nu înseamnă că greșești sau că ai eșuat, ci că pur și simplu există etape de învățare pentru fiecare om în parte și că e firesc să-ți dai seama că ar fi fost bine să procedezi diferit.

  1. Vrei să-ți păstrezi motivația

Există situații în care este mai ușor să mergi mai departe, bazându-te pe niște credințe anume care sunt ca un combustibil. Modificarea acestor credințe îți dă senzația că trebuie să regândești întreaga situație și că viața ta va fi dată peste cap, însă de multe ori este suficient doar să fii sincer în legătură cu ceea ce nu merge bine și să vezi ce poți face astfel încât să aduci în viața ta acele lucruri de care ai nevoie.

Autoamăgirea are la bază teama de eșec și dorința de validare.

  1. Îți este teamă de schimbare

Crezi că, dacă ceva nu merge bine în viața ta, însemnă că trebuie automat să elimini acel lucru, să-l faci să dispară și să nu te mai gândești la ce a fost.

℗PUBLICITATENu tot ce nu merge așa cum îți dorești trebuie înlăturat, uneori poate fi nevoie doar de câteva reparații. Dacă o relație nu merge așa de bine, poți încerca împreună cu partenerul să lucrați la relația voastră: nu este obligatoriu ca aceasta să se încheie.

  1. Vrei să fii acceptat

Poate fi greu să fii tu cel diferit din grupul tău de prieteni sau din familie, să ai alte pasiuni și păreri, să nu fii mereu în acord cu dorințele celorlalți și există posibilitatea să te minți că vrei să faci ce fac și ei, doar pentru a fi integrat, acceptat și pentru a te face plăcut. Nu vrei să te simți judecat, mai ales de către persoanele apropiate.

Ai nevoie să înțelegi că prietenia nu însemnă să fii mereu de acord cu celălalt și că opiniile diferite nu însemnă că unul are dreptate și că celălalt greșește. Fiecare om are propriul mod de a privi viața, istoricul fiecăruia diferă, la fel și viziunea sa despre experiențele trăite.

  1. Îți este mai ușor să te justifici

De multe ori, îi minți pe cei din jur și te minți astfel și pe tine, pentru că este mai ușor să-ți justifici acțiunile în fața celorlalți. Te simți criticat, te simți responsabil să-ți motivezi deciziile, însă se întâmplă ca judecătorul să fii chiar tu. Crezi că o faci pentru a-i mulțumi pe ceilalți, însă cel care nu este mulțumit se află în fața ta atunci când te uiți în oglindă.

Iubirea de sine este esențială și ai nevoie doar să te privești cu mai multă blândețe.

Aruncă o privire în sufletul tău!

Este ușor să cazi în aceste capcane, să vrei să deformezi adevărul pentru a-ți oferi o stare de aparentă liniște, însă aceste comportamente se pot transforma într-un stil de viață nesatisfăcător, plin de regrete, remușcări, teamă, prin urmare pot apărea multe neplăceri.

Primăvara este un moment bun de a renaște odată cu natura, așa că-ți sugerez să-ți acorzi câteva minute să te uiți înăuntrul tău, să vezi ce mesaje vin de acolo și să te asculți mai mult, căci acolo vei găsi adevărul.

„Limpede nu vezi decât cu inima. Miezul lucrurilor nu poate fi văzut cu ochii“ (Micul prinț, Antoine de Saint-Exupéry).


Citește și:

Alina Elena Nițu, psiholog clinician și terapeut cognitiv-comportamental, își iubește meseria și crede cu tărie în procesul terapeutic și în puterea oamenilor de a-și trăi viața așa cum doresc. Este empatică, respinge etichetele, apreciază acceptarea și consideră că oamenii pot învăța unii de la alții, dacă își doresc acest lucru. Îi place să scrie, iubește natura și conversațiile.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0