fbpx
skip to Main Content
Malala Yousafzai

Malala Yousafzai a devenit cunoscută inițial publicului din Pakistan sub pseudonimul de Gul Makai, o fetiță de unsprezece ani care își descria viața sub regimul taliban. Jurnalul ținut de ea, dictat unui corespondent BBC și publicat de site-ul BBC în urdu, era o mărturie despre viața adevărată a comunității și se dorea un strigăt care să atragă atenția asupra terorii semănate de talibani și un demers de apărare a dreptului la educație al fetelor. Pentru că, în timp, Malala devine din ce în ce mai vizibilă, iar în discursurile pe care le ține își exprimă fățiș părerile despre pace și măsurile amenințătoare ale talibanilor, în anul 2011 primește Premiul Național pentru Pace al Tineretului din Pakistan și este nominalizată la Premiul Internațional pentru Pace al Copiilor.

Însă activitatea sa o aduce în vizorul talibanilor. În octombrie 2012, Malala este împușcată în cap în autobuzul cu care venea de la școală. A supraviețuit în mod miraculos și, din Birmingham, unde s-a recuperat după multiple intervenții chirurgicale, Malala și-a continuat campania în slujba educației.

A fost unul dintre cei patru nominalizați la titlul de Omul Anului al revistei Time și i-au fost acordate numeroase premii. În prezent, Malala promovează accesul la educație prin intermediul Fundației Malala, organizație nonprofit care investește în programe comunitare și acordă sprijin militanților pentru dreptul la educație din întreaga lume.
Malala Yousafzai a fost distinsă în 2014 cu Premiul Nobel pentru Pace.

℗PUBLICITATE


De același autor:

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Close search
Coș
Back To Top
×Close search
Caută