Skip to content

Sensibilă și diafană, protagonista interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine de astăzi, de pe paginadepsihologie.ro, se află la primul său sezon Visuri la cheie, difuzat la ProTV. Dincolo de „armura“ unui arhitect strașnic, care și-a găsit vocația încă din copilărie, am descoperit o latură vulnerabilă și extrem de caldă. Despre provocări, visuri, neîmpliniri și multe curiozități, am stat de vorbă cu arhitecta Mara Ciubotaru, în rândurile ce urmează.

Arhitect sau designer de interior? Cum te simți cel mai confortabil?

De formare profesională sunt arhitect, iar în amenajările interioare profesez ca arhitect de interior. Designul de interior este subordonat celor două și este o extensie a arhitecturii de interior.

Când te-ai simțit cel mai mândră, din punct de vedere profesional?

Când am intuit nevoile oamenilor, fără ca ei să mi le spună, și când le-am întrecut așteptările. Cea mai bună reacție pozitivă, pentru mine, este: „Nu m-aș fi gândit la asta niciodată!“.

Faci ceva ce este considerat a fi „de modă veche“?

Da, romantismul!

Când și la cine ai ridicat tonul, ultima oară?

Rar, dar se întâmplă. La Florin, inginerul nostru de la Visuri. Asta pentru că are un timbru puternic și doar așa poate să mă audă. Tonul e ridicat, dar vorbele sunt de bine. 

Cum ai descrie relația cu părinții tăi?

Iubire, încredere, susținere, comunicare, învățare, cunoaștere. Cred că relația cu părinții se transformă mult pe parcursul vieții și iubirea este singurul aspect fix, de neclintit. La restul avem de lucrat toată viața, de ambele părți.

Care este cel mai important sfat de educație sexuală pe care ți-ai fi dorit să-l primești pe când erai adolescentă? 

Sincer, am primit toate sfaturile importante, dar o să împărtășesc și cu voi câteva: e important să te cunoști pe tine și să înțelegi forma asta de iubire și apropiere, înainte să o testezi. Cere sfaturi de la oameni echilibrați, care au trecut prin asta și în care ai încredere, pe care îi admiri!

Cum îți imaginezi o ședință de psihoterapie?

Sinceră și deschisă, ca o operație pe cord deschis. Caldă, precum o cană de ceai. Încredere, empatie și obiectivitate. Un loc de unde să pleci inspirat și să simți că ai dat un refresh

Atunci când te privești în oglindă, ce emoții sau gânduri ai cu privire la propriul corp?

Frumoase, mă uimește arta care se formează din liniile corpului uman. Cel mai important, ca și în artă, este să știi cum să privești.

Ce te motivează când alegi să te implici în cauze sociale?

℗PUBLICITATEConectarea cu cei mici, de cele mai multe ori. Am lucrat câteva luni la un centru de plasament. Cel mai mult mi-a plăcut să îi ajut să se simtă văzuți și apreciați de propria lor persoană. Iar asta se întâmplă când oferi timp și răbdare, ca ei să prindă încrederea de a se deschide și a se manifesta. Așa îi ajuți și pe ei să se vadă și să creadă în ei.

Ce faci în nopțile în care grijile nu-ți dau pace?

Citesc, meditez, ascult diverse podcasturi. Verific dacă e lună plină. Și, uneori, horoscopul. [Zâmbește] Dacă nu funcționează niciuna, dansul e cea mai bună formă de terapie.

Cum arată dependența de social media?

Când dai scroll și te uiți în gol. Când ești mai ancorat la viața din online decât la viața ta din afara telefonului.

Care este greșeala majoră pe care românii o fac, atunci când decid să-și amenajeze locuința?

Faptul că apelează la un arhitect sau un designer și nu îi urmează sfaturile.

Ce emoții te încearcă, atunci când vezi reacțiile familiilor din emisiunea „Visuri la cheie“?

Mă bucură tare mult să îi văd că, după greutăți, învață să primească și bine și descoperă o nouă realitate. Îmi plac mult noile începuturi pozitive de care au parte.

Care este acel lucru pe care persoanele apropiate îl consideră tipic ție?

Să încerc lucruri noi și să caut aventură, să explorez. Și orice are legătură cu joaca, ludicul și creativitatea.

Dacă mâine ți s-ar împlini un vis „la cheie“, care ai vrea să fie acela?

Să ajung la Salar de Uyuni, un loc din America de Sud, unde pământul se transformă într-o oglindă de apă și simți că plutești printre nori și stele.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0