Skip to content

Protagonistul interviului #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine de astăzi, pe paginadepsihologie.ro este solist al trupei „Alternosfera“, (cea mai cunoscută trupă de rock alternativ din Republica Moldova, formată în 1998), și anunță primul turneu unplugged din istoria trupei. Despre ce înseamnă industria muzicală în zilele noastre, despre provocările pe care le trăiește, despre familie, autenticitate, artă și multe altele, am discutat cu Marcel Bostan, în rândurile de mai jos.

Care este cea mai importantă valoare de viață după care te ghidezi în acest moment al existenței tale?

Dacă vorbim despre valori, ele sunt frumos așezate într-un sistem. Sistemul de valori care mă ghidează sau după care mă ghidez este într-o continuă transformare… Probabil unele valori care erau valabile la 20 de ani nu se mai regăsesc astăzi în top 5. Vârsta, mediul, experiențele trăite toate participă la acest proces de mutație-maturizare. E un proces continuu de autocunoaștere care gravitează oscilând undeva între realitate și vise. E ca un război intern, un exercițiu zilnic, unde viciile și lenea fac front comun și cu care trebuie să lupți valorificând orice zi trăită.

Sinceritatea, iubirea, familia și libertatea ar fi valorile cele mai importante.

© Marcel Bostan

Ce înseamnă pentru tine o viață definită de curaj și autenticitate?

Din punct de vedere al unui artist care uneori mai compune pot spune că curajul are în spate sinceritatea. Întrebările incomode pe care ți-le formulezi singur te ajută nu doar în creație, dar și în viața de zi cu zi. Fiecare persoană poate fi comparată cu un univers, autentic și irepetabil, și e foarte trist dacă nu ai învățat să mânuiești telescopul.

Ce este „Theatroll“ și cu ce se diferențiază de celelalte proiecte pe care Alternosfera le-a derulat, de-a lungul timpului?

Theatroll este un program unde am rearanjat unele piese Alternosfera pentru orchestră. Am readus la viață multe piese din spate. Am urcat pe altfel de scene și am reușit să transmitem publicului un alt vibe.

Unde vă putem regăsi în perioada următoare?

În câteva săptămâni AS pornește la drum cu o serie de concerte Unplugged. Este un nou program la care am început să lucrăm în 2024. Este primul nostru program acustic. O să trecem prin mai multe orașe din România, plus un concert la Chișinău.

℗PUBLICITATECe înseamnă acasă pentru tine?

Acasă este acolo unde cineva te așteaptă. Și aici am în vedere familia, nu pereții!

Care este pentru tine legătura dintre iubire, autenticitate și artă?

Orice facem în viață are nevoie de pasiune și dăruire de sine. Nu există procese sau aspecte neimportante atâta timp cât vream să primim satisfacție trăindu-ne viața. Omul are nevoie de iubire. Iubirea, puritatea acestui sentiment e mult mai importantă decât cearșafurile curate cărora le acordăm mult mai multă atenție de-obicei.

© Marcel Bostan

Cea mai dificilă decizie pe care consideri că ai luat-o până în acest moment al vieții tale este…

Prin 2010… decizia de a continua să mai fac muzică.

Neglijarea emoțională din copilărie este despre ceea ce am fi avut nevoie să primim, dar nu am primit. Cum arată relația ta cu copilul interior?

„Sunt dig din memorii într-un vas cu cenușă la fundul unei fântâni…“ copilăria poate și ea fi comparată cu o fântână și chiar dacă știi să înoți oricum ai nevoie de o funie. Este o regulă: când ești la fundul unei gropi trebuie să te oprești să sapi. Eu când scriu texte încep să sap și nu știu dacă muzica poate fi comparată cu o funie.

Cuvântul anului 2024 pentru tine este…

Ca și în 2022 și 2023… Pace!

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0