Skip to content

Cea mai deprimantă zi din 2022 este considerată ziua de 17 ianuarie, adică exact azi. Teoria despre „Blue Monday“  (cum este numită la nivel internațional) a apărut în 2005 și îi aparține psihologului britanic Cliff Arnall. Acesta a creat o formulă conform căreia cea de-a treia zi de luni, din ianuarie, este cea mai deprimantă zi din an. 

Depresia și riscurile asociate

Depresia este o boală mintală comună și invalidantă, răspândită în întreaga lume la toate vârstele, genurile și rasele. Potrivit Asociației Americane pentru Anxietate și Depresie, aproximativ 322 de milioane de oameni din lume trăiesc cu depresie, afecțiunea fiind corelată cu morbiditate și mortalitate crescute, din cauza riscurilor medicale asociate. Cei care suferă de depresie au risc crescut de accident vascular cerebral, evenimente cardiovasculare și sinucidere, precum și tulburări legate de stilul de viață, cum ar fi diabetul și hipertensiunea arterială. Depresia are, de asemenea, consecințe economice și sociale semnificative. Cum ar fi scăderea productivității și creșterea costurilor de utilizare a asistenței medicale. 

Formula lui „Blue Monday“

Factorii luați în considerare de psiholog atunci când a declarant că cea mai deprimantă zi din an este cea de-a treia luni din ianuarie, au fost: condițiile meteorologice, zilele care au trecut de la ultimul salariu, zilele rămase până la următoarea vacanță, nivelul motivației sau orele în care suntem expuși la lumina naturală.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Formula s-a dovedit a fi doar un truc de PR al unei agenții de turism care își dorea să vândă vacanțe în luna ianuarie, în niciun caz o formulă validată științific. 

Dr. Dean Burnett, profesor la divizia de medicină psihologică și neuroștiințe clinice a Universității Cardiff consideră că această ecuație combină variabile ce nu au un mod cuantificabil de a fi combinate și, prin urmare, nu are o bază științifică.

℗PUBLICITATE



Chiar dacă „Blue Monday” nu are o formulă atestată prin cercetări științifice, și nu putem vorbi despre cea mai deprimantă zi din an, trebuie să știm, totuși, că în aceasta perioadă a anului suntem mai predispuși la depresie. 

Motivele? Organismul uman se resimte după consumul de alcool și dulciuri din luna decembrie și e posibil ca cheltuielile făcute pentru Crăciun și Revelion să ne fi lăsat conturile bancare cam goale. În plus, faptul că zilele sunt mai scurte și suntem privați de lumina naturală, duce la scăderea considerabilă a nivelului de vitamina D din organism, ceea ce ne influențează negativ starea de bine. 

Vitamina D și depresia

Un studiu publicat în 2020 în Indian Psychology Journal of Medicine a ajuns la concluzia că nivelurile serice de vitamina D corelează invers cu depresia clinică, dar dovezile nu sunt suficient de puternice pentru a recomanda suplimentarea universală în depresie. Cercetătorii consideră că e important să continue studiile de tratament al depresiei cu subiecți cu deficiență concomitentă de vitamina D, pentru că ar fi un potențial pas pentru identificarea subgrupurilor care ar putea beneficia maxim de pe urma acestei abordări.

Conform studiului din 2020, există cel puțin trei linii de dovezi care susțin această asociere benefică între depresie și vitamina D. În primul rând, există un număr crescut de receptori de vitamina D în zone ale creierului (cum ar fi cortexul prefrontal și cingulat) despre care se știe că joacă un rol cheie în reglarea dispoziției. În al doilea rând, vitamina D are un rol modulator în asocierea dintre depresie și inflamație, printr-un posibil mecanism imun-modulator. Și, în al treilea rând, faptul că vitamina D are proprietăți neuroprotectoare.

5 sfaturi anti-depresie

Specialiștii în sănătate mintală recomandă, pentru ameliorarea depresiei, un stil de viață sănătos și activități ce ne pot ajuta să me simțim mai bine:  

  • Apucă-te să faci mișcare, măcar 20 de minute, pe zi. Găsești foarte multe variante pe internet, dacă nu vrei să ieși din casă: de la yoga, fitness sau dans. Și în cazul sportului, studiile spun că acesta este benefic pentru starea noastră de bine.
  • Ai grijă ca somnul tău să fie unul de calitate. Dormi minimum 8 ore pe noapte. Încearcă să te culci și să te trezești la aceeași oră. 
  • Dieta sănătoasă contribuie și ea la ameliorarea depresiei. Alege alimente de calitate și încearcă să menții un echilibru alimentar.
  • Practică recunoștința cu conștiinciozitate. Un studiu recent spune că oamenii mulțumiți sunt aceia care se gândesc, cel puțin câteva minute pe zi, pentru ce sunt recunoscători în viața lor. Poți face lucrul acesta în timp ce te speli pe dinți, de exemplu!
  • Ia suplimente cu vitamina D! Așa cum ți-am arătat mai sus, sunt studii care arată că lipsa luminii naturale ne poate declanșa sau agrava depresia. De aceea, suplimentele cu vitamina D îți vor fi de ajutor! Însă vorbește cu medicul de familie și află care e doza optimă pentru tine.

Bianca Poptean este mamă a doi copii minunați, Teo și Mihai, fără de care n-ar fi înțeles ce înseamnă dragostea necondiționată! Dar este și: psiholog clinician, psihoterapeută în formare în Psihoterapie integrativă, fondatoare a Institutului de Neuroștiințe Comportamentale și creatoare a programului YourLove Academy.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%