fbpx
skip to Main Content
Maximizează-ți Capacitățile De Leader și Paleta Posibilităților. Interviu Cu Dr. Daniel J. Siegel

Am participat, de curând, la un workshop condus de Dr. Daniel J. Siegel, profesor de psihiatrie clinică la Școala de Medicină UCLA și autor al cărții Mintea: O călătorie spre centrul ființei umane, considerat best-seller de către New York Times. Cartea reprezintă explorarea unui om de știință a misterelor minții umane: o explorare puternică și extrem de ușor de citit despre cum, ce, când, unde și chiar și de ce anume suntem cine suntem. Însă abia când l-am auzit pe Dr. Siegel vorbind și implicându-și audiența în discurs, am realizat că în cartea și în cercetările sale, el furnizează o serie de explicații științifice pentru argumentele pe care le-am oferit, de-a lungul timpului, leaderilor cu care am lucrat.

Atunci când Dr. Siegel ne-a spus că mintea nu este doar o funcție a creierului, ci și o funcție a interacțiunilor sociale și culturale, atenția mi-a fost cu adevărat atrasă. Dorindu-mi să exploreze această conexiune și mai mult, din punct de vedere al leadership-ului, i-am propus Dr. Siegel să îmi răspundă la câteva întrebări despre modul în care ar putea leaderii să devină mai conștienți de sine în prezent – cu adevărat umani – și să facă mai mult decât să conducă în această perioadă de nesiguranță – să devină confortabil cu ea și să evolueze ca și leaderi.

Î: Gândirea lineară și diversitatea gândurilor par să reflecte momentele de vârf și de platou pentru ceea ce numim „paleta posibilităților“. Leaderii ar trebui să își extindă paleta posibiltăților și să se miște printre momentele de vârf și cele de platou, însă ei nu fac acest lucru. În prezent, eu văd leadership-ul și modul în care operează el în America, ca fiind foarte linear. Diversitatea gândurilor ne extinde capacitatea de a fi lideri și ne intensifică o mentalitate de tip inovativ. Aceasta este mai aproape de paleta posibilităților – orice se poate întâmpla și tu ești cel mai deschis la minte și cu diversitate în gândire. Gândirea liniară este despre a finaliza o sarcină cu siguranță absolută.

Dr. Siegel: „Paleta posibilităților“ este ceea ce fizicienii văd drept potențial sau vid cuantic. Este un spațiu matematic care include toate posibilitățile. Astfel, nu ți-ai extinde paleta posibilităților, ci le-ai accesa. Cum le accesezi? Uite care este interpretarea mea despre cum anume fizica cuantică se aplică proceselor mentale: Începi cu ceea ce este infinit și reduci perspectiva pe măsură ce te apropii de ceea ce este posibil. Bineînțeles, ai să spui, eu sunt om și nu un porcușor de guinea sau un pește de acvariu, deci sunt deja definit de o serie de posibilități din infinitatea lor. Însă cu cât te îndepărtezi mai mult de paleta posibilităților cu atât mai reduse devin și probabilitățile și începi să gândești liniar, așa cum spui.

oamenii au tendința de a se înconjura de persoane asemănătoare lor, în loc de a găsi asemănări în diferențele pe care le avem

Î: Cred că acesta este motivul pentru care oamenii au tendința de a se înconjura de persoane asemănătoare lor, în loc de a găsi asemănări în diferențele pe care le avem. Este acesta un semn că ni s-au îngustat perspectivele în ceea ce privește paleta posibilităților noastre? Cu alte cuvinte, ne definim identitățile prin cine este mai mult „asemeni mie“?

℗PUBLICITATE


Dr. Siegel: Oamenii pot defini chestiunea lui „asemeni mie“ într-o manieră prea reducționistă. Din punct de vedere al modului în care oamenii gravitează către alți oameni care gândesc ca ei, există un întreg set de cercetări numit managementul terorii, conform căruia atunci când oamenii se simt amenințați în experiențele lor, tind să își activeze distincția de tip „în grup sau în afara grupului“. Indiferent dacă ești într-un mediu de afaceri sau dacă doar citești ziarul, trăim într-o perioadă în care oamenii se simt foarte amenințați. Chiar dacă amenințarea este sau nu reală, oamenii sunt bombardați cu informații care îi fac să se simtă amenințați. Ceea ce arată studiile în aceste situații este o intensificare a tendinței de a ne alinia cu oameni „asemeni nouă“ indiferent cum definim acest lucru și devenim mai ostili și desconsideratori față de oamenii care „nu sunt asemeni nouă“. Din păcate, ființele umane au această cale de a avea încredere în cei din propriul grup și de a nu se încrede în cei din afara grupului. Din păcate, în lumea de astăzi oamenii sunt destul de expuși în fața oamenilor care nu sunt ca ei și în combinație cu toate chestiunile de ordin economic, politic, ecologic, dar și din punct de vedere al afacerilor și al amenințărilor teroriste, oamenii simt că propria lor supraviețuire este amenințată și se creează o tendință tot mai mare de a ne îndrepta spre grupuri.

Î: Așadar, într-o perioadă în care diferențele din societate sunt mai mari decât au fost vreodată, mai ales din punct de vedere cultural, cum ajung oamenii să se gândească la diferențele noastre în termeni de „mozaism“ – „asemeni mie“ și „nu la fel ca mine“ împreună în afaceri? Cum să ajungem la înțelegerea faptului că pentru a ne extinde paleta posibilităților avem nevoie de o mai mare integrare și acceptare a diversității în gândire pentru a ne maximiza potențialul în calitate de lideri?

Dr. Siegel: Vrem să ne extindem cercul identității astfel încât în expresiile de tipul „asemeni mie“ să putem include o cât mai mare diversitate. Ceea ce aș putea spune este că paleta posibilităților poate fi mai accesibilă atunci când oamenii își integrează conștiența. Oamenii sunt mult prea îngrădiți în gândirea lor și sunt extrem de diferențiați, neacceptând valorile altor forme de viață inclusiv ale oamenilor care nu se încadrează în paleta lor inițială de identitate.

(Aici Dr. Siegel se referă la „roata conștientizării“ pe care a elaborat-o: Axul e reprezentat de însăși experiența conștientizării – a cunoștinței – în timp ce cadrul conține toate punctele cu privire la tot ceea ce putem conștientiza, tot ceea ce ne este cunoscut. Pentru o reprezentare virtuală click aici.)

Sabina Strugariu

Sabina Strugariu este psiholog și psihoterapeut specializat în terapia integrativă. A absolvit un masterat în Evaluarea, consilierea și psihoterapia copilului, cuplului și familiei. Deține o specializare de lungă durată în psihoterapia cu copii și adolescenți, în cadrul EUROCPS. Este, de asemenea, membră a Colegiului Psihologilor din România și a Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Back To Top
×Close search
Caută