Melissa McCarthy: „Trebuie să încetăm să mai clasificăm și să judecăm femeile pe baza corpului lor.“ #AltfelDespreOameni – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Astăzi este una dintre cele mai populare comediante, scriitoare și producătoare din lumea întreagă. Însă în spatele acestui succes se află multă muncă și o carieră creată din pași mici, dar siguri. În ediția de săptămâna aceasta o vom descoperi, la rubrica #AltfelDespreOameni, pe nimeni alta decât pe Melissa McCarthy.

O copilărie ca oricare alta, cu bune și cu rele

Și-a petrecut copilăria într-o fermă din Plainfield, Illinois, într-o familie numeroasă. Tatăl său, Michael McCarthy, este de origine irlandeză, iar mama sa, Sandra McCarthy, are rădăcini anglicane, irlandeze și germane. Melissa se implica activ în treburile gospodărești însă făcea eforturi, alături de sora sa, să se rupă de realitatea în care trăiau, creând lumi imaginare și personaje fictive. 

Conștiincioasă din fire, actrița a fost extrem de implicată în activitățile academice, precum și în cele extrașcolare, precum consiliul elevilor, tenis, echipa de majorete etc. Deși se consideră conservatoare, în liceu a reușit să-și schimbe complet înfățișarea, vopsindu-și părul în negru și albastru, cu porțiuni de păr rase; însă rezultatul nu a fost unul dorit, ci doar a reușit să-i amuze pe colegi prin look-ul său goth.

A absolvit Academia „Sf. Francisc“ din Joliet, Illinois, iar după terminarea liceului, McCarthy a început să cânte în cluburile de stand up din New York. Și-a descoperit aplecarea spre latura artistică și a aprofundat-o, urmând cursuri de actorie la „The Actors Studio“. S-a „antrenat“ vreme de câțiva ani făcând parte din mai multe producții scenice și ajungând chiar să se alăture unei trupe de improvizație (Groundlings) din Los Angeles. Aici le-a cunoscut pe Maya Rudolph, pe Kristen Wiig și pe Annie Mumolo, înainte de a face parte din distribuția filmului Bridesmaids.

Rămâne cu Groundlings nouă ani, drept comediant principal, și în acest timp debutează și pe micile și marile ecrane, cu lungmetrajele Charlie’s AngelsThe Kid și Go.

Aceeași iubire, acasă și la muncă 

Tot în L.A. își întâlnește și sufletul pereche, pe actorul Ben Falcone, care a început prin a-i fi colaborator și cu care a sfârșit prin a avea două fete, pe Georgette și pe Vivian.

Cei doi fac echipă bună atât în plan personal, cât și în plan profesional: au creat împreună scenariile a trei pelicule, TammyThe Boss și Life of a Party, pentru care McCarthy „semnează“ și regia, dar și distribuția.

Melissa a fost interesată, încă din tinerețe, și de industria modei și chiar a aprofundat domeniul, urmând cursurile Universității „Southern Illinois“. Însă înainte de absolvire s-a mutat în New York pentru a participa la Fashion Institute of Technology, dar amicul ei, designerul de încălțăminte Brian Atwood, a condus-o pe un alt făgaș profesional.

McCarthy a pornit pe drumul nebătătorit al stand up-ului, fără să cunoască detalii reale despre această meserie. Ea recunoaște că prima sa experiență de acest gen a sfârșit prin a deveni un discurs cu diverse povești bizare, care a durat destul de mult.

Povestea kilogramelor și a greutății corporale 

În 2015 se reîntoarce la pasiunea sa, moda, și își lansează propria colecție vestimentară, Melissa McCarthy Seven7, drept alternativă de îmbrăcăminte, la prețuri acceptabile, pentru femei care se încadrează între mărimile 4 și 28.

În 2014 McCarthy declara pentru revista Redbook: „Acum două gale Oscar, nu am găsit pe nimeni care să-mi facă o rochie. Am întrebat cinci sau șase designeri – de la cel mai înalt nivel – și toți au spus nu.“ Tot Melisa declara, de data aceasta pentru hollywoodreporter.com: „Încercarea de a găsi lucruri pe mărimea mea și care sunt încă la modă este a naibii de grea. Toate hainele sunt fie pentru femei de nouăzeci și opt de ani, fie pentru prostituate de paisprezece – și nimic între.“

Greutatea corporală a reprezentat mereu o provocare pentru actriță, astfel că, după terminarea filmărilor pentru serialul Gilmore Girls, McCarthy alege să testeze o dietă pe bază de lichide, în urma căreia pierde, într-un timp record de numai patru luni, treizeci și două de kilograme. Încercarea se dovedește a fi un real succes, însă actrița nu o recomandă, ba chiar precizează că nu ar mai apela la aceasta niciodată, preferând, în locul înfometării, o bere și un burger.

Din păcate, tot pe baza aspectului fizic și a greutății sale corporale, un manager de-al său i-a spus Melissei că dacă nu va pierde din greutate, nu își va găsi de lucru. Evident, acesta s-a înșelat, el neluând în calcul și celelalte calități ale actriței.

„Am avut toate mărimile din lume. […] Cât aveam douăzeci de ani, aveam o formă excelentă, dar nu am apreciat-o… Acum simt că am doi copii minunați și cel mai visător soț de pe planetă, iar orice altceva este doar «muncă în progres»“, povestește cu nostalgie Melissa. 

Însă maternitatea i-a oferit un echilibru în ceea ce privește aspectul exterior. McCarthy susține că „lucrurile stupide, precum ce port sau cum arăt – nu pot, neapărat, să le controlez, așa că încerc doar să nu le dau prea multă atenție […] Cred, sau sper, că lucrurile care mă definesc sunt mult mai multe și mai profunde decât genul ăsta de nimicuri.“

McCarthy este o mare susținătoare a „body positivity“, actrița distribuind pe conturile sale de socializare mesaje de normalizare a aspectului fizic pe care îl are fiecare: „Trebuie să încetăm să clasificăm și să judecăm femeile pe baza corpului lor. Învățăm fetele tinere să depună eforturi pentru o perfecțiune de neatins, în loc să se simtă sănătoase și fericite în propria lor piele.“

℗PUBLICITATEFetele Gilmore și succesul profesional al Melissei

Rolul din Gilmore Girls este unul dintre cele mai răsunătoare, însă puțini știm că nu ea era cea care ar fi trebuit să fie distribuită în acel rol, ci Alex Bortstein, dar aceasta a fost nevoită să renunțe.

În perioada 2007-2009, McCarthy s-a remarcat în comedia Samantha Who, apoi în serialul care avea să-i aducă și prima nominalizare la Premiile Emmy, Mike & Molly.

Doi ani mai târziu, devine protagonista peliculei Bridesmaids, primind chiar și o nominalizare la Premiile Oscar pentru „cea mai bună actriță în rol secundar“, Premiul Screen Actor’s Guild, respectiv Premiul Critics’ Choice Movie Award.

Deși am putea considera că nu există prietenie în acest domeniu, McCarthy și Sandra Bullock reprezintă excepția de la regulă, cele două fiind nu numai prietene bune, ci și colege care împărtășesc idei în privința rolurilor pe care le joacă, cel mai elocvent exemplu fiind pelicula The Heat.

Profesia a reprezentat tot timpul o prioritate pentru McCarthy, chiar și în perioada maternității când, însărcinată în opt luni cu cel de-al doilea copil, actrița s-a prezentat la un casting și a și obținut rolul pentru care aplicase. 

În anul 2014, împreună cu soțul său, Ben Falcone, pune bazele propriei companii de producție, pe care o intitulează, simplu, On The Day Productions, agenție care a și produs trei dintre peliculele actriței.

Deși face echipă bună și cu soțul său în plan profesional, regizorul cu care a avut cele mai bune colaborări este Paul Feig. Cei doi au lucrat împreună la lungmetrajele The HeatSpyGhostbusters și Bridesmaids. „Să am ocazia să mă dezvolt și să fiu în tabăra creatoare a lucrurilor este, pentru mine, unul dintre cele mai uimitoare și interesante lucruri care mi s-au întâmplat“, declara actrița. 

A găzduit în repetate rânduri show-ul Saturday Night Live, prima oară pe 1 octombrie 2011, când a fost și nominalizată la Premiul Emmy Primetime pentru „actriță invitată într-un serial de comedie“, precum și pe 6 aprilie 2013, 1 februarie 2014, 13 februarie 2016, respectiv 13 mai 2017. După fiecare astfel de apariție, McCarthy primește câte o nominalizare la Premiile Emmy, anul 2017 fiind și cel în care îl câștigă.

Dacă în trecut McCarthy era nevoită să îi ceară ajutor financiar familiei pentru a se întreține, efortul său profesional nu a rămas necuantificat. În 2016, revista Forbes a inclus-o pe lista celor mai bine remunerate actrițe, McCarthy ocupând locul doi, după ce a încheiat anul cu încasări de treizeci și trei de milioane de dolari. „Îmi amintesc când puteai să scoți o bancnotă de 5 dolari de la bancomat, iar eu nu primeam nimic, deoarece soldul meu era sub 5 dolari“, spune actrița pentru Glamour.

Prima dată când a apărut pe afișul serialului Mike & Molly a fost extrem de emoționantă pentru actriță. A zărit afișul pe când conducea pe bulevardul Santa Monica, împreună cu părinții săi, și a fost nevoită să oprească într-o benzinărie pentru a plânge de fericire.

După șase sezoane, serialul a fost anulat, lucru care a devastat-o pe McCarthy cu atât mai mult, cu cât evenimentul s-a sincronizat cu zvonurile din presa acelei vremi, care subliniau faptul că actrița ar fi pierdut în greutate în urma consumului de pastile pentru slăbit. Între timp, s-a dovedit că zvonurile erau alimentate de un producător de pastile dietetice.

În 2015, Camera de Comerț de la Hollywood a recompensat-o pe McCarthy cu o stea pe Hollywood Walk of Fame.

Premii și distincții profesionale 

Cu o activitate impresionantă, McCarty se bucură de un palmares impresionant de recunoașteri pentru munca depusă: 

  • Premiul Emmy pentru „Cea mai bună actriță în rol principal într-un serial de comedie“ (2011);
  • Premiul MTV Movie pentru „Cea mai bună interpretare de comedie“ (2012);
  • Premiul Kids’ Choice pentru „Actrița preferată de film“ (2012);
  • Premiul MTV Movie pentru „Geniu al comediei“ (2016);
  • Primetime Emmy pentru „Cea mai bună actriță invitată într-un serial de comedie“ (2017);
  • Zmeura de Aur pentru „Cea mai slabă actriță într-un rol principal“ (2018);
  • The Razzie Redeemer Award (2018);
  • People’s Choice pentru „People’s Icon“.

Melissa McCarthy reprezintă un exemplu de asumare, acceptare și perseverență, mai ales în contextul lipsei de sprijin, dar și prin toate piedicile care i-au fost puse. Oricât am nega acest lucru, aspectul exterior primează, în prezent, într-un procent covârșitor, iar tinerii și tinerele cresc cu o imagine distorsionată asupra normalității. Exemplul lui McCarthy merită povestit pe toate canalele de comunicare, întrucât ne transmite că talentul și munca necontenită sunt cele care aduc valoare formelor fără fond.

Din păcate, multe femei aleg calea simplă, cea a operațiilor estetice, prin care își înlătură kilogramele în plus nu pentru că ar avea nevoie, ci pentru a se încadra în anumite bareme sociale și mânate de un bullying fără limite, care creează răni emoționale greu de pansat.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută