fbpx
skip to Main Content

#menstruațiefărărușine

„Voi merge eu puțin înaintea ta. Te uiți tu, te rog, să vezi dacă m-am pătat?“ este o întrebare ce mi-a frustrat adolescența. Nu îmi aduc aminte de o discuție deschisă cu prietenele de atunci, dar era un fel de limbaj secret al tuturor fetelor care aveau menstruație.

Și când vine vorba despre menstruație era și încă este atât de mult secret, rușine, tabu în jurul acestui subiect, suficient cât să sperie părinți, profesori, mai ales copii și întreagă societate, deopotrivă; când altfel am vorbi de un proces natural, biologic și sănătos prin care trec marea parte a femeilor pentru mai bine de jumătate din viața lor.

Există o serie de mituri și ritualuri ce au întărit convingerea în generații la rând de femei, că a avea menstruație este ceva de care să te rușinezi, ce trebuie ascuns de părinți, copii, soți, societate, că uneori asta presupune ceva similar cu „a fi murdar“ sau „a fi ceva scârbos“, atât tu, cât și corpul tău. Vă invit să vă reamintiți, să vă imaginați sau să le întrebați pe femeile din viața voastră cum au fost învățate să se raporteze la propriul corp în timpul menstruației. Veți fi surprinși de bogăția de adjective cu caracter negativ. Și nu e de mirare dacă ne uităm la exemple precum: nu ai voie să te speli pe cap sau să faci duș când ești la menstruație pentru că e posibil să sângerezi prea mult, nu ai voie să participi la slujbă în biserică pentru că ești impură. Uitați-vă la modul de a strecura afară un absorbant din geanta prietenei astfel încât să atragi cât mai puțin atenția, până la rușinea ce o resimți tu sau partenerul tău în încercarea de a cumpăra un absorbant de la magazin.

Cu aceste idei în minte și după ce am lecturat și vizualizat o serie de articole și materiale educative despre menstruație, m-am gândit să contribuim, așa cum zice Aditi Guptala o lume în care „menstruația nu este un blestem căzut pe capul femeii, nu este o boală, ci o schimbare binevenită în viața unei fete“ așa încât haideți să fim Period Positive (#menstruațiefărărușine) pentru copiii noștri.

Când să începem a vorbi despre menstruație cu copiii?

Dacă ești părinte sigur ți-a trecut această întrebare prin minte. Deși pentru majoritatea fetelor menstruația începe în jurul vârstei de 10-14 ani, ar fi bine ca discuția să înceapă mult mai devreme. Iar experții în sexualitate și sănătate reproductivă spun că nu există o vârstă anume la care să discutăm despre menstruație și nicio discuție unică. Ceea ce e unanim acceptat este că atât băieții, cât și fetele au nevoie de informații corecte despre corpul lor și modul acestuia de funcționare. Conform ghidurilor Rutgers, platformă educativă de sănătate sexuală și reproductivă, este util să începem educația despre corp acasă, încă de la 3-5 ani. „Copiii preșcolari nu sunt prea mici pentru educație corporală, sexuală și relațională. Aceasta fiind de fapt o vârstă foarte potrivită în a aborda acest subiect, întrucât este o perioadă la care copilul se simte foarte apropiat de părinții săi și este foarte receptiv la orice informație îi vor oferi aceștia. În plus, la această vârstă, copiii sunt extrem de curioși și te poți folosi de asta. Nu te speria de informație, copilul va reține doar ceea ce e pregătit la acel moment să rețină.“

Există platfome precum Amaze sau Sexul vs Barza ce prezintă într-un format prietenos informații utile pentru copii și părinți despre sănătatea reproductivă. Vă încurajez să le folosiți în completarea discuțiilor deja inițiate.

Și totuși la ce fel de întrebări să ne așteptăm ca părinți sau educatori?

Ce este menstruația?

Menstruația este o un proces natural prin care trec toate posesoarele de uter, adică fete, odată cu debutul pubertății ca parte din ceea ce numim ciclu menstrual. Ciclu? De care? Ciclu menstrual pentru că e repetitiv, se întamplă în fiecare lună. Și este un proces prin care creierul tău și corpul, prin intermediul unor substanțe numite hormoni, îi spun uterului tău că e pregătit să facă copii. În fiecare lună, unul dintre ovarale tale (deci alternativ) sub influența unor hormoni va elimina un ovul în trompele uterine. Dacă Ovulul (celula sexuală feminină cu aspect de ou) se va întâlni cu Spermatozoidul (celul sexuală masculină cu aspect de mormoloc) atunci aceștia vor forma un Zigot, ce se transformă în Embrion, adică viitorul bebe. Pentru a pregăti acomodarea embrionului astfel încât acesta să se dezvolte, peretele interior al Uterului se va îngroșa. Dar când ovulul nu se întâlnește cu nici un spermatozoid (asta fiindcă faci sex protejat sau nu faci sex), ovulul se va elimina împreună cu peretele interior al uterului sub aspectul unei sângerări prin vagin, iar acest lucru se numește Menstruație.

Cât durează și când apare menstruația?

Menstruația apare la fiecare 21-28 zile, diferă de la persoană la persoană și durează în medie între 2-7 zile.  Este un proces prin care se încheie și începe un nou ciclu menstrual. Prima menstruație se numește menarha și asta înseamnă prima dată când vezi pe chiloți o pată sângerie-maronie. Acest proces are loc, în mod natural, pentru prima dată între vârstele de 8-14 ani. Este normal ca în primii doi ani după menarhă, menstruația să apară mai frecvent sau mai rar de o dată pe lună. Fluxul menstrual, cantitatea de sânge și mucoasă eliminată, pot și acestea varia de la foarte intens (vei fi nevoită să schimbi absorbantele mai des) la mai scăzut. Nu te îngrijora (prea mult)! Durează pentru corpul tău să se acomodeze cu noile schimbări.

Pot să râmân însărcinată de îndată ce am prima menstruație?

Aș zice că încă dinainte de prima menstruație pentru că uneori hormonii ce pregătesc ovulația (eliberarea ovulului în trompele uterine) sunt deja activi. Dar a rămâne însărcinată, nu presupune doar a avea menastruație, ci și a face sex. Și aici este o bună introducere despre ce presupune sex, care sunt limitele de siguranță corporală și protecție împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Și un bun ghid în acestă direcție ar putea fi cartea lui Meg HicklingCe le spunem copiilor și adolescenților despre sex“.

℗PUBLICITATE


Ce este PMS (sindromul premenstrual)?

După cum îi spune și numele este ceva ce se întâmplă înainte de menstruație. Este un termen ce descrie schimbările emoționale și fizice prin care trece corpul fetelor înainte de menstruație. Poți observa modificări precum acnee, dureri de cap și spate, senzație de oboseală, neliniște, tristețe sau stare de irascibilitate accentuată, te poți simți balonată, cu senzație de greață, diaree, constipație etc. E posibil să simți mai degrabă o parte din aceste simptome și nu pe toate deodată. Și în timpul menstruației e posbil să resimți crampe uterine, cauzate de contracțiile uterului în încercarea de a elimina învelișul său îngroșat. Uneori aceste crampe se simt ca niște dureri puternice la nivelul abdomenului inferior și pentru care poți cere o pastilă de la medicul sau părintele tău.

Tampon, absorbant sau cupe menstruale?

Toate sunt produse folosite pentru reținerea fluxului menstrual. Absorbantele au forme și grosimi diferite. Ele se lipesc pe interiorul chilotului și ar trebui schimbate la 3-5 ore. Sunt pentru folosire unică și ar trebui aruncate după în coșul de gunoi (niciodată în WC). Cupele menstruale și tampoanele sunt pentru uz intern și se aplică în interiorul vaginului. Cupele trebuie schimbate și spălate la fiecare 10-12 ore și pot fi folosite până la un an. Tampoanele pot fi și ele schimbate la 4-6 ore în funcție de abundența menstruației. E foarte important să sterilizezi cupa prin fierbere înainte de începutul fiecărei menstruații și să te speli pe mâini înainte de a folosi o cupă sau tampon fără aplicator. Tot la fel de important e să nu uiți să schimbi produsele folosite la intervalul necesar, altfel riști să dezvolți infecții ale aparatului reproducător ce pot afecta fertilitatea.

Vorbiți-le copiilor sau permiteți-le să desfacă un produs pentru igiena menstruală. Explicați diferențele dintre ele și cum pot fi folosite.

De exemplu, băiețelul tău de 5 ani, ar putea veni către tine când vede un tampon și se întreabă pentru ce se folosește. Poți oferi următoarea explicație „Femeile, sângerează un pic la nivelul organelor lor sexuale (vagin) în fiecare lună. Iar acest lucru se numește menstruație. Chiar dacă sângerează, nu înseamnă că sunt rănite, ci e modul corpului lor de a reacționa când se pregătește pentru a avea un bebe. Când acest lucru nu se întamplă, ele sângerează un pic, iar tamponul este ceva ce împiedică sângele să ajungă pe chiloți și să îi păteze.“

Așa cum observați este foarte important să folosim termenii corecți și să normalizăm discuția.

Dacă sunteți în context școlar, implicați și băieții la atelierele de educație despre sănătatea reproducerii. Îmi aduc și acum aminte rușinea ce ne-a cuprins pe toate fetele în clasa a VI-a în timp ce ne întoarceam la clasă cu un pachet de absorbante în mâini de la laboratorul de biologie unde fuseserăm invitate la un atelier de educație și igienă menstruală. Și graba cu care am fost rugate să îl băgăm în ghiozdan ca să nu mai râdă baieții din clasă. E important să normalizăm discuția și între sexe față de caracteristicile pubertății, astfel încât de aici încolo, generații de fete și baieți să se simtă confortabil în corpurile lor și să se poată bucura de experiențele unui corp sănătos alături de oamenii cu care aleg să se iubească. 

Care sunt semnele că există o problemă medicală la mijloc?

Există foarte multe variații ale normalului și nu tot ceea ce e menționat mai sus este valabil în cazul tuturor fetelor. Este bine ca și părinte să fii atent și la simptomele ce ți-ar putea atrage atenția că e o problemă medicală la mijloc, asociată menstruației. Fie că vorbim de absența menarhei după 15 ani sau variații prea mari de interval de timp sau flux de la un ciclu menstrual la altul. Adresează-te unui medic de familie, care ar putea să te îndrume și către alte investigații sau consulturi interdisciplinare.

Pentru o viață relațională sănătoasă a copiilor noștri este foarte important să le oferim acestora acces la informații corecte – despre corpul lor și modul lui de funcționare.

Cornelia Paraipan

Cornelia Paraipan - medic specialist în psihiatria copilului și adolescentului; psihoterapeut de familie în formare în cadrul Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Back To Top
×Close search
Caută
#ZiuaAutorului
🎂 Azi o aniversăm pe SERENA WILLIAMS.
Biografia sportivei, „Serena Williams. Pe linie“, are astăzi preț special, cu 25% discount față de prețul afișat.
La mulți ani!
x