fbpx
skip to Main Content

Loredana Liță a absolvit Facultatea de Psihologie și s-a specializat în psihoterapia integrativă. Înainte de mutarea în SUA, a activat pentru mai mulți ani în domeniul protecției copilului, la Târgoviște, participând, în mod constant, la diferite cursuri de formare continuă la București. Așa a ajuns să cunoască mai îndeaproape echipa Paginii de Psihologie. Însă, viața avea să-i rezerve surprize mari și să-i îndrume pașii, în numele iubirii, peste ocean. De câțiva ani buni este doamna Yalom, iar celor cărora acest nume vă spune ceva, vă confirmăm că nu este nicio întâmplare. Loredana este nora cunoscutului psihoterapeut Irvin Yalom. Despre cum este viața în America, despre ce-i lipsește de acasă, despre cum s-a integrat în familia Yalom și despre pierderea soacrei sale am vorbit cu Loredana într-un interviu oferit în exclusivitate Paginii de Psihologie.     

Cum arată viața unui român în America? Mai exact, am vrea să știm cum te-ai obișnuit și cum te-ai adaptat tu, ca româncă, în cultura americană? 

Este și nu este ușor să te adaptezi la cultura americană. SUA este un mix de nații și de tradiții. Sensul vieții este diferit aici și, de asemenea, modul de raportare la acesta este altul. Nu sunt mulți români în San Francisco și în orașele învecinate. Eu cunosc doar doi români, unul dintre ei preferând să converseze cu mine în engleză, nu în română. Am fost curioasă să aflu de ce și mi-a răspuns: „Vreau să uit de România, asta e țara mea acum.“ Eu m-am adaptat aici, dar niciodată nu mi-am pierdut rădăcinile românești. Dacă vrei, le poți pierde, dar pentru mine, rădăcinile înseamnă identitate. Departe de țară fiind, am descoperit adânc în suflet cât de mult apreciez valorile românești și cât de dor îmi este de anumite lucruri pe care nu le vedeam acum șase ani sau pe care le apreciam mai puțin. 

Ai absolvit Facultatea de Psihologie, te-ai specializat în psihoterapie și, ulterior, iubirea te-a dus peste mări și țări. Ce înseamnă pentru tine iubirea și care sunt sacrificiile pe care le-ai făcut în numele acesteia?

Da, am ajuns peste mări și țări. Cine ar fi crezut?! Iubirea înseamnă să simți iubire. Nu am o definiție a iubirii. Pur si simplu, știu că iubesc. Întotdeauna există sacrificii sau cel puțin un sacrificiu când vine vorba de iubire. Americanii spun „compromise“. 

Mi-am lăsat cariera în țară, dar cel mai mare sacrificiu este că am plecat de lângă „ai mei“ și că nu petrec timp cu nepoțica mea de trei ani pe care o iubesc enorm.

Ce îți lipsește cel mai mult din viața trăită în România? 

Zâmbetul oamenilor, bucuria pentru lucrurile mărunte, mâncarea mamei și cozonacul mătușii mele dragi.

Odată cu mutarea ta în Statele Unite, ai devenit parte din familia renumitului Irvin Yalom, fiind căsătorită cu unul dintre fii acestuia. Cum a fost să-l întâlnești pe unul dintre cei mai importanți psihoterapeuți ai zilelor noastre? 

Da, sunt căsătorită cu artistul familiei Yalom. Cum a fost să-l întâlnesc pe Irvin Yalom? Răspunsul este: natural.

Fiind și tu specializată în psihoterapie, obișnuiți să purtați discuții despre diferitele abordări psihoterapeutice sau să aveți dezbateri cu privire la psihologia existențială?

Nu. Irv vorbește foarte rar cu familia despre cărțile lui și despre psihoterapie.

℗PUBLICITATEReușești să rămâi în rolul tău de noră atunci când petreceți timp împreună sau imaginea socială a dr. Yalom îți produce încă stări emoționale?

[Râde] Eu sunt nora pe care nu a vrut-o, dar pe care o vrea acum. Sunt nora care îi gătește și cu care vizionează filme după cină, în special comedii și musicaluri. Eu rămân mereu aceeași, nu mă schimb în fața faimei unei persoane. Apreciez interiorul omului și nu exteriorul acestuia.

Familia Yalom a trecut, de curând, printr-o mare pierdere, mama soțului tău, Marilyn, a trecut în neființă. Cum ați făcut față acestei pierderi și ce ai descoperit despre tine în aceste vremuri grele? 

Într-adevăr, soțul meu a fost devastat de moartea mamei sale, avea o relație specială cu ea, bazată pe respect și multe lucruri în comun cu privire la artă. Mi-am sprijinit soțul cât am putut de bine în acele momente și o celebrăm pe Marilyn de fiecare dată când facem un lucru considerat plăcut de către ea. 

Ce am descoperit despre mine? Pierderea lui Marilyn m-a făcut să realizez și mai mult cât de dor îmi e de părinții mei și de mătușa care m-a crescut, dar și că îmi doresc ca ei să fie mereu lângă mine. De asemenea, am realizat că rolurile părinți-copii încep, treptat, să se inverseze, eu sunt cea care va avea grijă de ei, acum…

Care sunt planurile tale de viitor? Ce îți dorești să realizezi în noul an? 

Îmi propun să învăț lucruri noi, să aduc „ineditul“ în viața mea, să călătoresc și mai mult și să fiu sănătoasă – ca să pot fi alături de cei dragi mie, ajutând-i așa cum pot eu mai bine. Dacă mă întrebați care ar fi lucrurile noi, aș răspunde: îmi doresc să învăț să înot, să mă perfecționez în arta designului interior și a ikebanei.

Trăim vremuri complicate din cauza coronavirusului; cum arată viața în America din acest punct de vedere? Ce te-a surprins sau uimit? 

Cred că oamenii încep să se obișnuiască și să trăiască cu idea coronavirusului. Situația în Statele Unite nu este așa de bună în această privință, dar în California, statul unde trăiesc eu, oamenii încearcă să respecte măsurile impuse decătre stat.

Dacă ar fi să-i transmiți un mesaj fetiței Loredana despre cum va fi viața ei la maturitate, ce crezi că ar fi important să știe?   

Că viața e imprevizibilă, că timpul e consumabil, că nu există viață fără regrete… că toate lucrurile au o rezolvare mai devreme sau mai târziu, într-un mod plăcut sau mai puțin plăcut.

Pagina de Psihologie

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Back To Top
Caută