fbpx
skip to Main Content

Majoritatea cuplurilor – sau, mai bine spus, majoritatea oamenilor – au nevoie de modele, de la care să se inspire în viață. Atunci când dăm de greu, când mintea noastră nu mai găsește soluții la provocările vieții, este o ușurare să știm că nu suntem singurii care trec prin dificultăți și că mai sunt și alții care s-au simțit la fel și de la care ne putem inspira. Pentru mulți dintre noi, aceste modele sunt reprezentate de membrii familiei, de unii specialiști cunoscuți în domeniul nostru de activitate sau de lideri de opinie ai societății. Însă când vine vorba despre cupluri, e greu de găsit unul perfect. Mulți, foarte mulți dintre colegii noștri terapeuți relaționali sunt întrebați de către clienții lor dacă chiar există cupluri fericite și dacă se mai înțeleg oamenii unii cu alții, între zidurile psihologice ale parteneriatului oficial sau liber asumat.

Răspunsul este, fără doar și poate, „da“. Numai că nici măcar aceste cupluri nu sunt perfecte. Partenerii care se declară fericiți fac (și ei) greșeli și, uneori, au nevoie de ajutorul celor din jur, atunci când ajung într-un impas. Potrivit mai multor sondaje internaționale, unul dintre cuplurile cele mai bine sudate de pe glob este format de Michelle și Barack Obama – fosta primă doamnă și fostul președinte al Statelor Unite ale Americii. Având o relație de peste 26 de ani și nenumărate gesturi de iubire și respect reciproc exprimate în public, cei doi parteneri au devenit o inspirație pentru nenumărate cupluri care îndrăznesc să caute în jurul lor modele demne de urmat.

Dar ceea ce puțin dintre oameni știau era faptul că nici măcar mariajul fostului președinte nu a fost mereu însorit sau lipsit de provocări. Michelle a afirmat – atât în memoriile ei, publicate în volumul intitulat Becoming, cât și în matinalul „Good Morning America“ – cum că o căsnicie fericită sau o relație de succes necesită multă muncă și că nu este nicio rușine să cerem ajutor din partea specialiștilor în psihoterapie relațională.

Mai mult decât atât, fosta primă doamnă a mărturisit că, în trecut, ea și Barack au beneficiat de serviciile unui psihoterapeut de cuplu și că acesta le-a fost de un real ajutor (nu doar pentru relația dintre ei, ci și pentru diminuarea sentimentelor personale de vinovăție, care derivă de obicei din credința distorsionată că „viața de cuplu se presupune că ar trebui să fie ușoară“).

Ca o persoană bine ancorată în realitatea secolului XXI, Michelle declara și că este conștientă de numărul mare de cupluri care ajung în impas și trăiesc cu teama că ceva e în neregulă cu relația lor. Pentru ei, a transmis mesajul că nu e nimic nefiresc în a cere și a primi ajutor de specialitate, atunci când relația este la ananghie. Ce-au mai aflat cei doi, în urma sesiunilor de psihoterapie de cuplu? Că partenerii pot învăța să discute calm și civilizat despre neînțelegerile și diferențele de viziune dintre ei.

℗PUBLICITATE


În același interviu, fosta primă doamnă a transmis un mesaj direct către femeile din întreaga lume: „Ceea ce am învățat despre mine este că fericirea mea se află în mâinile mele; și că trebuie să depun mai mult efort în acest sens, să îndrăznesc să cer ajutor, nu doar de la soțul meu, ci și de la alți oameni. Este important să am grijă de mine – asta nu este doar de datoria lui Barack.“ 

Dacă o femeie inteligentă și modernă cum e Michelle Obama (și atât de expusă public) a fost capabilă să ceară ajutor de specialitate pentru mariajul ei, atunci poate că e cazul să ne revizuim opiniile despre cât de importantă e gura lumii, în comparație cu obiectivul nostru: păstrarea relației de cuplu. E timpul să scăpăm de prejudecățile în care ne-am încuiat mintea și să cerem ajutor.

Pentru cei care se simt încurajați de confesiunea făcută de Michelle Obama și vor să afle cum își pot face căsnicia mai durabilă, publicăm aici lista psihoterapeuților relaționali recomandați de Asociația Multiculturală de Psihologie și Psihoterapie.

Pagina de Psihologie

Informații utile, articole de psihologie, o agendă a activităților și evenimentelor din sfera psihologiei, magazin virtual. Împarte informația - sănătatea relațiilor noastre este cea mai importantă resursă pe care o avem.

Back To Top
×Close search
Caută