fbpx
skip to Main Content

Nu este o vedetă în sensul clasic al cuvântului, dar influențează viețile a milioane de oameni și are o traiectorie existențială din care putem învăța cu toții. Este nu doar prima femeie de culoare care ajunge să fie Prima Doamnă, ci este și singura (care a avut acest statut) cu cel mai înalt nivel de educație posibil: sociolog, avocat, autor (și model de urmat). Michelle LaVaughn Robinson Obama este cea care „semnează“ astăzi rubrica #AltfelDespreVedete pe Pagina de Psihologie.

Familia este cea mai mare bogăție

S-a născut în 1964, în sudul orașului Chicago, într-o familie modestă, tatăl său (care suferea de scleroză multiplă) fiind operator de pompă la uzina de procesare a apei, iar mama sa, secretară. Locuiau într-un apartament cu un singur dormitor pe care îl compartimentau cu ajutorul unui cearceaf pentru a părea că sunt două camere. Cu toate vicisitudinile acestea, părinții au știut să le ofere dragoste nemărginită și să-i învețe, respectiv, să-i încurajeze atât pe Michelle, cât și pe fratele său, Craig, să aibă respect pentru tot ce îi înconjoară, să-și facă vocea auzită și să știe să se impună atunci când este cazul.

Relațiile dintre frați contează

Diferența de vârstă dintre Michelle și Craig este de doar un an și nouă luni. Nu numai că păreau a fi gemeni, însă și relația dintre ei era la fel de apropiată. 

Educația nu se negociază 

Părinții au vrut să le ofere copiilor tot ceea ce ei nu au putut avea. Așa se face că mama sa a început să-i învețe pe cei doi frați să scrie și să citească înainte ca aceștia să împlinească patru ani. Michelle a urmat cursurile unei școli de stat însă, datorită faptului că era destul de avansată față de colegii ei, a sărit peste clasa a doua. A ajuns la școala Whitney M. Young, o unitate de învățământ frecventată de copii surpradotați. A reușit să facă și acolo performanță, deși avea cu cine să fie în competiție, reușind să se situeze în vârful clasamentului. I-a plăcut și să cânte la pian, motiv pentru care părinții o sfătuiau să mai ia și pauze, întrucât foarte rar se oprea din studiu.

În 1981, avea să ajungă la Universitatea Princeton pe care a absolvit-o, ulterior, cu Magna cum laudae, teza sa de doctorat fiind axată pe diversitatea din comunitatea Ivy League. Ulterior, a urmat Harvard Law School. 

Ani mai târziu, ea însăși afirma, într-o prelegere televizată: „Cu ajutorul unei educații corecte și a muncii asidue totul este posibil.“

Pierderile ne pot ajuta să mergem mai departe

Începutul anilor ’90 avea să coincidă cu pierderea tatălui său și cum acest lucru deja o destabilizase semnificativ, vestea că și un prieten de facultate avea să piardă lupta cu viața a făcut-o pe Michelle să-și reconfigureze traseul vieții. Astfel, a părăsit dreptul corporativ și s-a angajat la primărie, ajungând, în scurt timp, Director Executiv al „Public Allies Chicago“, un program de servicii naționale AmeriCorps ale căror scopuri erau instruirea viitorilor tineri ce aveau să lucreze în sectorul public.

Iubirea ne iese mereu în cale 

După câțiva ani petrecuți la firma de avocatură Sidley Austin, a fost repartizată ca mentor stagiar pe perioada verii la firma lui Barack Obama. Deși la scurt timp după aceea a început să se înfiripe ceva între ei, Michelle a refuzat invitațiile venite din partea lui Barack Obama, întrucât nu ar fi vrut să încurce profesia cu timpul liber. Însă dragostea își face loc prin cele mai neștiute căi și, după ceva timp, au decis să aibă o primă întâlnire. Au ales să iasă la un film numit Do the right thing, care are ca laitmotiv probleme rasiale din Brooklyn. Primul sărut a avut loc în fața mallului din Chicago și, după doi ani de întâlniri, Barack avea să o ceară de soție, urmând ca în 1992 să aibă loc nunta lor.

Anul 1998 a fost cel în care aveau să devină părinții primei lor fete, Malia, iar în 2001, ai celei de-a doua moștenitoare, Sasha (Natasha).

Viața nu este perfectă, dar întrebarea este – suntem dispuși să luptăm pentru ceea ce vrem?

Parcursul personal al lui Michelle Obama este presărat și cu multe lacrimi, dureri și suferințe. După experiența avortului, soții Obama au apelat la tratamentele in vitro, cu ajutorul cărora au putut să se bucure de venirea pe lume a celor două fiice ale lor.

O vreme, Michelle a fost „pilonul financiar al familiei“

Puțini știu că, atunci când Barack Obama a ales să candideze la președinția Statelor Unite, persoana care menținea echilibrul financiar era Michelle însăși, singura întreținătoare a familiei.

Uneori, chiar dacă ne este teamă să visăm, viața ne rezervă surprize 

Deși l-a susținut cu toate forțele, ba chiar și-a lăsat copiii pe mâinile mamei sale pentru a putea fi alături de soțul său, Barack, Michelle nu a fost convinsă de succesul pe care acesta avea să-l aibă la alegeri, iar motivul era unul cât se poate de realist: tensiunile rasiale de pe teritoriul american.

Grija față de ceilalți este o virtute de bază

A vrut să se diferențieze de alte Prime Doamne ale SUA, astfel că, încă din primul an în care Barack Obama a fost ales președinte și-au dedicat mare parte din timpul liber gătind pentru persoanele fără adăpost.

Iubirea nu are culoare. Iubirea este iubire

Data de 26 iunie 2015 este considerată a fi o zi de sărbătoare, întrucât reprezintă momentul în care Curtea Supremă a SUA a legalizat căsătoria între persoanele de același sex pe teritoriul său.

După decizia de referință anunțată de Curte, Administrația Obama a sărbătorit prin iluminarea Casei Albe în culorile curcubeului. Michelle Obama menționa că s-a furișat, împreună cu fiica sa Malia, care pe atunci avea vârsta de șaisprezece ani, în afara reședinței lor pentru a se alătura bucuriei exteriorizate în afara Casei Albe.

℗PUBLICITATEÎntâlnirea a două femei puternice (Regina Marii Britanii și Michelle Obama)

Se întâmpla în 2009, cu ocazia summitului G20 de la Londra, unde avea să o întâlnească, la Palatul Buckingham, pe Regina Marii Britanii. S-au plăcut reciproc, catalogând-o pe suverana britanică drept „caldă și empatică“ (deși rar am putut-o vedea, de-a lungul timpului, pe Regină făcând gesturi atât de apropiate, într-un astfel de context). Au purtat, printre altele, și discuții informale, printre altele, abordând și subiectul sacrificiilor făcute de femei pentru a arăta bine sau, mai exact, despre istoveala pantofilor incomozi purtați pe o perioadă de timp îndelungată.

Umanitatea scoasă la suprafață relevă, de ambele părți, o altă față, total necunoscută publicului.

Ce ar fi viața fără muzică – pe cine iubește Michelle? 

Transparența este unul dintre atributele pe care Michelle Obama le folosește cu nesaț atunci când are o apariție publică. Ei bine, unul dintre „secretele“ sale este acela că se numără printre fanii lui Stevie Wonder. 

Iubirea de sine este un drept al fiecărui om

Este o feministă convinsă și, ori de câte ori a avut ocazia, a atras atenția asupra situația femeii în SUA. A încurajat de nenumărate ori femeile să se iubească mai mult și, totodată, și-a expus propria experiență, „ajutându-se“ de reacțiile negative cărora le-a ținut piept prin simplul fapt că știa cine este ea, structural vorbind.

Luptă împotriva obezității infantile, precum și pentru accesul la educație

SUA este renumită, printre multe altele, și pentru gradul crescut al obezității infantile.

Unul dintre programele create de Michelle Obama se numește Let’s move și are drept scop stoparea acestui fenomen. 

Și, pentru că puterea exemplului este cea care dă tonul într-un astfel de îndemn (ajuns, deja, fenomen), Prima Doamnă a Statelor Unite a creat pe domeniul Casei Albe o grădină, pentru ca bucătăria să aibă la îndemână alimente proaspete, organice, dar și gratuite. 

De asemenea, Michelle Obama este recunoscută pentru practicarea, cu religiozitate, a mersului pe jos, atât pentru propria stare de bine, cât și pentru a trage un semnal de alarmă asupra problemelor metabolice cu care poporul american se confruntă într-un număr alarmant.

De asemenea, Michelle obișnuia să se trezească la 4:30 dimineața pentru a realiza exerciții fizice pe banda de alergare.

În 2015, avea să lanseze o inițiativă guvernamentală a SUA pentru a încuraja dreptul la educație a fetelor din întreaga lume, sub denumirea de Let girls learn. Michelle Obama solicită ajutor din partea tuturor țărilor să pună umărul în acest proces al educației, un demers fundamental oricărei societăți avansate.

Își face vocea auzită și în zona literară, audio și video

În 2018 avea să lanseze controversata carte autobiografică Becoming care s-a bucurat de foarte mult succes, ceea ce a dus la ecranizarea acesteia, în 2020, într-un documentar cu același nume, difuzat de gigantul Netflix. 

Anul 2020 este și cel în care lansează Michelle Obama Podcast, în care sunt discutate pe șleau bucăți din viața sa, dar cu efecte asupra întregii populații. 

Depresia nu ocolește pe nimeni

În cadrul celui de-al doilea episod al The Michelle Obama Podcast, aceasta poartă o discuție autentică cu jurnalista și confidenta sa, Michele Norris (Washington Post), în care recunoaște că a avut, recent, momente de slăbiciune emoțională.

Discuția dintre acestea este una extrem de caldă, deschisă, reală, în care fiecare relatează momentele grele și felul prin care au reușit să se remonteze, în perioada sensibilă a izolării.

Împreună la bine și la greu… cum le-a salvat relația terapia de cuplu 

În ultima perioadă, o mare parte a celebrităților au ieșit în față și au susținut, răspicat, că au apelat la terapia de cuplu atunci când căsniciile lor au fost pe butuci, menționând că numai așa au reușit să evolueze și chiar să-și salveze relațiile. Este și cazul soților Obama care, în interviul acordat lui Jimmy Fallon (The Tonight Show), Michelle a recunoscut faptul că a urmat, alături de soțul său, Barack, terapia de cuplu. Deschiderea cu care a vorbit despre acest subiect a atins un punct destul de sensibil, anume admiterea faptului că între căsnicie și muncă este semnul egal, drept urmare, un mariaj nu merge de la sine, ci este un organism viu care își modifică sensul și semnificația în funcție de ambele suflete, de mediul în care își desfășoară viața și, chiar dacă poate ne-am fi imaginat că nivelul confortabil de trai pe care îl duceau ar fi fost în antiteză cu acest scenariu, realitatea ne arată încă o dată că valența cuvântului „siguranță“ într-o relație are mai multe fațete. Michelle Obama mărturisește, de asemenea, că înainte de a începe terapia a ajuns la psihoterapeut cu ideea preconcepută că ea ar fi fost perfectă și soțul său total răspunzător de problemele apărute, iar așteptările sale au fost ca specialistul să-i recunoască această autoevaluare (asemenea unui părinte ce își mustră copilul care a greșit) însă, pe parcursul ședințelor, a înțeles că rolul psihologului nu este acela de a da dreptate unuia sau altuia, de a atribui, unilateral, puterea, ci de a despica ițele întortocheate și de a contrabalansa această luptă de autoritate care nu este specifică unui cuplu sănătos din punct de vedere relațional.

Bianca Sîrbu

Bianca Sîrbu - jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Back To Top
×Close search
Caută