Skip to content

De curând, colega noastră Diana Lupu, psihoterapeută și creatoarea jurnalului de creștere Psihodescoperiri, a fost invitata lui Mihai Morar la podcastul Fain & Simplu. Discuția a pornit de la anxietate, însă dintr-o perspectivă diferită: cea în care învățăm să o privim cu acceptare și curiozitate, pentru a ne putea bucura (și) de înțelepciunea cu care vine la pachet această emoție.

Este natural pentru noi, oamenii, să ne dorim să evităm cu orice preț disconfortul, mai ales atunci când vine sub forma emoțiilor neplăcute. Unul din marile mituri ale relaționării oamenilor cu emoțiile inconfortabile spune că, dacă vorbim despre acestea și ne dăm voie să ne uităm la ele, o să le cădem pradă și ne vor acapara: „Dacă privesc în ochi emoția, îi dau putere“. Însă lucrurile stau exact invers! Cu cât ne permitem să sporim glosarul emoțional, să identificăm senzațiile corpului și să validăm experiența emoțională, cu atât mai mult ne recăpătăm puterea.

Anxietatea ne transmite diverse mesaje

Cultura noastră are tendința de a eradica, de a nega și de a evita disconfortul, sub orice formă ar apărea el în viețile noastre. Astfel, ajungem să ne rușinăm de ceea ce simțim și trecem pe lângă curiozitatea de a ne explora emoțiile. Iar înțelepciunea anxietății și beneficiile acesteia constau în abilitatea noastră de a sta cu disconfortul și de a fi curioși față de mesajele transmise de această emoție.

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


Reacțiile corpului sunt înțelepte, corpul nostru este plin de înțelepciune, iar durerea fizică este asemenea unei alarme ce ne invită să fim atenți. Însă mecanismele de apărare la disconfort ne fac să fugim sub diferite forme. Iar dacă nu ascultăm din vreme, această alarmă va deveni tot mai puternică. Aici avem nevoie de curajul de a încetini și de a acorda atenție universului emoțional cu respect, blândețe și curiozitate.

℗PUBLICITATE



Crește calitatea vieții prin recunoștință, apreciere și validare

Povestea pe care ne-o spunem despre noi înșine, inclusiv despre emoțiile noastre, conturează cine suntem ca oameni. Critica, respingerea, rușinarea și chiar disprețul ne pot bloca procesul de creștere și felul în care ne simțim în propria viață, atacându-ne imaginea de sine. Astfel, un antidot pentru negativitate, despre care psihologia relațiilor vorbește prin numeroase studii și teorii, este practica aprecierilor și a recunoștinței. Acestea contribuite la flexibilizarea perspectivei asupra vieții, ajutând la conturarea unei imagini complete: atât cu lucrurile pe care le avem la îndemână și există în viața noastră, cât și a celor care sunt încă în proces de lucru.

Pentru mai multe informații despre subiect, urmărește întreaga conversație dintre Mihai și Diana.


Citește și:

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Livrare gratuită în România la achiziții de peste 149,00 lei
0%
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.