Skip to content

Mihály Csikszentmihályi este unul dintre marii psihologi ai lumii, care a trecut în neființă pe data de 20 octombrie 2021. Numele său este amintit în rândul psihologilor dornici să descopere secretele fericirii, în ciuda faptului că a fost prizonier al Celui de-Al Doilea Război Mondial. Experiența războiului l-a încurajat să descopere ce se ascunde dincolo de suferința umană și să caute răspunsurile în artă, filosofie și religie. Despre viața, munca și moștenirea lăsată de dr. Csikszentmihályi vă invităm să aflați mai multe în această ediție a rubricii #AltfelDespreOameni. 

Pășind pe urmele lui Jung

În ciuda numelui său cu puternice origini ungurești, Mihály s-a născut în Italia, în 1934, mai exact în Fiume (regiune care în prezent aparține de Croația). Tatăl său era diplomat ungar, iar familia Csikszentmihályi a fost exilată la Roma, atunci când Ungaria a fost preluată de comuniști.

Întâmplare sau nu, în adolescența sa, Mihály a participat la o prezentare susținută de renumitul psiholog elvețian Carl Gustav Jung, care l-a inspirat atât de mult, încât adolescentul familiei Csikszentmihályi alege să studieze psihologia. În timpul acestei prelegeri din Elveția, pe când Mihály se afla într-un resort de schi, fascinantul Jung împărtășea din experiența sa cu persoanele traumatizate de război. Câțiva ani mai târziu, cel care astăzi este numit unul dintre reprezentanții de marcă ai psihologiei pozitive ajunge să câștige o bursă de studii în America, mai exact la Universitatea din Chicago. După șase ani, în 1965, își ia și doctoratul, tot în psihologie. 

Încă din vremea facultății se îndrăgostește de Isabella Selega, care ajunge să-i devină soție și alături de care Mihály ajunge să publice mai multe cărți. Din anul 1968, Mihály Csikszentmihályi devine cetățean american, ceea ce-i dă posibilitatea de a rămâne la Universitatea de Chicago, predând și dezvoltându-și ideile cu privire la noțiunea de flux, termen care ajunge să-i aducă, câțiva ani mai târziu, faima la nivel internațional. 

Anii petrecuți la Chicago se încheie în 2000, atunci când dr. Csikszentmihályi este numit profesor de psihologie și management la Universitatea Claremont, din California. 

În familia formată cu Isabella se nasc și doi băieți: Mark și Christopher. Cei doi ajung, de asemenea, intelectuali, primul născut ajungând să obțină un doctorat în studiul civilizației asiatice, la Harvard, și un altul în limbile asiatice, la Stanford, în timp ce mezinul familiei urmează calea artei și a tehnologiei, fiind profesor asociat la Universitatea Cornell. 

Noua psihologie dezvoltată de Mihály Csikszentmihályi

Munca lui Mihály Csikszentmihályi este încadrată în domeniul psihologiei pozitive, alături de activitatea altor gânditori de renume, precum Abraham Maslow, Carl Rogers, Aaron Beck și mai-tânărul Martin Selingman

În timpul revoluției cognitive, observăm o tendință tot mai accentuată a psihologiei clinice de a nu vedea pacienții doar prin prisma afecțiunii lor, ci una mai umană și holistică. Psihologi de referință ca Fromm, Maslow sau Rogers au început să fie preocupați și de partea pozitivă a vieții umane, nu doar de cauzele suferințelor sufletești. Astfel, ia naștere o nouă mișcare, care astăzi este larg răspândită sub denumirea de psihologie pozitivă. Cei care activează în acest domeniu științific caută să vadă dincolo de depresie și anxietate, concentrându-se pe descoperirea modului în care oamenii pot trăi o viață frumoasă și fericită. 

℗PUBLICITATE



Contribuția lui Csikszentmihályi este reprezentată de starea de flux, care ajunge să reprezinte și cărămida de bază din ceea ce astăzi numim psihologia pozitivă. Geniala idee i-a venit după ce a intervievat mai mulți oameni care păreau să se bucure mai mult de viață, atât în ceea ce privește latura personală, cât și partea de job. În studiu au fost implicați nu doar artiști, despre care știm că ar avea o mai mare deschidere față de plăcerile vieții, ci oameni din toate domeniile profesionale, inclusiv chirurgi și oameni de afaceri. Iar ceea ce a descoperit dr. Csikszentmihályi este că toți acești oameni vorbesc despre o senzație similară și pe care o trăiau cel mai intens atunci când se implicau cu totul într-o activitate care le face plăcere și la care consideră că se pricep suficient de bine. 

Participanții din cercetările lui Csikszentmihályi vorbeau despre o stare în care își depășeau granițele propriului eu, în care totul părea să vină automat și care avea să fie cel mai ușor explicat prin termenul de stare sau sentiment de flux. Teoria pe care a dezvoltat-o Csikszentmihályi pornește de la următoarele premise: 

  1. Este important să te implici într-o activitate care îți face plăcere și care ajunge să-ți solicite suficient de mult abilitățile. 
  2. Asta te face să devii absorbit de activitatea respectivă și să intri în starea de flux. 
  3. Ești în starea de flux atunci când: ești concentrat pe ceea ce faci, ai un sentiment de pace și de atemporalitate (nu sesizezi cum trece timpul), dar nu-ți pierzi nici claritatea interioară. 
  4. Mai presus de toate, această stare te face să-ți depășești granițele îngustate ale sinelui și să nu mai fii conștient nici de lumea din jur. 
  5. Iar această stare de flux este similară cu ceea ce oamenii numesc extaz. 

Cu alte cuvinte, starea de flux începe cu o concentrare a atenției asupra unui scop clar definit, iar asta ne va ajuta să devenim implicați și absorbiți de activitatea în sine. Știm ce avem de făcut și ne dăm seama și de faptul că ne descurcăm destul de bine. 

Starea de flux vine și cu o dizolvare a timpului, dar și cu o mai mare claritate și pace interioară, ceea ce l-a făcut pe Csikszentmihályi să pună semnul egal între flux și extaz. Plăcerea acestei stări este dată de faptul că, în mare parte, ne aflăm în afara realității cotidiene, total separați de probleme și de grijile vieții de zi cu zi. Pornind de la observațiile sale, Mihály Csikszentmihályi era de părere că starea de flux este esențială pentru a ne bucura de orice activitate, dar și pentru a avea o viață împlinitoare. 

Cum ajungem la starea de flux?

Ca urmare a descoperirilor sale și a noii psihologii care avea să câștige tot mai mult teren pe plan internațional, oamenii au devenit tot mai dornici să afle cum anume pot ajunge la starea de flux. Potrivit observațiilor lui Mihály Csikszentmihályi, starea de flux apare atunci când provocarea adusă de o activitate corespunde cu talentele noastre. Cu alte cuvinte, sarcina este realizabilă și, în același timp, ne solicită la maximum capacitățile și ne concentrează în totalitate atenția. Se pare că doar un echilibru rezonabil între capacitate și dificultate poate duce la extaz. Dacă talentele noastre nu se ridică la nivelul provocărilor, vom resimți mai degrabă anxietate și panică, iar dacă provocarea este prea mică s-ar putea să murim de plictiseală. 

Publicațiile sale cele mai importante? 

Preocuparea față de psihologia științifică și activitatea academică l-au forțat pe Mihály Csikszentmihályi să își ducă energia și spre publicarea mai multor volume științifice: Dincolo de plictiseală și anxietate, apărut în 1975; Flux. Psihologia fericirii, publicat și în limba română; Evoluția eului și Creativitate, apărute în 1990, respectiv 1996.

Moștenirea lui Csikszentmihályi

Iată câteva idei cheie care au derivat din munca lui Csikszentmihályi: 

  1. Fericirea este o stare interioară, și nu una exterioară.
  2. Fericirea nu este o stare rigidă, neschimbabilă. Manifestarea fericirii implică un angajament ferm față de efort. 
  3. Oamenii sunt cu adevărat creativi, productivi și fericiți atunci când sunt în starea de flux. 
  4. Pentru a avea succes, trebuie să-ți facă plăcere să dai tot ce ai mai bun și, în același timp, să contribui la ceva dincolo de tine însuți.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0