Skip to content

Prima dată când am câștigat bani, la propriu, a fost în timpul școlii gimnaziale, când făceam un soi de bișniță la școală. Duceam diferite lucruri de care nu mai aveam nevoie acasă și le vindeam colegilor de clasă. Comerțul de acest fel m-a prins atât de tare încât, într-o vacanță de vară, am negociat cu mama să mă lase să duc spre vânzare, duminică de duminică, la piața de vechituri diferite haine (care ne erau mici) sau obiecte de care ne puteam debarasa ușor. Retrăiesc și acum, în timp ce scriu, senzația de bucurie și de satisfacție pe care am avut-o când am câștigat primii bani prin efort conștient. 

Astfel de experiențe, sunt convins, fac parte din povestea de viață a multora dintre noi, iar concluzia la care ajungem este că bucuria și satisfacția (de care aminteam mai sus) sunt grație banilor. De aici, probabil, și concluzia că banii aduc sau nu aduc fericirea. Dar analizând lucrurile mai în profunzime și privind totul dintr-o perspectivă psihologică, tind să cred că avem astfel de emoții pozitive datorită comportamentelor în care ne implicăm și abia ulterior grație rezultatelor. Probabil că, la fel ca mine, și voi cunoașteți câțiva oameni (copii, adolescenți, adulți) care aparțin unor familii înstărite din punct de vedere financiar și cărora banii nu pare să le aducă prea multă fericire. Din cauză că nu au depus un efort conștient, real și susținut pentru a obține o anumită sumă de bani. 

Mai cred și că banii sunt un instrument prin care noi ne putem îmbunătăți calitatea vieții și ne putem cultiva sentimentul de fericire. În cele din urmă, din banii câștigați în urma vânzărilor de la școală mi-am cumpărat pizza și alte bunătăți de la chioșcul școlii – ceea ce a contribuit la starea mea de bine. Iar din cei adunați din weekendurile petrecute la piața de vechituri am reușit să contribui la cheltuielile aferente începutului de an școlar atât pentru mine, cât și pentru sora mea – ceea ce mi-a generat sentimentul că sunt important și util pentru familia din care fac parte. Iar despre sentimentul de apartenență se știe cât este de benefic pentru siguranța personală și pentru bunăstarea relațională.  

ABONARE NEWSLETTER


Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.


După mai bine de 15 ani de practică psihoterapeutică, tind a crede că odată ce am conștientizat că propriul nostru comportament este mai important pentru fericirea noastră decât numărul de zerouri ale contului de bancă, putem ajunge să avem o relație sănătoasă și armonioasă cu banii. Fără să devenim sclavii acestora. Fără să trăim în spaimă și anxietate din cauză că nu avem suficienți. Și fără să-i mai considerăm bogați pe cei care au bani și săraci pe cei care au venituri mai modeste. Atunci când ajungem să punem semnul egal între valoarea unei ființe umane și banii pe care-i deține, acesta este deja un indicator clar al faptului că ne-am dezumanizat și că banii au preluat controlul asupra vieții noastre. 

℗PUBLICITATE



Din păcate, majoritatea oamenilor au o relație inconștientă, complicată și toxică cu banii – iar asta le scade calitatea vieții, le hrănește neîncrederea și-i împiedică să trăiască în armonie cu cei dragi, ajungând, astfel, să sufere de diferite tulburări de anxietate, depresie, dependențe sau chiar comportamente agresive la adresa celorlalți. Banii ne pot îmbolnăvi – la propriu – dacă le cedăm controlul asupra gândurilor, emoțiilor și comportamentelor noastre. 

Dezvoltarea unei perspective sănătoase (sau, mai bine spus, conștiente) asupra legăturii pe care o avem cu banii nu este o treabă ușoară – pentru că ne este atât de frică să abordăm această relație, încât am prefera să o lăsăm intactă toată viața. Doar că, din păcate, costurile unei asemenea alegeri le plătim extrem de scump – pierzând cantități prețioase de iubire, satisfacții, împliniri și fericire. 

De aceea, împreună cu Școala de Bani de la BCR, am pus bazele unui program de Mindfulness Financiar menit să le ofere oamenilor un instrument psihologic și economic, în același timp, prin care-și pot redobândi senzația de putere personală în relație cu banii și de control asupra propriilor comportamente care pot duce la fericire și împlinire. Programul de Mindfulness Financiar cuprinde atât explicații științifice, cât și multe exemple și exerciții de autocunoaștere menite să ne îmbunătățească legătura cu propria persoană și să ne elibereze de limitările inconștiente pe care le avem în relația cu banii. Cele mai mari obstacole în calea fericirii umane sunt ignoranța și inconștiența, iar programul de Mindfulness Financiar este creat exact pentru a elimina aceste cauze. Practica mindfulness, este dovedit științific, ne sprijină în gestionarea anxietăților și a gândurilor negre prin faptul că ne ajută să privim lucrurile exact așa cum sunt, fără să ne lăsăm seduși de îngrijorările, iluziile sau proiecțiile distorsionate ale minții noastre.

Adevărata fericire nu rezultă niciodată din banii pe care-i mânuim. Fericirea este rezultatul efortului pe care-l depunem, al relațiilor în care ne implicăm și al sensului pe care-l atribuim existenței noastre pe Pământ. Cu toate că banii sunt un instrument ce ne ajută să ajungem acolo unde ne dorim, nu reprezintă garanția fericirii. Iar programul de Mindfulness Financiar este despre a ne găsi libertatea, propriul adevăr și bucuria în felul în care ne raportăm față de bani, indiferent de cum a fost trecutul nostru și de cum arată, în prezent, circumstanțele noastre financiare.

Psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie.

Caută
Prezentare generală a confidențialității

Acest site folosește cookie-uri pentru a-ți oferi cea mai bună experiență de utilizare posibilă. Informațiile stocate în cookie-uri sunt salvate în browserul tău și îndeplinesc funcții precum recunoașterea ta atunci când revii pe site și ajutarea echipei noastre să înțeleagă care secțiuni ale site-ului sunt cele mai interesante și utile.