Pregătirea pentru începerea școlii este un proces important care poate ajuta atât părinții, cât și copiii să se adapteze mai ușor la noul an școlar. Pentru că uneori riscăm să ne lăsăm distrași de anumite lucruri și să le ignorăm pe altele, i-am rugat pe experții Paginii de Psihologie să ne ofere câteva sfaturi pentru a vă ajuta să vă pregătiți pentru acest nou început. Sunt câteva sugestii orientative, dar care vă pot reaminti ce mai aveți de făcut sau ce ați uitat să faceți.
Planul familiei pentru începerea școlii
Ca orice plan bine gândit, și cel despre începerea școlii are mai mulți pași și este indicat să nu neglijăm niciunul dintre aceștia. În continuare vă prezentăm sub foram unui mini-ghid, cele mai importante opt aspecte de care este important să ținem cont.
- Ghiozdanul și rechizitele: Asigurați-vă că aveți toate materialele școlare necesare, cum ar fi caiete, penare, stilouri, creioane colorate, ghiozdan etc. Faceți o listă cu toate lucrurile de care aveți nevoie și cumpărați-le înainte de începerea școlii. De asemenea, nu este cazul să exagerați. Unele cadre didactice preferă un anumit tip de rechizite, de aceea, este indicat să rămânem flexibili.
- Stabilirea unui program: Începeți să vă ajustați programul zilnic pentru a vă pregăti pentru orele școlare regulate. Acest lucru poate însemna trezitul și culcatul la aceleași ore în fiecare zi, pentru a vă asigura că sunteți odihniți și pregătiți pentru școală. Este indicat să începem să implementăm noul program cu cel puțin o săptămână înainte de începerea grădiniței sau a școlii.
- Reîmprospătarea cunoștințelor: Dacă aveți manuale sau caiete din anii anteriori, puteți face o scurtă revizuire a conținuturilor pentru a le reîmprospăta cunoștințele elevilor. Este util să povestim cu cei mici despre ce-și amintesc din anii anteriori, care au fost materiile preferate, cum își imaginează că vor fi orele din noul an școlar etc.
- Organizarea spațiului de învățare: Creați un spațiu de învățare în casă unde copilul să-și poată face temele și să studieze în liniște. Asigurați-vă că acest spațiu are tot ce este necesar pentru a învăța eficient. Este indicat să fie ferit de foarte mulți factori distractori, dar să nici nu pară că este izolat de restul familiei.
- Comunicarea cu școala: Dacă este cazul, luați legătura cu școala pentru a obține informații actualizate despre orar, evenimente sau orice schimbări semnificative pentru noul an școlar. Și este indicat să-i povestiți și copilul despre aceste conversații cu învățătoarea sau profesorii. Să nu uităm că mintea fiecăruia dintre noi are nevoie să se pregătească puțin pentru orice activitate, chiar și pentru cele plăcute.
- Frici și anxietăți: Pentru mulți copii, începerea grădiniței sau a școlii poate fi însoțită de emoții și anxietate. Fiți deschiși la comunicare și ascultați cu atenție sentimentele copilului. Ajutați-l să înțeleagă că este normal să simtă astfel și că puteți găsi împreună modalități de a face față acestor emoții. În cele din urmă, emoțiile ne arată că suntem în viață. Iar dacă simțim înseamnă că suntem vii.
- Îmbrăcămintea și igiena personală: Asigurați-vă că aveți uniforma sau îmbrăcămintea potrivită pentru școală. Încurajați igiena personală, cum ar fi spălatul pe mâini și păstrarea unui aspect îngrijit. Unele rutine se mai relaxează pe timpul verii, dar odată cu reînceperea școlii este indicat să le reamintim copiilor noștri că există reguli pe care este important să le respecte.
- Partea logistică: Planificați cum va ajunge copilul la școală și cum se va întoarce acasă. Asigurați-vă că aveți în vedere transportul și alte detalii logistice. Uneori suntem tentați să neglijăm acest aspect, dar pentru mulți copii este liniștitor să știe că părinții au un plan.
În final, pregătirea pentru începerea școlii implică atât aspecte practice, cât și emoționale. Fiți răbdători și susținători în acest proces și creați un mediu pozitiv pentru un nou an școlar reușit. Iar dacă simțiți că este prea greu sau de-a dreptul copleșitor, căutați o persoană de încredere căreia să-i verbalizați îngrijorările și amintiți-vă că orice tranziție are nevoie de puțin timp.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Citește și: