Articolul de luna aceasta s-ar putea să nu reprezinte o noutate pentru unele dintre voi. Însă, după cum a afirmat o prietenă, zilele trecute, este bine să ne fie reamintite anumite lucruri, uneori. În esență, intenționez să discutăm despre procesul de îmbătrânire și cum să-l facem frumos, cu stil. Cum să prevenim ceea ce poate fi evitat și să acceptăm ceea ce nu putem schimba.
În luna decembrie, bifez și eu chenarul celor 36 de ani. Da, pentru adolescentele care citesc acest articol pot părea o „tanti“, iar pentru femeile de vârsta mamei mele, o „fetișcană“. Dar, după cum ne încurajează psihologii, indiferent de vârstă, avem dreptul să ne facem vocea auzită și să ne exprimăm punctul de vedere. Prin urmare, dragi cititoare, iată ce informații am adunat, pe parcursul anilor, pe subiectul îmbătrânire.
Rutina care te ajută să îmbătrânești frumos
Pasionată nu doar de serviciile de îngrijire facială, dar și de cultivarea unei imagini corporale pozitive, am fost mereu interesată de factorii care contribuie la derularea unui proces de îmbătrânire cât mai sănătos. Prin urmare, informațiile pe care vi le voi prezenta vin din studii științifice, din observații personale și din relatările clientelor care trec pe la studioul meu de cosmetică, din Cluj-Napoca.
Somnul: un aliat pentru frumusețe. Somnul este unul dintre cei mai importanți pași ai procesului sănătos și optim de îmbătrânire. Cu siguranță, ați auzit adesea recomandarea de-a ne face „somnul de frumusețe“ (care diferă de la persoană la persoană). Unele persoane au nevoie de cele 8 sau chiar 9 ore recomandate, pe când alte persoane susțin că și mai puțin este suficient. Dacă ne uităm la ce spun experții (vezi cartea lui Matthew Walker sau pe cea a Ariannei Huffington), tot ce-i sub 7 ore poate fi prea puțin. Cert este că, pe timpul nopții, pielea noastră se regenerează și absoarbe nutrienții din produsele aplicate în rutina de seară. Prin urmare, dimineața pielea este mai odihnită, mai fermă și mai plină. Lipsa somnului se vede pe tenul nostru, în special, odată cu înaintarea în vârstă. Doamnelor, lăsați telefonul departe de dormitor, alegeți o oră de culcare înainte de miezul nopții și faceți-vă un jurnal de vise. Potrivit sugestiilor venite de partea psihoterapeuților, inconștientul comunică cu noi prin vis și s-ar putea să ne divulge și secretele îmbătrânirii optime.
Atenție la alimentație și la mișcare. La acest capitol, recunosc că mai am mult de lucru cu mine însămi. Însă, după cum tot citim (aici pe paginadepsihologie.ro) este important să conștientizăm cât de mult ne afectează alimentația și cât de important este să ne ținem corpul în mișcare, dar înțelegând că vorbim despre un proces (prin urmare, să o luăm încet). Sunt o mare gurmandă, îmi plac, mai ales, produsele de patiserie, pastele și desertul. Tot ceea ce ar trebui ar fi să consumăm cu măsură! Încerc să echilibrez, pe cât posibil, balanța și să consum puțin din fiecare. În același timp, am norocul să fiu o mare devoratoare de fructe și legume, ceea ce îmi ușurează treaba. Nutriționiștii ne încurajează să consumăm alimente care au un aport de nutrienți, însă nu vreau să discut prea multe pe această temă, deoarece nu sunt în măsură și nu vreau să vorbesc în neștiință. La partea cu sportul (ei, bine!) sunt deficitară, dar nu mă las descurajată. Deși după antrenamente, încă nu simt aceea doză de energizare sau de adrenalină, despre care vorbesc alții, merg mai departe și am o singură mantră: keep doing it! Important este să găsim fiecare dintre noi acea formă de sport pe care să ne facă plăcere să o urmăm. Personal, sunt mai înclinată spre plimbările lungi, pentru a-mi face numărul de pași, dar și de pilates făcut acasă. Alții ne spun că ar fi înțelept și să practicăm yoga sau, pur și simplu, să dansăm libere prin casă.
Grija față de ten. În ceea ce privește îmbătrânirea, tenul și mâinile sunt primele care ne trădează vârsta și care au nevoie de o atenție sporită. Dacă la 20 de ani nu se observă pe tenul nostru acea noapte pierdută și culcatul cu machiajul pe față, după 30-40, începem să-i vedem efectele. Dacă acest lucru se întâmplă doar o dată, nu este o tragedie. Însă, noi, oamenii, tindem să interpretăm lucrurile în maniera în care „dacă atunci s-a putut, de ce nu s-ar putea și acum?!“. Cert este că demachierea este cel mai important pas pentru a avea un ten sănătos și este urmat, îndeaproape, de rutina de îngrijire de dimineață și seară. Aplicarea cremei de față și a celei de ochi sunt reguli non-negociabile.
Hidratarea de la interior spre exterior. Știu că multor femei le este mai greu să consume suficiente lichide, pe timpul zilei. Experiența mea de cosmetician îmi arată că, uneori, nu este suficient să avem grijă de tenul nostru pe exterior, pentru că procesele pornesc din interior. Acum mai mulți ani, eram mare consumatoare de băuturi acidulate (de parcă nici nu știam că există apă plată, o ignoram complet) lucru pe care, ulterior, l-am observat și pe tenul meu. Acum, situația este complet diferită, consum rar spre foarte rar băuturi acidulate, poate o dată pe an (la vreun eveniment), dar consum zilnic cele opt pahare de apă. Clientele mele știu deja că o combinație armonioasă între hidratarea din interior și cea din exterior duce la o piele frumoasă și îngrijită.
Factorul de protecție. Cel mai bun produs anti-age de pe piață, la ora actuală, este crema cu SPF (factor de protecție). Probabil ați observat la persoanele cărora le place să stea la soare sau la cele care frecventează solarul, că tenul acestora este mai ridat și pare mai îmbătrânit (decât vârsta lor reală). Acest proces este din cauza razelor solare, care sunt din ce în ce mai nocive, în special cele UVA, care sunt și responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii. În esență, este necesar ca în sezonul cald să folosim o cremă de protecție cu factor 50, iar în restul anului putem alege una cu factor 30.
Tratamentul facial preventiv face minuni. Posibil să spuneți că nu toate femeile au bugetul sau timpul necesar pentru a se răsfăța, lunar, la salon. Cu toate acestea, știm că fiecare dintre noi avem o listă de priorități și pe aceasta nu se află mereu cele mai sănătoase obiceiuri. Este important să fim oneste cu noi și să vedem ce din această listă limitează și ce agravează procesul de îmbătrânire. Știm deja că fumatul, consumul de alte substanțe sau mersul la solar nu ne ajută. Așa cum am aflat cât de important este ce mâncăm, cât dormim și cum prevenim. Este mai bine să prevenim decât să tratăm, iar o vizită la salon este o binemeritată oră de grijă față de sine și de răsfăț. Da, doamnelor, indiferent de câte ore munciți sau câți copii aveți, este important să nu vă consumați toată energia și toate resursele pe ceilalți. Fiecare dintre noi are dreptul să fie importantă pentru sine. În ceea ce privește tratamentele preventive, poate că la o primă ședință efectele nu vor fi foarte vizibile, dar, să nu uităm că vorbim despre un proces și perseverența este cea care contează. Printre procedurile mele preferate se numără: hidrodermoabraziunea, oxigenul hiperbaric, radiofrecvența, masca led. Despre toate acestea puteți găsi informații și pe site-ul studioului. Acestea sunt și preferatele clientelor, dar pot spune că și în rândul bărbaților au succes. Am în portofoliu și câțiva bărbați care și-au dat seama cât este de importantă grija de sine. În perioadele mai dificile, dacă bugetul nu vă permite o vizită la cosmetică, vă recomand să apelați (săptămânal) la măști de toate felurile: tip șervețel, sub formă de cremă, peel off. Măștile sunt printre singurele produse al căror efect este instant.
Cosmeticele au un termen de valabilitate. După cum știm, nimic nu este veșnic. Chiar dacă suntem tentate să colecționăm produse de înfrumusețare, este important să fim atente la termenul de expirare (mai ales când vine vorba despre produsele cremoase). De regulă, produsele cremoase au un termen de valabilitate mai mic și sunt primele care pot avea efecte negative asupra tenului. Pentru a vă asigura că nu uitați când ați desfăcut ambalajul, vă recomand să vă notați pe el luna și anul. La fel, este indicat să vă spălați, în mod regulat, pensulele și accesoriile de machiaj (pentru a ține la distanță bacteriile).
Managementul stresului. Potrivit multor experți în sănătate, stresul este un factor nociv și dăunător pentru psihicul și corpul uman. Mai ales dacă vorbim despre stresul cronic și cel pe care-l ignorăm, pentru că nu este vizibil. Multe studii punctează faptul că într-un dozaj mediu stresul este benefic, ba chiar în funcție de cum îl interpretăm, poate fi în favoarea noastră. Dar totul se schimbă când ajungem să ne neglijăm nevoile de bază, să muncim prea mult sau să fim mult prea implicate în viața celorlalți. Stresul ne îmbătrânește și, după cum am citit în cărțile lui Gabor Maté, ne îmbolnăvește. Fratele meu, psihoterapeutul Gáspár György, spune adesea că stresul este parte din viață. Cu toate acestea, este important să avem niște strategii de management: sportul, somnul, dieta, conversațiile sigure, practica mindfulness. Cu alte cuvinte, cam ce am prezentat și eu în rândurile de mai sus, doar că el nu amintește de produsele cosmetice. Însă, vorbește mult despre grija și compasiunea de sine. Și ce ar fi un moment de relaxare la cosmetică și un masaj facial, doamnelor și domnișoarelor, dacă nu grijă de sine?