Fiecare nou început, așa cum este un nou an, ne oferă atât provocări, cât și un infinit potențial de creștere și de creativitate. Știu că nu toți oamenii văd începutul de an drept un nou început. Unii spun că există doar prezent, dar mintea mea are nevoie de aceste ancore (trecut, prezent, viitor, început, sfârșit) pentru a se orienta în lume și a-și reseta conținutul.
Este adevărat și că în fiecare zi o luăm, oarecum, de la capăt. Cu toate acestea, ne-am obișnuit să percepem începutul de an ca fiind special. Iar dacă tot am ajuns în acest punct al articolului, aleg să mă vulnerabilizez oleacă (vorba ardelenilor) și să vă spun cum arată acest început de an pentru mine. Știu că mare parte dintre rezoluțiile noului an eșuează, din mai multe motive. Fie pentru că sunt prea generale, și le lipsește o fundație concretă. Fie pentru că nu sunt ale noastre, doar le-am împrumutat din mers. Fie pentru că ne copleșesc emoțiile dificile și gândurile negre, după cum spune James Withey, în Cum să-ți îmblânzești anxietatea. Fie pentru că nu tot ce gândim se și materializează.
În psihologie există teoria stadiilor schimbării, care ne spune că sunt cel puțin 5 pași cheie pentru rezoluțiile noastre: precontemplarea (când încă nu avem nimic în mintea conștientă), contemplare (când gândurile a ceva nou încep să încolțească), pregătirea (când ne facem un plan și stabilim pașii), acțiunea (când transpunem intenția în realitate) și menținere (să fii perseverent în ceea ce ai început să faci).
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Desigur că planul rezoluțiilor mele este subiectiv, asta înseamnă că e posibil să nu se potrivească cu fiecare cititor. Ba chiar, poate că nu se va potrivi cu nimeni altcineva. Dar, din experiența personală știu că, dincolo de teoria care ne ajută, avem nevoie și de câteva exemple practice. Pe agenda rezoluțiilor mele se află patru domenii cheie. Le-am ales special așa, pentru a nu fi prea multe, și pentru a mă sigura că nu mă voi împrăștia în prea multe direcții.
Am așa: aducerea noului în viața mea, o mai mare deschidere față de lectură, compasiunea față de propria sănătate și calitatea mai presus de cantitate. Nu vă îngrijorați, dacă totul pare încă vag, deoarece urmează explicațiile.
Pentru o minte flexibilă, avem nevoie de noutate
Acesta s-ar putea să fie cel mai important principiu al seriei mele de articole găzduite pe Pagina de Psihologie. Articole pe care le scriu pentru a aduce mai aproape sănătatea fizică de cea psihică și în care m-am dus spre nișa care mă caracterizează: sănătatea pielii. Revenind la rezoluții, de-a lungul anilor am realizat că am nevoie să-mi setez intenția de a mă expune la ceva nou, constant. Altfel, mă cuprinde pasivitatea zonei de confort și apoi îmi este mai greu să scap de ea. Stând și analizând cum aș putea să împletesc utilul cu plăcutul, am ales să mă înscriu la câteva cursuri de specializare în makeup și cosmetică. Astfel că, mi-am drămuit banii și m-am înscris la un masterclass despre laminare gene și sprâncene. Repet, este nișat pe aria mea de interes, dar exemplul vă poate ajuta. S-ar putea ca unii dintre voi că alegeți cursuri de dicție sau de limba franceză, sau ceva din cursurile livrate de Pagina de Psihologie. Aici, pe platformă aveți două cursuri online: Copilul invizibil și Mindfulness. Dar pe colegii mei psihologi îi găsiți și în sălile de curs. În concluzie, ne oferim permisiunea de a face ceva nou, pentru că știm cât de mult ajută. Putem alege ceva în zona noastră de interes. Iar apoi este necesar pasul magic, acțiunea.
Deschide o carte și se va deschide lumea în fața ta
Nu mai știu pe unde am citit câteva cuvinte asemănătoare despre lectură, dar cert este că m-au marcat. Uneori, simt că am atât de multe de făcut, încât lectura îmi pare un moft. Desigur, ajung la concluzia asta când simt frustrare, supărare sau epuizare. Apoi, respir de câteva ori și îmi amintesc că mintea mea are nevoie să vadă lucrurile dintr-o altă perspectivă. Iar cărțile sunt alegeri perfecte în acest sens. Ba chiar, știu că lectura îmi îmbogățește vocabularul și îmi crește stima de sine. Parcă în documentarul de pe HBO MAX, al lui Brené Brown, am auzit că și nivelul nostru de inteligență emoțională este afectat de numărul de cuvinte prin care ne putem exprima emoțiile. Prin urmare, acest obiectiv este o prioritate pentru mine. Mi-am cumpărat deja câteva cărți de specialitate, am mai profitat de reducerile de pe Pagina de Psihologie. Și mi-am făcut loc în agendă pentru a citit câte zece minute, minim, zi de zi. Cred că am putea spune și că am setat un obiectiv suficient de smart, nu-i așa?
Compasiunea față de propria sănătate, este o prioritate
Din cartea Mindfulness urban, semnată de fratele meu Gáspár György, am înțeles cât de importantă este compasiunea. Dacă nu ai citit cartea, vreau să-ți spun că psihologii folosesc cuvântul „compasiune“ pentru a descrie grija față de sine și ceilalți. Avem nevoie de auto-compasiune pentru a nu ne pierde în diversitatea unei zile și pentru a pune sănătatea pe lista noastră de priorități. Drept urmare, am început anul cu câteva programări la medici specialiști, pentru a vedea care este starea sănătății mele. Fratele meu a început, de exemplu, cu analizele anuale. S-ar putea spune că suferim de ipohondrie, dar este vorba doar despre o conștientizare a importanței sănătății. Când mă refer la sănătate, includ și sănătatea pielii noastre, a tenului. Am cliente care îmi spun că, de la lună la lună, observă îmbunătățiri asupra tenului, grație tratamentelor faciale pe care le facem la studio. O parte dintre ele, atunci când vin pentru prima dată, nu sunt convinse că vom obține rezultatele dorite. Ceea ce are perfect sens, orice este nou și necunoscut ne stârnește neîncrederea. Însă, cu puțină răbdare și cu produse bine alese rezultatele nu întârzie să apară. Știu că majoritatea dintre noi ne dorim rezultate instant. Uneori, prin cosmetică, putem face minuni imediat, dar alteori este nevoie de mai mult timp. Revenind la compasiune: vă încurajez să vă alocați câteva minute pentru a asculta ce vă transmite intuiția, pentru a vedea ce vă spune corpul sau, poate, pentru a vorbi cu medicul de familie, pentru a stabili cum puteți avea grijă de sănătatea voastră.
Calitate mai presus de cantitate
Este ultimul element din lista mea scurtă de rezoluții. Crescând într-o familie cu o situație financiară modestă, calitatea nu a fost o prioritate pentru noi. Cumva, am rămas, pentru mult timp, cu ideea că ceva de calitate este scump. Ceea ce poate că este, într-o anumită măsură, adevărat. Dar cred că secretul este balansul dintre calitate, preț și pasiune. De când am deschis studioul de cosmetică și machiaj, mi-am dorit să lucrez cu o diversitate mai mare de branduri, pentru a le putea oferi clientelor mele ceea ce își doresc. Până la finalul anului trecut, pe partea de tratamente faciale, am lucrat cu un singur brand. L-am ales pentru că avea prețurile cele mai accesibile. Iar din acest an, am început colaborarea cu un brand de produse de lux. Sunt tare entuziasmată și abia aștept să le răsfăț pe clientele mele, iar această stare este recompensa cea mai mare a acestei rezoluții. Tu unde simți că ai nevoie să faci o ajustare și să pui în față calitatea?
Acum că aveți o idee mai clară despre rezoluții, vă încurajez să puneți mintea la treabă. După ce aveți o agendă, cel puțin în plan imaginar, alegeți să împărtășiți rezoluțiile cu cineva de încredere. Am citit de curând că energia bună cumulată din relații este canalul care face din imposibil posibil.
Atât pentru luna asta! Vă doresc un 2023 cu multe rezoluții împlinite și dacă sunteți din Cluj sau vă aflați în trecere, vă aștept la studioul meu din inima orașului!