fbpx
skip to Main Content

În articolul de azi, mi-am propus să abordăm puțin un subiect mai sensibil, dar esențial, după cum am dedus din cărțile de psihologie, și anume, greșelile pe care le facem în machiaj și din cauza cărora uneori rezultatul final nu este cel așteptat. Sigur că greșeli apar în fiecare plan al vieții, iar psihologii ne încurajează să găsim îndrăzneala de-a vorbi despre acestea, pentru că doar astfel le putem corecta, ajusta, înlătura. 

Personal, îmi place mult zicala „din greșeli înveți“, iar în ceea ce mă privește, chiar se aplică și atunci când fac ceva greșit încerc să-mi amintesc aceste cuvinte. După cum spune și dr. Brené Brown, nu este o rușine să greșești; multe dintre noi am făcut greșeli sau le facem chiar și acum, indiferent de nivelul de îndemânare pe care îl avem. Așadar, vă invit să ne ridicăm frunțile, să ne asumăm vulnerabilitățile și să schimbăm ceea ce poate fi schimbat. 

Cu îndrăzneală să ne descoperim greșelile

Am făcut un top al celor mai des întâlnite greșeli în materie de machiaj sau în îngrijirea tenului. De multe ori, nici nu ne dăm seama, la final, de ce machiajul nu arată așa cum ne-am imaginat sau cum arată în poza pe care o avem ca model, iar greșelile de mai jos ar putea reprezenta motivele pentru acest fapt. 

1. Exfolierea – ce e mult strică, însă în cazul unora lipsește cu desăvârșire. Exfolierea este acel proces care ne ajută să avem un ten frumos, curat, luminos și un machiaj reușit. De-a lungul timpului, am avut cliente cu un ten foarte încărcat, care nu își exfoliau niciodată tenul, de teama de a nu-l agresa, însă machiajul nu le arăta bine la final și nici nu își simțeau tenul curat. Recomand să vă exfoliați tenul o dată pe săptămână, dar să alegeți produse blânde. Rezultatul final o să fie unul vizibil, încă de la prima utilizare a produselor. Din fericire, piața abundă de astfel de produse.

2. Baza – aici nu mă refer la acel produs care se folosește ca bază de machiaj, mă refer la produsele de îngrijire pe care le aplicați pe ten, înaintea celor de machiaj. Niciun fond de ten sau pudră nu o să se așeze bine pe ten, dacă acesta nu este curățat și hidratat în prealabil. Sunt mult creme de față, în magazine, care acționează foarte bine atât ca produs de hidratare, cât și ca bază de machiaj, astfel că nu trebuie să aplicați multe produse pe ten, dar ele merită alese cu grijă. Pe viitor, aș vrea să discutăm puțin și depre rutina de îngrijire a tenului și importanța ei, dar până atunci nu uitați că, indiferent de tipul de ten (uscat, mixt sau gras), acesta are nevoie de curățare și de o hidratare adecvată.

3. Fondul de ten – la un moment dat în viață, toate am avut o mască pe față, iar aici nu mă refer la măștile de protecție împotriva COVID-19 și nici la cele din cartea lui Lewis Howes, ci la diferența de culoare dintre pielea noastră și nuanța fondului de ten. Sunt sigură că ați văzut și voi persoane la care se vede o diferență foarte mare între nuanța pielii și cea a fondului de ten, deoarece, de cele mai multe ori, ne este greu să ne alegem o culoare potrivită pentru fondul de ten. O nuanță mai deschisă o puteți „drege“ cu o pudră mai închisă la culoare sau cu pudră de bronzare, însă o culoare mai închisă greu o puteți deschide și adapta nuanței tenului. Dacă aveți dubii și nu știți exact ce nuanță să alegeți, recomand să cumpărați una mai deschisă decât nuanța tenului vostru (în locul uneia mai închise). Desigur, există și produse care vă ajută să ajustați nuanța fondului de ten, dar acestea implică un cost suplimentar și poate nu vă permiteți sau nu vreți să cheltuiți în plus. Ar mai fi varianta de a vă cumpăra două nuanțe diferite și să le combinați în funcție de nevoi: iarna avem nevoie de o nuanță mai deschisă, vara de una mai închisă. 

4. Pudra – aici suntem împărțite, de obicei, în două categorii: cele care aplică o cantitate prea mare și cele care fug de acest pas. Secretul stă în cantitatea de produs aplicată. De obicei, persoanele cu un ten uscat sar peste acest pas, deoarece cred că pudra o să le usuce și mai tare tenul (poate fi adevărat, însă atunci când aplicăm un produs cremos, pentru ca acesta să reziste mai mult pe ten, el trebuie setat cu pudră; un strat subțire este suficient și nici nu se simte pe piele). În adolescență, având un ten gras acneic, nu foloseam niciodată fond de ten, doar pudră sau fond de ten sub formă de pudră, însă greșeala mea era că exageram cu cantitatea de produs aplicată… tenul meu era foarte uscat, din cauza cantități mari de pudră aplicat, și, în plus, îmi evidențiam și imperfecțiunile. Pudra aplicată în strat gros poate evidenția ridurile, chiar și pe acelea fine, și usucă foarte tare. În concluzie, cheia unui machiaj reușit este un strat de fond de ten setat cu un strat subțire de pudră. Astfel, produsul cremos nu se strânge, machiajul rezistă mai mult, iar tenul este mat pentru o perioadă mai lungă de timp.

5. Conturare – multe nu cunosc diferența dintre un produs de conturare și unul de bronzare. Pudra de conturare este un produs pudră, așa cum îi spune și numele, însă poate fi și produs cremos; indiferent de consistență, este bine să fie o culoare mai rece și neapărat mată, fără glitter sau sclipici. Produsul pentru bronzare este cel cu o culoare mai caldă, care conține și glitter, oferind pielii acea nuanță de ten sărutat de soare. O culoare prea caldă folosită pentru conturare duce la o piele murdară și la un aspect inestetic al tenului. Atenție mare și la cantitatea de produs aplicată: ne gândim la zicala „less is more“. De altfel, acesta pare să fie și mesajul multor psihologi – mai puțin, înseamnă mai mult!

℗PUBLICITATE6. Iluminator – aici merită să fim atente la două aspecte, culoarea și locul unde aplicăm iluminatorul. Acesta se aplică pe cele mai înalte puncte ale feței: pomeți, arcadă, arcul lui Cupidon (deasupra buzelor) sau vârful nasului. Și aici se aplică zicala de mai sus, cu ideea de cumpătare, și atenția la imperfecțiuni. Iluminatorul are rolul de a evidenția acea zonă unde este aplicat, astfel că dacă aveți imperfecțiuni, mai bine stați deoparte de acest produs. Culoarea joacă și ea un rol esențial, deoarece dacă este prea rece, prea gri, arată inestetic pe ten, oferindu-i o pată întunecată. O culoare mai caldă este o alegere bună pentru iluminator, iar dacă aveți un ten gras cu pori mari, atenție la locul unde îl aplicați și la dimensiunea sclipiciului din produs!

7. Sprâncene – prea închise sau nearanjate. Sprâncenele sunt cele care ne schimbă complet expresia feței, uneori în bine, alteori în rău. Ele ne armonizează trăsăturile și ajută să înrămeze frumos fața. Merită să fim atente la grosime, formă și culoare. Multe brunete sunt de părere că având părul negru și sprâncenele trebuie să fie la fel. Nimic mai greșit: sprâncenele negre înăspresc trăsăturile, iar noi nu ne dorim acest lucru. Maroul este una dintre cele mai bune alegeri; mai deschis, mai închis, mai rece sau mai cald, există o culoare pentru fiecare. Dacă aveți sprâncene frumoase, care nu necesită multe produse, nu uitați totuși să le pieptănați zilnic și, eventual, să aplicați un produs transparent pentru stilizarea lor. Culoarea este esențială, însă și grosimea la fel, dar diferă de la persoană la persoană, de la o formă a feței la alta; spre exemplu, eu tind mai mult spre sprâncene mai groase decât mai subțiri.

8. Fard de pleoape – putem folosi orice culoare, orice textură (mat sau sidefat), însă atenție la blending (amestecarea culorilor aplicate pe piele și estomparea marginilor). O culoare asemănătoare cu nuanța pielii noastre nu necesită mult blending, însă o culoare mai închisă atrage mai mult atenția, iar dacă marginile nu sunt finisate, arată inestetic. Combinarea și îmbinarea culorilor este esențială pentru un machiaj frumos, armonios și reușit. Nu trebuie să avem prea multă îndemânare, pe cât răbdare ca să amestecăm bine culorile. La acest pas, contează foarte mult și calitatea fardurilor de pleoape; unele sunt prea cremoase și se lucrează greu cu ele, altele sunt prea prăfoase și nu au un pigment puternic.

9. Ruj – culoare nepotrivită și contur lipsă. Unele dintre noi exagerează cu conturul, pe când altele uităm de el. Buzele noastre nu sunt perfecte (decât dacă au ajutor din partea unui estetician) și, uneori, avem nevoie să depășim conturul pentru a avea buze frumoase. Nu-i nimic greșit în asta, atât timp cât este executat finuț și cu o nuanță potrivită cu cea a rujului. Pentru a obține buze mai pline, mai voluminoase, luciul de buze sau nuanțele deschise la culoare sunt perfecte. Cu cât nuanța este mai închisă, cu atât buzele vor părea mai mici. Nuanțele mai închise sunt mai potrivite pentru un look de seară sau de ocazie. 

10. Pensulele – indiferent cât de calitative și de bune sunt produsele de machiaj folosite, dacă nu aveți pensule suficient de bune, machiajul nu va arăta bine. Nu aveți nevoie de pensule scumpe sau multe, ci doar de câteva, dar bune. Fardul de pleoape nu va arăta bine dacă nu este aplicat cu o pensulă bună. Dacă fondul de ten se poate aplica și cu degetele, pentru restul produselor avem nevoie de accesorii și pensule. După cum am mai menționat, piața este plină de produse bune și la prețuri decente, trebuie doar găsite cele potrivite fiecăreia dintre noi.

Acesta a fost topul celor mai frecvente greșeli, cel puțin asta-mi arată experiența personală și cea de make-up artist. S-ar putea să ne deranjeze puțin, din punct de vedere emoțional, că am vorbit despre greșeli, dar energia creată o putem folosi pentru a ne dezvolta și a învăța. Nici eu nu sunt o mare fană a greșelilor, pentru că adesea mă fac să intru în defensivă și să mă justific, dar practicând câte ceva din mindfulness, parcă mă descurc tot mai bine la a călăuzi energia în așa fel, încât să nu se blocheze și să o folosesc într-un mod constructiv. Pentru partea emoțională, vă recomand ca lectură Dansul fricii și Mindfulness urban, iar pentru un machiaj reușit vă aștept pe contul meu de Instagram, pe pagina de Facebook și pe platforma YouTube.


Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută