Skip to content

Când am scris articolul de luna trecută, nu-mi imaginam că urmează să se schimbe aproape toată lumea. Nu mă așteptam ca, după o pandemie cu nesfârșite reguli și restricții, viața să ne mai surprindă cu un război, desfășurat atât de aproape de granițele României.

În primele zile de la invazia lui Putin în Ucraina, am fost complet bulversată și nu știam cum să reacționez; mintea mea era într-un vârtej continuu și emoțiile mă înțepau în cele mai neașteptate moduri. Din fericire, am reușit să mă scot din starea de anxietate și datorită colegilor mei de la Pagina de Psihologie, care sunt mai în măsură să abordeze acest subiect, dar și pentru că mi-am dat seama că mai mult decât a fi alături de ei psihic și a contribui cu donații nu pot face. Astfel, am decis că viața noastră trebuie să meargă mai departe, că este important să empatizăm cu semenii noștri aflați la nevoie, dar și că suntem responsabili să ne trăim viețile.

De curând, am avut la studio o clientă mai tânără și, dintr-o discuție în alta, am ajuns să vorbim despre cum am început fiecare dintre noi să avem grijă de pielea noastră. Iar conversația s-a aprofundat și mai mult, ajungând să căutăm răspunsuri și la întrebări de genul „de la ce vârstă merită să începem să folosim produse de skincare?“, „ce rol joacă mamele și alte femei în devenirea noastră?“

La noi în familie, în afară de o cremă de față și un ruj (folosit și pe post de blush) nu am văzut ca mama sau bunica mea să fi acordat o atenție deosebită pentru o rutină completă de îngrijire. Aveau o preocupare față de tenul lor, însă așa cum știau ele, fiind mai preocupate de viață, decât de grija de sine.

Recunosc că, poate, mi-ar fi fost mai ușor dacă, în adolescență, aș fi avut acces la informațiile pe care le dețin astăzi. Dar mai ales mi-ar fi prins bine cineva care să mă îndrume și să îmi explice regulile de bază ale tenului, secretele îngrijirii acestuia și cum să aleg produsele pe care este inteligent să le folosesc.

Acum, la 35 ani, simt o bucurie că pot să le ajut pe fete și pe femei să aibă grijă de ele, de tenul lor, atât prin intermediului salonului pe care îl dețin precum, cât și prin informațiile pe care le postez pe platformele pe care activez. Știu că suntem bombardați cu diferite informații, din toate direcțiile, și că uneori nu știm ce să alegem. Și cred că cel mai greu este pentru fetele adolescente, mai ales pentru acelea care nu au în familie pe cineva interesat de îngrijirea tenului sau care să poată să le îndrume. 

Conversațiile care ne flexibilizează mintea și ne arată puterea relațiilor 

Primesc, adesea, întrebări de la urmăritoarele tinere despre cum să își descopere tipul de ten, ce produse să folosească și în ce să investească banii (mai ales că, de cele mai multe ori trebuie să facă economii pentru a-și putea cumpăra produsele). Și cred că dincolo de discuțiile cu mine, fiecare adolescentă merită să poarte o conversație de acest gen și cu mama ei. Experții Paginii de Psihologie spun adesea că genul acesta de conversații îi apropie pe oameni, că sunt dătătoare de siguranță și de încredere. Drept urmare, pentru mamele de fete care citesc acest articol, îndrăzniți să vă apropiați de adolescentele voastre și altfel decât spunându-le ce să nu facă sau cum să se apere de oamenii „răi“. 

Chiar am discutat cu fratele meu, psihoterapeutul Gáspár György, despre cum ar putea să aibă loc o astfel de discuție, și iată ce am aflat: 

  • Comunicarea este acel portal care ne ajută să ajungem mai aproape de mințile, sufletele și nevoile celor din jur. 
  • Adolescența poate fi o perioadă mai provocatoare, dar părinții pot face un control al daunelor psihologice, dacă știu ce canal de comunicare să folosească. 
  • Adesea, părinții preocupați de pericolele adolescenței pornesc pe o pistă eronată, ignorând subiectele de interes ale adolescenților.
  • În ceea ce le privește pe fete – dar este valabil și pentru unii băieți – a porni de la grija față de un ten curat, poate chiar a-l proteja de acnee, poate fi un bun punct de pornire. 
  • Ajută și să facă un pas mai departe, mama și adolescenta/adolescentul să facă o vizită la un cabinet de cosmetică sau un studio de îngrijirea tenului. 

În acest proces vă pot fi alături, în calitate de consultant, și vă aștept cu drag la studioul meu, să ne cunoaștem. Mai ales, acum, că avem libertate de mișcare.

Corpul adolescentelor nu este doar despre menstruație 

Am fost una dintre adolescentele care la vârsta de 10 ani a avut primul ciclu menstrual. Partea bună este că, înainte cu câteva luni, am avut o discuție cu mama pe acest subiect și știam (oarecum) la ce să mă aștept. Dar ce nu știam era cât de mult avea să se schimbe viața mea și mai ales tenul meu. Din această perspectivă nu am fost pregătită și recunosc că m-am simțit extrem de copleșită. 

℗PUBLICITATE



Am observat că, în zilele noastre, fetele se maturizează tot mai repede, ceea ce însemnă că trebuie să fie atente (și) la schimbările hormonale, care de foarte multe ori sunt responsabile pentru diferitele probleme cu tenul. 

Revenind la discuția cu clienta mea mai tânără și la întrebarea de la ce vârstă merită să folosească adolescenții produse de îngrijirea tenului, răspunsul meu a fost din jurul vârstei de 14 ani. Însă, cu cât mă gândesc mai mult, realizez că nu depinde neapărat de vârstă și ar fi sănătos ca fetele să înceapă să aibă grijă de tenul lor în momentul în care începe ciclul menstrual.

Odată cu apariția ciclului menstrual, ne putem da seama, cel mai bine, ce tip de ten au fetele și putem să le facem recomandări particularizate. 

O rutină simplă este ceea ce au nevoie adolescentele: 

  • un produs blând pentru demachiere, 
  • o loțiune tonică și 
  • o cremă de față.

Acesta este un trio perfect, iar dacă se observă probleme cu acneea un produs tratament este mai bine decât bine venit. 

Adolescența poate fi o adevărată provocare pentru fete, cu atât de multe schimbări somatice, emoționale și psihice. De aceea este important ca fiecare adolescentă să aibă cel puțin o persoană cu care să discute toate transformările, care să-i ofere înțelegere și îndrumare, la nevoie. Atunci când am deschis salonul, mi-am imaginat că va fi un loc unde mamele să își aducă fetele pentru un răsfăț și o discuție, un loc unde întrebările fără răspuns să primească atenție.

Sunt multe aspecte din adolescența mea pentru care aș vrea să mă întorc în timp (oare cine nu ar vrea asta?!), aș face mai multe schimbări. Dar știu că acest lucru nu este posibil, de aceea îmi folosesc energia pentru a susține relațiile dintre mame și adolescente, în acest mod nișat al îngrijirii tenului. 

M-am gândit să abordez acest subiect, acum, în luna femeii, deoarece cred că niciodată nu este prea devreme să avem grijă de noi, să învățăm cum să o facem corect și inteligent. Ultimii ani ne-au demonstrat că nu știm ce ne așteaptă, ce ne rezervă ziua de mâine și că salvarea rezidă în relațiile noastre de atașament. Noi, femeile, ne dorim din ce în ce mai mult să fim independente și putem face acest lucru cu cât avem mai multe cunoștințe în varii domenii, educându-ne continuu și îndrăznind să ieșim din zona de confort.

Apropo de educație, pentru mamele dornice de autocunoaștere, dar și pentru toate femeile care vor să-și îmbunătățească relația cu sine, vă recomand spre lectură cartea Într-o voce nerostită. Este ca un dicționar care ne poate ajuta să descoperim glasul tainic al trupului nostru. 

Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0