Sunt curioasă ce relație ai cu tenul tău. Care sunt provocările cu care te confrunți? Ce ai vrea să îmbunătățești la el? Poate luminozitatea, poate nivelul de hidratare, poate problemele cu acneea. Poate efectele înaintării în vârstă. Dacă răspunsul tău este ultima variantă, atunci acest articol s-ar putea să-ți fie de ajutor.
Din ce am observat în practica mea de cosmeticiană, cea mai mare problemă a noastră, odată cu înaintarea în vârstă, sunt ridurile. Indiferent de gen, ne dorim ca anii să nu se citească pe tenul nostru. Prin urmare, ne dorim o piele mai fermă, mai fină și cu cât mai puține riduri.
Pentru aceia dintre noi care dispun de un buget mai generos, există nenumărate opțiuni de care pot beneficia, cu o simplă vizită în cabinetul dermatologului: injecțiile cu botox, cu acid sau chiar unele aparate medicale care fac minuni pentru ten într-un timp scurt.
Vestea bună este că există alternative și pentru persoanele care nu sunt dispuse să cheltuie o sumă mare de bani pe aceste proceduri. În ultimii ani, brandurile cosmetice au lansat pe piață produse cu ingrediente de calitate, care fac o treabă excelentă, mai ales dacă sunt folosite și în etapa de prevenție, nu doar pentru intervenție sau tratament.
Cinci produse pentru a preveni îmbătrânirea pielii
Sunt sigură că unele dintre aceste produse sau ingrediente îți sunt cunoscute, dar de altele poate n-ai auzit, așa că ar fi bine să le treci pe lista ta de „bine de avut“.
Primul și probabil cel mai important produs pe care-l poți folosi încă din copilărie este SPF-ul (crema cu factor de protecție). Deși cei mai mulți dintre noi aleg să aplice SPF doar atunci când stau la soare sau merg la mare, acesta este un produs care merită să devină indispensabil în rutina zilnică, indiferent de sezon sau de perioada din zi. Razele soarelui sunt din ce în ce mai nocive și mai intense, iar tu ai un atu foarte bun pentru a te proteja de efectele negative: SPF-ul.
Acidul hialuronic este ingredientul pe care-l găsești în aproape toate produsele pentru hidratarea pielii, dar care are cu adevărat beneficii pentru pielea ta. Poate ai observat și tu că persoanele cu ten gras au pielea mai întinsă și mai fermă decât cele cu un ten uscat. Acest lucru se datorează, în principiu, excesului de sebum, care menține tenul mereu hidratat. O piele hidratată va arăta mereu mai bine, mai luminoasă și mai proaspătă.
Vitamina C este substanța care oferă pielii luminozitate și care, în combinație cu SPF-ul, oferă pielii suficientă protecție, astfel încât să facă față atât razelor soarelui, cât și stresului oxidativ sau poluării. Este un antioxidant puternic cu beneficii multiple pentru piele. Singurul minus este că expiră destul de repede, prin urmare este nevoie să-l depozitezi în frigider (de preferat, folosește-l în următoarele două-trei luni de la deschidere).
Retinolul (sau „luptătorul numărul unu“ când vine vorba despre riduri), contribuie la accelerarea producției de colagen și ajută în lupta cu ridurile, liniile fine, dar și cu acneea (acolo unde este cazul). Rezultatele sunt excepționale și de lungă durată, dar este nevoie și de o atenție sporită. Introducerea retinolului în rutina zilnică se face treptat, iar pe timpul zilei este absolut necesar să folosești SPF. Piele este ușor sensibilizată în primele săptămâni, se pătează și se arde ușor, dacă nu este protejată.
Argirelina este un compus chimic cunoscut oficial sub denumirea de acetic hexapeptid-3. Mai exact, o peptidă, un fragment al SNAP-25, care este un substrat al toxinei botulinice, cunoscut în limbajul uzual drept botox. Deja îți este mai cunoscut, nu-i așa? Botoxul este ingredientul la care poți să apelezi atunci când vrei rezultate în câteva zile. Argirelina este ingredientul care te poate ajuta să-ți menții pielea mai fermă și mai tânără, dacă alegi să-l folosești în rutina ta zilnică. Prețul este unul mult mai mic decât al unei injectări cu botox, iar rezultatele nu întârzie să apară.
Acestea sunt doar cinci dintre ingredientele principale care nu trebuie să lipsească din rutina ta zilnică de îngrijire a pielii și care-ți vor oferi rezultate și pe termen lung, dacă le vei folosi cu consecvență.
Câteva sugestii suplimentare
Pe lângă aceste ingrediente și produse, este necesar să ții cont și de următoarele sugestii-cheie:
- Demachierea este sfântă, seara și dimineața, fiind primul pas către o piele frumoasă.
- Hidratarea pielii se face din interior către exterior, mai ales acum, când ne pregătim pentru sezonul mai rece (când pielea se usucă mai repede și are nevoie de mai multă atenție).
- Nu te spăla pe față cu apă prea caldă, deoarece aceasta usucă pielea.
- Alege mereu produse destinate tipului tău de ten.
- Nu agresa pielea prea des cu produse abrazive! Este suficient să-ți exfoliezi pielea o dată sau de două ori pe săptămână.
- Când petreci mai mult timp afară, protejează-ți pielea purtând o pălărie și ochelari de soare.
- Și nu în ultimul rând, măștile și vizitele la salon merită să facă parte atât din rutina ta săptămânală, cât și din cea lunară.
Dacă urmezi sugestiile mele, ai grijă de nutriția ta, faci suficientă mișcare, tot ce s-ar putea să mai ai nevoie este o minte cât mai ageră. În acest sens, colegii mei de la Pagina de Psihologie îți recomandă cu încredere volumul Lumea noastră polivagală, o carte despre cât de importante sunt relațiile în dobândirea stării de bine și cum te poate ajuta nervul vag să te vindeci și să trăiești bucurându-te de mai multă fericire.
Citește și: