Sunt sigură că, măcar o dată în viață, ai avut un „musafir nepoftit“ – un coș care și-a făcut de cap, iar tu ai avut de suferit din cauza lui. Partea și mai puțin plăcută este atunci când acesta vine însoțit de alți „prieteni“, la fel de dureroși și de roșii. În astfel de momente, sistemul nervos uman se poate „încinge“ și, dacă nu avem câteva strategii eficiente la îndemână, ajungem ușor să trăim o stare de copleșire emoțională și de deznădejde.
Pentru multă lume care privește din exterior, acestea ar putea să pară probleme superficiale și care nu merită luate în seamă. Dar una dintre cele mai des întâlnite probleme în salonul meu de cosmetică este acneea, care este în același timp și cea mai greu de tratat, deoarece implică un proces de durată. Știu, de asemenea, că este o problemă majoră pentru multe femei de toate vârstele. Realitatea este că nu o întâlnim doar în adolescență, acneea fiind prezentă pe tot parcursul vieții. Am cliente de peste 40 de ani care se luptă în continuare cu acneea și cărora le afectează viața la modul cel mai serios. Acestea sunt persoane care ajung să se simtă mai puțin bine în propriul corp, care dezvoltă îngrijorări cu privire la cum ar putea fi percepute din exterior, care se simt copleșite de rușine sau de vinovăție.
Prin urmare, în baza experienței mele de cosmeticiană cu o preocupare majoră față de știință, pot spune că acneea nu ne afectează doar tenul, ci ajunge să ne influențeze și raportarea la sine sau funcționarea cognitivă. De aceea, consider că este important să o abordăm cu deschidere și curaj, să nu o minimizăm și să găsim soluții pentru a o combate în mod corespunzător.
Educație dermatologică minimală
Pentru a găsi modalitățile cele mai bune de a lupta cu acneea, consider că este important să cunoști câteva lucruri despre cel mai important organ de simț al corpului uman, și anume pielea.
- Pielea este formată din trei straturi: epiderm, derm și hipoderm sau țesut celular subcutanat. Atunci când aplicăm, în mod obișnuit (acasă sau oriunde ne-am afla), un produs pe piele, acesta nu reușește să pătrundă până în derm, din cauza straturilor dintre epiderm și derm.
- Epidermul este format din cinci straturi diferite: stratul bazal, stratul spinos, stratul granulos, strat lucid (existent în palme și tălpi) și stratul cornos.
- Tranziția dintre stratul bazal (cel mai în profunzime) și cel cornos (de la suprafață), este de 14 zile; iar între stratul cornos și descuamare de alte 14 zile. În total, pielea noastră se descuamează, de la sine, în decurs de 28 zile. Ceea ce însemnă că nu putem vedea rezultate spectaculoase pentru nici un tratament după primele câteva zile.
- Stratul cornos, cel mai superficial strat al pielii, este format din 25-30 de rânduri de celule pavimentoase moarte, care se descuamează continuu. Din cauza acestor straturi, produsele nu reușesc să pătrundă până în derm (care este stratul de mijloc), ele fiind reținute între aceste straturi multiple.
Am ținut să-ți împărtășesc aceste informații, deoarece persoanele cu acnee își doresc ca rezultatele să apară instantaneu, dar, din păcate, științific vorbind, acest lucru nu este posibil. Uneori, este o luptă care se întinde pe luni sau ani, până să obținem rezultatele dorite și, mai ales, să scăpăm și de petele post-acneice.
Să vorbim, pe bune, despre partea de tratament
În primul rând, atunci când ai o problemă gravă cu acneea, este important să apelezi la un medic dermatolog. Acesta este singurul în măsură să-ți prescrie un tratament medicamentos corespunzător. Dar, pentru probleme minore, te poate ajuta și o cosmeticiană cu o pregătire științifică. De exemplu, eu aș porni de la câteva informații de bază și apoi ți-aș propune variantele de tratament existente în salon. Diferența dintre produsele aplicate acasă și cele din salon este că, datorită aparaturii pe care o folosesc, produsele pot pătrunde până în derm, favorizând astfel rezultate mai bune și mai rapide.
După cum ne arată studiile clinice, fiecare produs aplicat are nevoie de un anumit număr de zile sau de săptămâni până își face efectul. Pielea ta se exfoliază o dată la 28 zile, dar pentru a scăpa mai repede de petele post-acneice, aceasta poate fi sprijinită cu o exfoliere mecanică sau chimică mai blândă acasă. Iar aici, din nou, procesul depinde de salonul de cosmetică.
De asemenea, dacă ai un coș inflamat cu capul alb, pe care vrei să-l scoți, pentru a face acest lucru în condiții optime (fără a cauza o suprainfecție), este esențial: să-ți dezinfectezi bine mâinile; să nu apeși prea tare cu unghiile (pentru a nu face un semn în piele); și de abia după aceea să-l scoți încet și blând. Sugestia mea e să ai mereu mâinile curate, pentru a evita infecția și, dacă ai mai mult de „un coș“ pe care îți dorești (cu nerăbdare) să-l scoți, să te speli bine pe mâini după fiecare încercare. De multe ori, din dorința de a scăpa de acel cap alb, supra-infectăm zona și ne trezim cu alți „musafiri nepoftiți“.
Cele mai accesibile lucruri pe care le poți face chiar și tu acasă, zi de zi, sunt:
- să ai o rutină bine stabilită, cu produse destinate tipului tău de piele și problemelor cu care se confruntă aceasta;
- să te ții de această rutină, chiar dacă la început vei avea impresia că-ți ocupă prea mult timp și că acneea nu dispare. Când începi un tratament împotriva acneei, în primele zile sau săptămâni, există posibilitatea ca tenul tău să arate chiar mai rău. Și asta deoarece produsele aplicate le scot la suprafață pe cele care sunt „adormite“ sub piele.
Alte idei utile
Dacă mai ai și alte întrebări despre piele sau ai nevoie de o rutină potrivită de skincare, sunt aici să te ajut (ofer și consultații online, deoarece distanța n-ar trebui să limiteze nimănui accesul la serviciile de îngrijire personală sau de sănătate). Pentru că nu pot încheia acest subiect fără să revin la flexibilitatea minții și deoarece psihodermatologia este o știință în continuă dezvoltare, îți recomand spre lectură cartea Dansul fricii, semnată de Harriet Lerner. Este o lectură ușoară și spumoasă despre cum să ne domolim anxietatea, vinovăția și rușinea în așa fel încât să rămânem pline de empatie și compasiune față de noi însene și să păstrăm armonia spațiului interior.
Citește și: