În urmă cu doi ani, am simțit pentru prima dată că îmbătrânesc. Îmi amintesc că am vrut să fac ceva și m-a vizitat această senzație ciudată, dar și interesantă, în același timp. Pe moment n-am știut să-mi identific exact trăirea. Abia mai târziu mi-am dat seama că erau primele semne evidente că timpul trece. Cu toate acestea, în mindsetul meu, vârsta este doar un număr și contează mai mult cum ne raportăm la viață decât ceea ce scrie în cartea de identitate.
Acest mod de a privi îmbătrânirea îmi este inspirat și de femeile puternice care se reinventează la 50-60 de ani, care au puterea de a se afirma, chiar dacă se spune că au trecut de prima tinerețe. Îmi imaginez că problema este, apropo de îmbătrânire, cauzată de mesajele care circulă la nivel cultural și care ne fac să credem că, după o anumită vârstă, nu mai putem aștepta decât pensia, boala și moartea. Din păcate, societatea în care trăim uită cât de importante sunt femeile, indiferent de vârstă, și cred că acest fapt trebuie să se schimbe. Multe dintre femei ajung să sufere și să se însingureze, crezând că nu mai sunt importante sau necesare lumii din care fac parte.
Așa cum știți, dacă ați mai citit vreunul dintre articolele lunare pe care le scriu aici, pe Pagina de Psihologie, activitatea mea profesională implică relaționarea cu femei de toate vârstele. Și în urma discuțiilor pe care le port cu ele, atunci când vin la sesiunile regulate de cosmetică sau tratamente faciale, am aflat cât de mult apasă conștiința noastră ceea ce spune societatea despre noi, femeile. Mult prea des, îi lăsăm pe alții să judece în locul nostru. Sau chiar mai rău de atât, să ne dicteze cine suntem și ce avem de făcut.
Șase obiceiuri pentru starea noastră de bine (la nivel fizic și psihic)
Așa cum reiese și din titlul articolului, mi-am propus să abordăm tema „ageless beauty“ sau, mai simplu spus, frumusețea dincolo de vârstă. Cu alte cuvinte, cum putem să ne simțim bine și frumoase, indiferent de anii care se adună în spatele nostru. Iar pentru a trăi magia, vă recomand șapte obiceiuri de bază:
Avem dreptul să ne îngrijim și de noi
Psihologii și experții în cultivarea stării de bine spun că, cu cât începem să avem grijă de noi mai devreme, cu atât o să ne fie mai ușor de-a lungul anilor. Ținând cont de domeniul meu de activitate, vreau să vorbim despre grija față de sănătatea pielii. Iar pentru început, simt nevoia să punctez ceva legat de fetele din generația milenialilor. Văd multe adolescente care investesc sume mari de bani în produse de machiaj (nimic greșit în asta!), însă problema apare atunci când nu conștientizează cât de importantă este rutina de îngrijire a tenului și produsele folosite. Înainte de machiaj, tenul are nevoie să fie pregătit cu produse special create pentru nevoile lui. Acestea sunt cele care ne ajută, de-a lungul anilor, să ne protejăm bariera pielii, să avem un ten luminos, cu cât mai puține riduri și probleme. Prevenția este importantă, însă mai important este să începem să folosim produsele corespunzătoare, indiferent de vârstă. Nu contează că am conștientizat importanța produselor de îngrijire a tenului la 40-50 de ani, este lăudabil că avem curajul să recunoaștem că avem o problemă și să începem să o tratăm. Multe dintre clientele mele, chiar sunt mai tinere decât mine (eu având 36 de ani), îmi spun că se sperie când văd câte un fir de păr alb, un rid apărut „peste noapte“ sau o problemă care indică că a mai trecut un an.
Procesul de îmbătrânire este unul natural. Cu toți trecem prin el: unii mai devreme, alții mai târziu. Însă putem să o facem cu grație și cu o rutină bine stabilită, iar atunci rezultatele nu vor întârzia să apară.
Un secret bine de știut: SPF = BFF
Cel mai bun produs anti-rid pe care-l putem folosi, încă de la o vârstă fragedă, este crema cu protecție solară sau, pe scurt, SPF-ul. Este produsul must have din rutina noastră de dimineață. Acesta merită să fie prezent pe tenul nostru șapte zile din șapte, indiferent de sezon. De aceea, sunt de părere că crema de protecție solară este cea mai bună prietenă a pielii noastre.
Tratamentele faciale sunt o dovadă a iubirii de sine
Dacă alocăm lunar una-două ore pentru a merge la cosmetică, în decurs de câteva luni, tenul nostru începe încet-încet să se schimbe, iar rezultatele vor deveni recompensa principală a consecvenței noastre. O piele mai fermă, mai luminoasă și mai hidratată. Cine nu-și dorește asta? Sunt atât de multe moduri prin care credem că ne exprimăm iubirea de sine: zapând pe social media, butonând pe Netflix, făcând cumpărături online sau dojenindu-ne pentru că nu suntem perfecte. Dar adevărata iubire de sine n-are nicio legătură cu critica sau imperfecțiunea. Iubirea de sine înseamnă să căutăm să ne fie bine!
Punem limite produselor de matifiere
Îmi și imaginez ce or să spună acum posesoarele unui ten gras, dar crede-mă că un ten hidratat și luminos o să arate mai tânăr și mai proaspăt decât unul mat (care, din păcate, scoate în evidență ridurile). Nu spun să renunți la toate produsele de matifiere, ci mai degrabă să le dozezi cu atenție și să le folosești cu limite. Dacă alegi să aplici un fond de ten mat, hidratează tenul în prealabil și utilizează o pudră lejeră. Odată cu înaintarea în vârstă, contează mult și cantitatea de produs pe care o aplici atunci când te machiezi. Less is more se potrivește perfect (și) în acest caz.
Rutina din salon continuă și acasă
Așa cum nu este suficient doar să mergi la psihoterapie pentru a fi mai bine, la fel, nu este suficient să-ți faci lunar tratamente faciale la salon, dacă acasă nu depui nici un efort să folosești produse de îngrijire a tenului. Chiar dacă nu folosești fix aceleași produse, important este să-ți creezi o rutină bine stabilită și să te ții de ea. Înainte de fiecare tratament, discut cu clientele mele despre ce-și doresc pentru tenul lor și, înainte de a pleca, le „pregătesc“ o temă pentru acasă. Mai exact, ce produse ar trebui să-și (mai) cumpere și la ce ar trebui să renunțe.
Hrană pentru corp și minte
Sportul și alimentația corectă, plus lectura de calitate, sunt necesare pentru o viață bună. De o lună de zile, am ales să renunț la zahăr. Recunosc că nu este ușor, dar nici imposibil. Spun eu, care sunt o mare gurmandă și iubitoare de dulciuri (de orice fel!). Ajunsesem în punctul în care mâncam zilnic desert și nu mai puteam să mă limitez la o „bucățică“. Acum, după prima lună, nevoia de dulce s-a diminuat și pot sta alături de cineva care mănâncă desert fără nicio problemă. În plus, am observat că tenul meu este mai luminos, fără să fac ceva anume. Am scăzut, în timp, și cantitatea de mâncare dintr-o zi. Și nu pentru că aș fi vrut: organismul meu a decis, pur și simplu, că n-am nevoie de atât de multă mâncare.
Am început să fac sport și, deși n-aș fi crezut vreodată că voi spune asta, încep să mă simt din ce în ce mai bine în pielea mea. Anul trecut, am scris pe site-ul meu articolul Și grasă, și urâtă, care este cel mai citit articol publicat vreodată pe site. Și pot să înțeleg de ce: societatea pune o presiune mare pe umerii noști și este destul de dificil să ne simțim bine în pielea noastră atunci când nu ne încadrăm în anumite standarde. Noroc că îi avem alături pe colegii noștri, psihologii. Era cât pe ce să uit de lectură. Dacă tot suntem la granița dintre luna iubirii și luna femeii, să ne amintim că lectura ne face bine și să punem să punem liniștite mâna pe Iubirea 2.0 și Darul prezenței conștiente.