Încă din adolescență, am simțit o curiozitate reală față de tot ce este legat de pielea feței. Așa am aflat, de exemplu, că pielea este cel mai mare organ al corpului, pe care – din păcate – multe dintre noi îl neglijează, neștiind cum să-l înțeleagă sau să-i descopere nevoile. Tot atunci am aflat că suprafața totală a pielii ajunge, în medie, până la doi metri pătrați și că, în fiecare minut, eliminăm peste 30.000 de celule moarte. În mod evident, pielea feței este acea parte a corpului pe care o avem expusă mereu. Și care ar putea să reprezinte, metaforic vorbind, prima noastră carte de vizită. Acum, după mai mulți ani de activitate în sfera îngrijirii faciale, am convingerea că o piele frumoasă este o piele fericită. Că niciodată nu este prea devreme (sau prea târziu) să dezvolți o rutină inteligentă de îngrijire. Deoarece un ten îngrijit, sănătos și luminos contribuie inclusiv la sporirea stării de bine la nivel general.
O altfel de discuție fiică-mamă
De curând, am purtat o conversație cu mama despre petele pigmentare brune. Fiind trecută de prima tinerețe, dar preocupată de sănătate și frumusețe, mama este dornică să-și trateze pielea cu atenția cuvenită. Iar pentru a o ajuta să-și cunoască cât mai bine corpul, i-am explicat că petele pigmentare brune sunt modificări de culoare la nivelul pielii, unde aceasta capătă o tentă mai închisă, chiar maronie, care agravează aspectul feței, accentuând semnele de îmbătrânire. Petele pigmentare brune sunt printre cele mai importante semne de îmbătrânire și pot adăuga cu până la 10-15 ani ca vârstă cronologică aspectului feței. Zonele pe care aceste pete devin evidente sunt fruntea, nasul, bărbia și pomeții. Însă pot deveni vizibile și pe dosul mâinilor, pe spate sau în alte zone ale corpului.
Curioasă din fire și dornică să înțeleagă natura lucrurilor, mama m-a întrebat care este cauza apariției petelor pigmentare brune. De altfel, o întrebare importantă în procesul de înțelegere a relației cu propria piele. Iar adevărul, la fel ca orice alt adevăr, este că nu vorbim despre o singură cauză, ci despre un cumul de factori: razele UV, tutunul, tulburările hormonale și, unul dintre cei mai importanți răufăcători, poluarea. Studiile ne arată că poluarea crește cu până la 25% riscul de apariție a petelor pigmentare brune. La fel ca multe alte femei, mama a conștientizat că cei patru factori dăunători pentru ten se regăsesc și în viața ei. Mult timp a fumat, a suferit diferite modificări hormonale, trăiește, ca noi toate, într-o țară poluată și nici nu poate concepe să se ferească complet de soare.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Cum i-am explicat mamei importanța rutinei de îngrijire
Citind pe chipul ei câteva semne de îngrijorare, am simțit dorința să-i comunic, cât mai repede, că există și soluții, care nu sunt deloc complicate. E bine de știut că o rutină completă de îngrijire împotriva petelor pigmentare brune arată ca orice altă rutină completă de îngrijire zilnică.
În esență, avem de parcurs trei micro-pași:
- curățarea tenului;
- aplicare serumului;
- aplicarea cremei.
Atât serumul, cât și crema au roluri-cheie nu doar în rutina de îngrijire, ci și în prevenție. Serumul are o concentrație de substanțe active mai mare și astfel potențează acțiunea cremei cu rol de corectare, așa cum este benefic în cazul mamei mele, sau de prevenție, în cazul femeilor mai tinere. Din experiența mea de cosmeticiană, te pot asigura că serumul și crema fac casă bună împreună. Ele sunt aidoma unui duo ideal pentru o piele care se bucură de starea de bine. Revenind pentru o secundă la faptul că vine vara și că vom petrece tot mai mult timp la soare, iar acesta este un factor de risc pentru petele pigmentare, vreau să punctez cât de mult te ajută să utilizezi și o cremă cu factor de protecție.
Când adopți o astfel de rutină zilnică de îngrijire, pielea te răsplătește, într-un mod surprinzător, cu cele mai importante beneficii: aspectul petelor pigmentare este îmbunătățit vizibil, ritmul de îmbătrânire este încetinit, iar sănătatea se citește pe chipul tău. Iar rezultatele se reflectă și la nivel psihologic: relația cu tine însăți devine o bază de siguranță.
Cum interesul mamei a început să crească, fiind de această dată și mai motivată, a vrut să afle mai multe despre rutina de îngrijire. Ceea ce m-a bucurat în mod deosebit! Adesea le spun și clientelor mele că, în fapt, grija de sine este echivalentă cu iubirea de sine. Așa cum ne spălăm zilnic pe față și pe dinți, cum ne preocupăm să purtăm haine care să ne pună în evidență frumusețea naturală, avem nevoie să aplicăm și o rutină de îngrijire a tenului. Una care să fie bogată în ingrediente menite să prevină și să corecteze apariția petelor pigmentare brune. Nu avem nevoie de un curs avansat în știința produselor de îngrijire, dar prinde bine să reținem următoarele trei ingrediente cheie: vitamina B3, vitamina C și acidul glicolic. Îmi place să folosesc metafora celor mai bune trei prietene, atunci când vreau să accentuez cât de utile sunt aceste trei ingrediente. Împreună, ele au capacitatea de a reduce producția de melanină (pigment care colorează pielea) și de a uniformiza nuanța tenului, prevenind astfel apariția petelor pigmentare brune.
Scurtă, dar importantă, recapitulare
Îmbătrânirea este parte din ciclul firesc al vieții, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie definită de durere psihologică. Fiecare dintre noi putem face ceva pentru a ne cultiva starea de bine și a ajunge să îmbătrânim frumos. Pentru a manifesta această intenție, este necesar să recunoști problemele cu care se confruntă tenul tău și să-i asiguri o rutină inteligentă de îngrijire. Fiind un terapeut pentru frumusețe, vreau să-ți reamintesc cei trei micro-pași: curățarea profundă a tenului (pentru a elimina impuritățile și celulele moarte); aplicarea unui serum creat special pentru a ameliora hiperpigmentarea tenului; și utilizarea unei creme cu factor ridicat de protecție (inclusiv în zilele în care plouă!). Iar dacă într-o primă fază constați că este mai dificil să aplici rutina de îngrijire, țin să-ți spun că este normal să simți asta. Ba chiar, te încurajez să mergi mai departe cu încredere. Știind că asta este calea spre cultivarea stării personale de bine.
Citește și: