fbpx
skip to Main Content

Încet și sigur, cu fiecare zi care trece, suntem tot mai aproape de venirea iernii și de prima zăpadă. Pentru unii motiv de bucurie, pentru alții de frustrare, cred că depinde de fiecare dintre noi și de experiențele pe care le-am trăit cât de mult ne place sau ne displace iarna. Eu ador iarna, fratele meu nu e mare fan al acestui anotimp; la mine probabil că este justificat, deoarece sunt născută în zodia săgetătorului, drept urmare, decembrie este luna mea preferată.

Dar în articolul de luna aceasta nu discutăm despre cât de mult ne place sau ne displace frigul, ci despre cum facem să ne ferim de el și să ne protejăm pielea. 

Așa cum iarna adăugăm un strat de haine în plus, la fel este important să avem grijă și de tenul nostru. Cu oricare dintre clientele mele aș vorbi, fiecare îmi spune că odată cu temperaturile mai scăzute, pielea feței se schimbă, devine mai uscată, mai sensibilă și, uneori, mai iritată.

Indiferent de tipul de ten, în vremea anotimpului rece, pielea are de suferit. Deja știți că sunt mândra posesoare a unui ten gras, prea gras uneori, dar iarna devine mixt și de multe ori mă surprinde. Nici nu vreau să mă gândesc cum este pentru acelea dintre voi care aveți un ten uscat și care iarna este și mai uscat.

Opt obiceiuri sănătoase pentru protejarea tenului pe timp de iarnă 

Atât experiența fiecăreia dintre noi, cât și studiile făcute în laboratoarele moderne de cercetare ne confirmă că atunci când corpul nostru se întâlnește cu stresul reprezentat de frig sau când avem probleme de sănătate, într-o primă fază, pielea are cel mai mult de suferit. Drept urmare, am pregătit câteva trucuri prin care eu am grijă ca tenul meu să fie mereu hidratat, chiar și iarna. Sunt câteva idei simple și ușor de pus în aplicare, dar, vorba psihologilor, pentru ca acestea să funcționeze nu este suficient să le cunoaștem, este important să le face parte din rutina noastră zilnică. 

1. După cum am descoperit deja, pe lângă stratul suplimentar de haine cu care ne acoperim corpul iarna, dermatologii ne recomandă să îi oferim un strat suplimentar de protecție și pielii tenului. Aici intervin cremele hidratante, mai grase și mai consistente decât cele pe care le folosim vara. Primul pas este schimbarea cremei de față, indiferent de tipul de ten. La o simplă vizită la farmacie vă puteți sfătui cu orice farmacistă, iar dacă aveți nevoie de consiliere punctuală, vă invit să-mi scrieți pe blog sau pe Instagram

2. Pentru persoanele cu un ten uscat, recomandarea mea cheie este să adăuge, suplimentar, și un ulei. De asemenea, se poate utiliza și un ser hidratant, înainte de aplicarea cremei, pentru un plus de hidratare. Serul este mult mai concentrat decât o cremă de față, însă după aplicarea lui este absolut necesar să venim peste cu un strat de cremă, pentru a păstra și a sigila produsul. Astfel, pielea beneficiază de toate proprietățile produsului.

3. Tot specialiștii ne recomandă să evităm băile fierbinți. Știu cât de plăcută este senzația când ajungem acasă, după o zi lungă și rece de iarnă, și vrem să ne încălzim cu un duș fierbinte. Însă, din păcate, pe cât de plăcut este pe moment, pe atât de neplăcut este după aceea, când pielea devine și mai uscată. Atfel, este înțelept să nu ne spălăm pe față cu apă foarte fierbinte; apa călduță este de preferat.

℗PUBLICITATE4. Exfolierea rămâne un pas important în rutina noastră de zi cu zi și în acest sezon rece. Ne ajută să îndepărtăm mai bine impuritățile și să exfoliem pielea, drept urmare produsele pătrund mai bine în piele și își fac mai bine efectul. Este atât de important să deținem astfel de informații pentru a avea grijă de noi și de corpul nostru, nu-i așa? 

5. Vara, multă lume ne spune cât este de esențial să consumăm multă apă sau lichide pentru hidratare, însă acest sfat merită urmat și în celelalte sezoane. Hidratarea se poate face și din interior spre exterior: ceaiul este unul dintre cele mai prețioase recomandări ale mele în această materie, în special când temperaturile devin din ce în ce mai scăzute. Eu savurez un ceai gustos și aromat chiar acum, în timp scriu aceste rânduri. Alegerea de azi este un ceai fresh de mentă.

6. Temperatura din încăperile în care petrecem timp joacă și ea un rol important în procesul de hidratare, mai bine zis, ne deshidratează, în cele mai multe cazuri. Cu cât temperatura este mai ridicată, cu atât aerul devine mai uscat, lucru care face ca pielea să devină mai deshidratată, de aceea este bine să avem în casă un umidificator. 

7. Dacă în sezonul cald mai putem sări peste crema de ochi, când afară este frig, vă recomand să nu o mai faceți. Zona ochilor este mai sensibilă și mai uscată, de aceea, iarna are nevoie de și mai multă iubire și îngrijire decât în restul anului. Pentru că, vorba psihoterapeutei Edith Eva Egerself love = self care

8. Ultimul, dar nu cel din urmă sfat este să nu uităm de hidratarea buzelor, atât pe parcursul zilei, cât și seara, înainte de culcare. Buzele noastre merită toată atenția, atât din partea propriei persoane, cât și a partenerului sau partenerei noastre de viață. Tot psihologii ne spun că un sărut de minimum șase secunde este sănătate curată, pentru ambii parteneri.

Atât pentru luna noiembrie! Vă doresc să găsiți timp pentru propria persoană, să vă protejați mintea și corpul, iar luna viitoare promit să revin cu recomandări inedite pentru luna cadourilor. Iar dacă tot am ajuns la final, recomandarea mea de lectură este, în mod evident, o carte despre trup – Când corpul spune nu, de dr. Maté Gabor.


Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută