Minte flexibilă în corp îngrijit: miturile din machiaj și cosmetică de care este bine să ne ferim – Pagina de Psihologie
skip to Main Content

Mă bucur mult să vă am din nou alături la rubrica Minte flexibilă în corp îngrijit. Luna aceasta a fost una plină de activități distractive și interesante, a fost perioada concediului și a deconectării pentru cei mai mulți dintre noi. Dar cum toate se încheie, așa s-a întâmplat și cu vacanța mea, drept urmare, iată un nou articol aici pe platforma Pagina de Psihologie.

Tema acestui articol este legată de mituri. Psihologia ne spune dintotdeauna că miturile influențează comportamentele oamenilor, adesea într-un mod mai puțin sănătos ori dezirabil. La modul general, mitul este o povestire fabuloasă care cuprinde credințele popoarelor despre originea universului, a fenomenelor naturii, dar și despre eroi și zei legendari. Noi nu vom aborda tema zeilor sau a eroilor, ci a produselor de machiaj și de îngrijire. 

Am ales câteva dintre cele mai populare și frecvente mituri care merită să fie desființate și care este punctul meu de vedere în legătură cu ele.

15 mituri care merită cunoscute de orice femeie

1. Rujul roșu nu este pentru oricine – nimic mai greșit. Din fericire, pe piață există o nuanță de roșu pentru oricare dintre noi. Cu subton cald sau rece, mai deschis sau mai închis. Tot ce trebuie să facem este să colindăm magazinele (online, dar cel mai bine offline) în găsirea nuanței potrivite pentru noi.

2. Dacă nu ne-am machiat, nici nu este necesar să ne demachiem – greșit. Indiferent dacă ne-am machiat sau nu, într-o zi, demachierea este esențială. De ce? Pentru că pe parcursul zilei ne atingem fața cu mâinile, transpirăm sau avem exces de sebum. Vă rog să faceți acasă un test. Seara, înainte de culcare, demachiați-vă tenul cu o dischetă îmbibată în apă micelară, într-o zi în care nu v-ați machiat, și observați dacă rămâne sau nu discheta curată. Veți avea surprize!

3. Produsele de machiaj nu au dată de expirare – fals. Fiecare produs, indiferent că este sub formă de cremă sau pudră, are un termen de valabilitate. Dacă verificați pe fiecare ambalaj, există un simbol cu un capac deschis și un număr de luni, care semnifică câte luni se poate folosi acel produs după deschidere. Produsele sub formă de cremă sau lichide expiră mai repede decât cele pudră. 

4. Pudra îmbătrânește – adevărat, dar și fals. Depinde foarte mult de cantitatea de produs folosită. După aplicarea fondului de ten, un strat fin de pudră ajută la setarea acestuia fără să evidențieze ridurile. În timp ce o cantitate mare de pudră poate scoate în evidență ridurile, mai ales dacă este aplicată în zonele cu probleme. Am și eu câteva cliente cărora nu le place pudra și se lasă greu convinse când vine vorba de folosirea ei. Nu este nevoie să ne facem griji dacă suntem atente la cantitate și la culoarea folosită. Din experiența de până acum, cu clientele care vin la studioul meu, persoanele cu tenul uscat sunt puțin reticente la folosirea pudrei (deoarece au impresia că scoate în evidență porțiunile uscate ale feței). 

 5. Pentru un machiaj lejer nu avem nevoie de pensule – depinde ce înțelege fiecare dintre noi prin machiaj lejer. Eu sunt de părere că, indiferent la ce machiaj apelăm, avem nevoie de pensule. Însă nu sunt de acord cu ideea că doar pensulele scumpe sunt bune sau că trebuie să avem „n“ pensule pentru un machiaj reușit. Un număr maxim de 10 pensule este suficient pentru cineva care nu este neapărat pasionat de machiaj, dar își dorește să se machieze pentru activitățile zilnice. 

6. Baza de machiaj este inutilă – adevărul este undeva la mijloc. Dacă discutăm despre bază de machiaj, acel produs pe care îl aplicăm înainte de fondul de ten, pentru a-i crește rezistența, depinde mult de tipul de ten. Dacă ne dorim ca machiajul să reziste mai mult, atunci când mergem la un eveniment, vă recomand să aplicați o bază de machiaj, însă pentru machiajul de zi cu zi nu este strict necesar. Dar dacă vorbim de bază de machiaj și ne referim la produsele de îngrijire pe care le aplicăm pe ten, atunci este musai să o folosim. Indiferent de tipul de ten, uscat, mixt, normal sau gras, acesta are nevoie de produse pentru hidratare și îngrijire, indiferent dacă ne machiem sau nu.

7. Culoarea creionului de sprâncene trebuie să fie neagră – fals, fals, fals. Vă rog mult, indiferent dacă sunteți blonde, brunete sau șatene, să nu mai folosiți creion negru pentru conturarea sprâncenelor. Știu că acum câțiva ani era foarte la modă creionul negru (l-am folosit și eu), însă acesta înăsprește trăsăturile, iar noi ne dorim exact contrariul. Nici brunetele nu ar trebui să folosească creion negru sau fard negru. Există foarte multe nuanțe închise care se pot folosi în locul clasicului negru. 

8. Machiajul cauzează acnee – greșit. Știu că mamele noastre ne spuneau des acest lucru în adolescență, am auzit și eu această poveste de foarte multe ori, și poate că pe atunci era adevărat, însă în secolul XXI știm că este complet greșit. Foarte multe branduri lansează pe piață multe cosmetice care sunt o combinație între produsele de îngrijire și cele de machiaj care chiar ne fac bine și ne ajută să ne menținem pielea cât mai frumoasă și ne ajută să luptăm cu imperfecțiunile. Machiajul poate cauza acnee sau probleme grave în două situații: produsele sunt expirate sau sunt fake. Este dovadă de inteligență cosmetică să nu folosim și să nu cheltuim banii pe produse fake. Dacă nu ne permitem un produs highend, mai bine strângem bani o perioadă mai lungă de timp sau apelăm la produsele mass market, care sunt din ce în ce mai calitative. NU vă încredeți în site-urile care vând produse de lux la prețuri mizere, vă asigur că sunt fake. Dacă în 10 magazine un fond de ten de la un anumit brand costă 300 de lei și voi găsiți un magazin unde același produs este 50 de lei, acel produs este în mod sigur fake.

℗PUBLICITATE9. Produsele scumpe sunt bune, cele ieftine rele – acum 10-20 ani probabil că acest fapt era adevărat, însă în prezent este un mit. Recunosc că datorită meseriei mele, dețin foarte multe produse, unele scumpe și altele ieftine, mass market – care sunt foarte OK și fac o treabă mult mai bună decât unele highend. Cred că trusa noastră de machiaj ar trebui să fie o combinație dintre ieftin și scump. Trebuie să analizați voi în ce merită să vă „investiți“ banii și unde să economisiți. În prezent, este mult mai ușor, deoarece piața abundă de produse bune la prețuri accesibile. 

10. Demachierea trebuie făcută cu un săpun – adevărat și fals, depinde de săpun. Există pe piață branduri care au lansat săpunuri speciale, care pot fi folosite pe față, fără probleme; însă, vă rog, nu folosiți un săpun obișnuit. Din păcate, tenul o să aibă de suferit, deoarece săpunul în general usucă foarte tare pielea. Mai bine apelați la un produs special destinat demachierii sau curățării tenului decât la săpun. 

11. Nu există produse multifuncționale – fals. Există foarte mult produse multifuncționale, unele la care nici nu ne-am fi gândit. Unul dintre cel mai des întâlnite produse multifuncționale este rujul. Poate fi folosit pe post de blush, fard de pleoape sau tuș; în special rujurile mate care rezistă foarte bine. Cred că fiecare produs, chiar dacă nu scrie pe el „produs multifuncțional“, poate fi folosit în mai multe zone. Produsele de machiaj pot fi folosite în multe feluri, trebuie doar să avem imaginație și un strop de curaj pentru a ieși din obișnuințe. 

12. Pensulele nu trebuie dezinfectate dacă le folosește doar o singură persoană – fals. Indiferent că sunt folosite de către o singură persoană sau de către mai multe, pensulele trebuie curățate, diferă însă cât de des le curățăm. Pentru acelea dintre noi care folosim pensulele strict pentru uz personal, recomandarea este să spălăm pensulele folosite pentru produsele pudră odată la 3-4 săptămâni și după fiecare utilizare pensulele pentru produse cremoase. Cele mai „periculoase“ sunt pensulele folosite pentru produsele cremoase, deoarece pe ele se adună cele mai multe bacterii. O dată pe lună, vă recomand să le spălați cu apă și săpun, iar între aceste spălări puteți folosi și un produs special pentru curățare (atunci când doriți să folosiți o pensulă pentru mai multe nuanțe). Dacă sunteți make-up artiști, atunci pensulele trebuie curățate și dezinfectate după fiecare ședință de machiaj. 

13. Creionul negru pe linia apei este demodat – adevărul este undeva la mijloc. Dacă aveți un machiaj de tip smokey eyes cu negru, atunci creionul negru este bine venit și completează lookul, însă dacă aplicați un creion negru pe linia apei și aplicați mascara, atunci poate părea demodat. Pentru iubitoarele de creion pe linia apei, vă sugerez să alegeți o nuanță mai blândă și mai deschisă la culoare.

14. Linia de tuș nu poate fi aplicată pe o pleoapă căzută – fals. Fiecare tip de ochi se poate bucura de o linie de tuș, diferă doar metoda de aplicare și forma liniei. Să știți că, până acum câțiva ani, și eu credeam la fel. Însă am învățat că nu este adevărat; eu am pleoapa căzută și mă pot bucura, ca oricare dintre noi, de o privire de felină, am nevoie doar de puțin mai mult exercițiu și răbdare. Recomand să vă jucați foarte mult cu linia de tuș creată din fard sau creion, deoarece este mai ușor de trasat și de corectat. 

15. Ai nevoie de bani mulți pentru a achiziționa produse de machiaj de calitate – fals. Dacă îți permiți produse highend nimic greșit, însă dacă nu dispui de un buget mare nu te lăsa descurajată, deoarece brandurile sunt în mare competiție și lansează tot mai des produse la prețuri accesibile. Eu când am început să mă joc cu produsele de machiaj nu îmi permiteam produse scumpe, astfel că prima mea paletă a costat 10 lei. Desigur, asta a fost acum mulți ani, dar chiar și așa, nu m-am lăsat descurajată și mi-am strâns bani ca să îmi pot cumpăra produse mai scumpe. În 2016, când am absolvit cursul de machiaj și am început să îmi creez kitul pentru cliente, având nevoie de multe produse la început, am decis unde cheltui mai mult și unde economisesc și cumpăr ceva mai ieftin. Atunci când vă creați o trusă de machiaj, aveți nevoie de un buget mai mare, mai ales când o creați de la zero, însă vă luați pentru început produsele care sunt strict necesare, iar pe parcurs, după ce vă mai adunați bani, cumpărați restul produselor.

Ne oprim aici cu miturile despre machiaj, dar vă recomand să citiți și câteva cărți despre altfel de mituri: Mitul copilului răsfățatPuterea mitului.

Până luna viitoare ne vedem pe InstagramFacebook și YouTube

Mihaela Elena Gáspár

Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută