Colagenul este cea mai abundentă proteină existentă în organismul uman, produsă în mod natural. După cum ne arată știința cosmetică, fibrele de colagen ajută la menținerea elasticității și a fermității pielii, permițându-i acesteia să se întindă și să se refacă. Chiar dacă poate părea ciudat, colagenul reprezintă aproximativ o treime din compoziția proteică a organismului. Și, dincolo de rolul activ în regenerarea celulară, puțină lume știe că are efect și asupra țesuturilor cognitive.
Există 28 de tipuri diferite de colagen, însă cel mai des întâlnit este cel de tip unu, fiind prezent în proporție de 90%. Acesta conferă structură pielii, oaselor, tendoanelor, cartilajului fibros, țesutului conjunctiv și dinților.
În ce produse găsești colagen și cum îl integrezi în rutina ta zilnică
Așa cum ne arată studiile și cercetările din dermatocosmetică, colagenul are rolul de a menține structura pielii, îmbunătățind vizibil starea epidermei. În plus, are proprietăți hidratante, de prevenire a apariției celulitei, de uniformizare a aspectului pielii, împiedicând și apariția ridurilor și ajutând la estomparea liniilor fine. Găsești colagenul în cremele de față, de ochi și, desigur, de corp.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
În alimentație, există multe ingrediente care stimulează producția de colagen. Așa cum este celebrul Omega 3, pe care îl găsești în pește, nuci, alune, dar și în citrice și legume verzi. Sfecla, ardeii roșii, morcovii, cartofii dulci sunt printre ingredientele care stimulează, de asemenea, producția naturală de colagen, datorită unui conținut ridicat de vitamina C și A.
Nu știu dacă ai aflat deja, dar pe lângă cosmetice și nutriție, oamenii de știință vorbesc și despre nutricosmetice. Ele sunt botezate și „cosmetice orale“, contribuind la menținerea sănătății pielii, a unghiilor și a părului tău. Mai pe înțelesul tuturor, nutricosmeticele sunt produse alimentare care au scopul de a completa regimul alimentar, reprezentând surse concentrate de nutrienți sau de alte substanțe cu efect nutrițional sau fiziologic.
Cel mai probabil știi că este important ca orice schimbare din exterior să pornească de la interior, la fel stau lucrurile și în ceea ce privește colagenul. Așa că, pentru a-ți susține pielea să rămână mai fermă, apelează la aliații tăi de nădejde: alimentația sănătoasă, sportul, nutricosmeticele și, desigur, produsele necesare pentru nevoile tenului tău.
Alte beneficii ale colagenului
Pe lângă impactul major asupra aspectului pielii, colagenul este responsabil și pentru sănătatea oaselor. La acest nivel, poți să intervii prin suplimentarea cu nutricosmetice, dar și prin alimentele sănătoase și bogate în colagen, cum sunt cele amintite deja.
Dacă visezi la fire de păr mai groase și mai dese, tot cu ajutorul colagenului le poți obține. Există studii care au demonstrat efectele benefice pe care colagenul le are asupra structurii firului de păr.
Unghii mai tari și mai sănătoase? Da! Tot cu ajutorul colagenului. Vrei creșterea masei musculare și reducerea durerilor articulare? Răspunsul este tot această proteină produsă de organismul uman.
Probabil că nici nu mai este nevoie să-ți subliniez cât de important este colagenul pentru sănătatea ta generală și pentru tot ce numim starea personală de bine.
De luat în considerare
Înainte de a începe să-ți administrezi suplimente sau nutricosmetice, sugestia mea este să vorbești cu medicul de familie și să efectuezi un set complet de analize. Este vorba despre analizele anuale, care merită făcute și pentru a avea o imagine reală asupra modului în care funcționează corpul tău.
Pe lângă suplimente și diferite creme, îți recomand tratamentele faciale de tip dermapen, ultrasunete, radiofrecvență și masaj, care ajută foarte mult la îmbunătățirea circulației și care-ți vor crește producția naturală de colagen.
Și cum nu trece nicio lună fără să amintesc ceva și despre cum îți poți extinde flexibilitatea minții, îți recomand cu încredere cartea Trauma de dezvoltare. S-ar putea să te întrebi ce treabă are acest articol cu trauma, dar să nu uităm că mintea și corpul sunt interconectate, iar grija de sine este printre primele îndeletniciri sufletești care ne sunt sabotate din cauza traumelor de atașament sau relaționare. Colegii mei de la Pagina de Psihologie au publicat de curând această carte, care va fi unul dintre cadourile pe care le voi oferi multora dintre oamenii dragi mie. Și asta pentru că lectura ne poate face bine.
Citește și: