fbpx
skip to Main Content

Bine v-am regăsit pe paginadepsihologie.ro! Articolul din această lună am să-l încep cu o întrebare. Ce înseamnă pentru voi un ten „frumos“? Știu că acest termen, „frumos“, este relativ pentru toată lumea, și tocmai de aceea este bine de știut ce înseamnă pentru mintea fiecăruia dintre noi un ten frumos. 

Toate sau majoritatea (ca să nu spună colegii mei psihologi că mă pierd în generalizări) dintre noi, femeile, ne dorim un ten nu doar frumos, ci de-a dreptul „perfect“; însă, adesea cădem în capcana de-a pune prea mare accent pe produsele de machiaj și prea puțin pe cele de îngrijire. Pentru un ten frumos, știința cosmeticii ne dovedește că avem nevoie de o rutină de îngrijire. Un program bine stabilit de la care să nu ne abatem, câtiva pași pe care să îi urmăm zilnic, atât dimineața, cât și seara. 

Pe bune că nu este nicio inginerie mecanică!

Din fericire, piața abundă de produse bune la prețuri accesibile, astfel că nu avem nici un motiv să nu ne stabilim o rutină, nu mai ajută să ne găsim scuze. 

După ce identificăm tipul nostru de ten (iar dacă aveți nevoie de ajutor, vă stau la dispoziție), este necesar să facem o listă cu produsele de care avem nevoie pentru rutina zilnică și să alocăm, zi de zi, 5-10-15 minute pentru a urma pașii. 

Un machiaj niciodată nu o să arate bine, indiferent de cât de scumpe sau de ieftine sunt produsele folosite, dacă nu avem o bază, iar prin bază mă refer la produsele de îngrijire, și nu la acele produse cu numele de bază de machiaj.

Hai să vedem care sunt pașii ce alcătuiesc rutina noastră, în funcție de perioada din zi.

Rutina de dimineață implică următorii pași:

 • demachiere
 • tonifiere
 • ser de față și de ochi (opțional)
 • cremă de ochi
 • cremă de față
 • SPF (cremă cu factor de protecție) 

Rutina de seară, este aceasta: 

 • demachiere, dacă ai un machiaj mai intens, atunci îți recomand demachierea în 2 pași
 • tonifiere
 • ser
 • tratament pentru imperfecțiuni (dacă este cazul)
 • cremă de noapte

Să intrăm mai în detaliu!

Demachierea se face cu un produs la alegere, dar care să fie destinat tipului nostru de ten. Un produs cremos sau un lapte demachiant pentru cele cu ten uscat sau normal, o apă micelară sau un gel de curățare pentru cele cu ten normal/mixt sau gras.

Tonifiere: loțiunea tonică este acel produs care ajută la îndepărtarea ultimelor urme de machiaj sau de impurități. Are beneficii multiple: hidratare, luminozitate, tonifere sau matifiere, alege-o pe cea potrivită ție!

Ser: pentru un plus de luminozitate, hidratare sau matifiere, nu uita de ser! Unii ar spune că serul este destinat doar persoanelor cu tenul uscat, însă pe piață există o gamă potrivită pentru fiecare. Serul este un produs cu o consistență mai lichidă și mai lejeră decât cea pe care o are o cremă de față și, datorită acestei texturi, hidratează mai în profunzime decât cremele; însă, dacă ne dorim o rutină completă, trebuie să aplicăm pe deasupra o cremă de față. Pentru că trebuie să avem grijă în special de zona ochilor, ea fiind cea care ne dezvăluie și vârsta, de cele mai multe ori este esențial să o hidratăm cum se cuvine, astfel că nu uita de serul pentru ochi!

Crema de ochi: produsele se aplică pe față într-o anumită ordine, de la cele mai lichide la cele mai grase. Crema de ochi este un pas foarte important și îți sugerez să n-o omiți.

℗PUBLICITATEHidratare sau matifiere: am ajuns la penultimul pas din rutină, cel care ne ajută să avem o bază de machiaj potrivită, crema de față. Aleasă cu grijă pentru fiecare tip de ten, o să ne ajută să avem un ten frumos, luminos și îngrijit. 

Tratament pentru imperfecțiuni: un produs care se aplică local doar pe zonele cu probleme și care, de obicei, este indicat seara. 

Dacă intenționăm să facem o treabă serioasă, să o facem până la capăt!

Pe lângă aceste produse care fac parte din rutina zilnică, există câteva care ar trebui să le includem în rutina săptămânală sau lunară. 

Primele produse din rutina săptămânală sunt măștile, cu ajutorul cărora asigurăm câteva momente de relaxare pentru noi și de răsfăț pentru tenul nostru. Eu fac parte din categoria persoanelor care adoră măștile (nu, nu mă refer la Măștile masculinității) și sunt perioade în care mă răsfăț cu câte una, aleasă în funcție de nevoile tenului meu din ziua respectivă. Măștile sunt printre singurele produse care au un efect imediat asupra tenului și, dacă sunt folosite în mod regulat, au un efect miraculos (OK, în sensul metaforic al cuvântului).

Pentru rutina lunară, îți recomand să apelezi și la un salon de cosmetică pentru câte un tratament facial, care, sincer, cel mai corect este să fie recomandat de către cosmeticiană. Dacă ești din Cluj-Napoca, te aștept chiar la studioul meu, de la Galeriile Ferdinand. 

Să înțelegem de ce să facem ce ni se recomandă să facem

Psihologia ne arată că nimeni nu se va schimba, sau nu va face lucruri noi, până când nu înțelege de ce să facă ceea ce ar fi bine să facă. De aceea, a venit momentul să-ți spun de ce este atât de important rutina de îngrijire. 

Atunci când avem o problemă de sănătate sau trecem printr-o perioadă de stres, toate acestea se văd și pe tenul nostru, nu degeaba ne întreabă uneori cei dragi dacă este totul în regulă (deoarece suntem palide sau încercănate). Cremele și produse de îngrijire nu ne vor scăpa de probleme, însă, folosite cu regularitate și cu conștiinciozitate, ne pot ajuta să avem un ten frumos și să fim mândre de el, să nu ne mai fie rușine să ieșim în public fără machiaj. Iar dacă ne simțim cât de cât bine în propriul corp, te asigur că și încrederea de-a rezolva probleme va fi mai mare. Aici, Curajul de-a fi vulnerabil este una dintre cărțile care m-a marcat semnificativ; pe lângă produse de îngrijirea tenului, îți recomand să consumi, cu încredere, cărți de autocunoaștere!

Luptându-mă mulți ani cu acneea în adolescență, mi-a fost rușine cu tenul meu (chiar și față de cei dragi), astfel că, acum, mă revanșez față de el și îi ofer produse bune, de calitate și special create pentru el. Îmi ajut tenul în zileledificile și am grijă să nu uit niciodată să mă demachiez seara și, mai ales, să beau suficient de multă apă. Da, putem avea un ten frumos și hidratat ajutându-l și prin alimentație și, mai ales, prin hidratarea internă cu apă. Știu că, la început, este greu să consumăm cantitatea de apă recomandată, însă cu puțin exercițiu este ușor să ne adaptăm și să ne obișnuim cu cele 8 pahare cu lichide. Aaa, și să nu uităm de importanța somnului; dar pentru acest capitol o las pe Arianna Huffington să vă împărtășească mai multe informații, iar asta este posibil dacă-i citiți cartea, Revoluția somnului

PS: Dacă ai ratat ediția specială din #BraveTalk, este musai să o vezi, tema este legată de subiectul pe care l-am abordat în acest articol. 

Până luna viitoare, îți doresc zile plăcute, cu puțină caniculă, multă grijă pentru ten și să petreci vara în compania unor cărți cât mai plăcute!


Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută