Îngrijirea pielii la vârsta matură nu trebuie să fie deloc complicată pentru a fi eficientă. Secretul unui ten sănătos și luminos constă în consecvență și în alegerea unor produse potrivite. Cu cât începi mai devreme să-ți îngrijești pielea, cu atât îți va fi mai ușor să previi semnele îmbătrânirii și să-ți menții un aspect proaspăt și plin de vitalitate.
O rutină de skincare simplă, dar bine structurată este instrumentul cel mai potrivit pentru a te bucura de un ten care radiază. În acest articol, îți voi prezenta un ghid practic despre cum să-ți creezi o rutină eficientă pentru tenul matur, bazată pe pași ușor de pus în aplicare (dar esențiali!) și produse de încredere. Fie că vrei să-ți îmbunătățești îngrijirea pielii sau abia începi să acorzi mai multă atenție acestui aspect, vei găsi aici sfaturi utile pentru a-ți menține tenul sănătos și strălucitor.
Mai mult decât atât, sănătatea pielii este strâns legată de echilibrul interior și de gestionarea stresului. Stresul cronic poate contribui la îmbătrânirea prematură, favorizând apariția ridurilor, pierderea elasticității și aspectul tern al tenului. Dacă simți că stresul îți afectează nu doar starea emoțională, ci și aspectul pielii, îți recomand cartea Cum să învingi stresul de James Withey, recent publicată de editura Pagina de Psihologie. Aceasta oferă strategii simple și eficiente, pentru a face față stresului, ceea ce, pe termen lung, îți poate ajuta și pielea să arate mai sănătoasă și mai revitalizată.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
Dacă ai deja un ten matur, nu-ți face griji – nu este niciodată prea târziu să adopți câteva obiceiuri care să-ți îmbunătățească aspectul pielii. Iar dacă ești tânără și citești acest articol, vei avea un avantaj considerabil pe termen lung în menținerea unui ten frumos și îngrijit. Pielea ta reflectă modul în care ai grijă de tine, atât la exterior, cât și în interior.
Curățarea blândă
Primul pas în orice rutină de îngrijire este curățarea corectă a pielii sau demachierea. Pentru tenul matur, este important să alegi un demachiant hidratant sau un gel de curățare blând, care nu usucă pielea. În general, tenul matur este uscat și are nevoie de mai multă hidratare. Caută produse cu ingrediente precum glicerina, ceramide sau acidul hialuronic, care mențin hidratarea naturală a pielii.
Recomandare: gel de curățare cu acid hialuronic sau lapte demachiant hidratant. Aceste produse curăță eficient, dar nu agresiv, ajutând la menținerea unui strat hidratant.
Tonifierea
Tonifierea ajută la restabilirea echilibrului pH-ului pielii, pregătind-o pentru aplicarea următoarelor produse. Este ideal să alegi un toner hidratant, care conține acid hialuronic, Aloe vera, gălbenele sau apă de trandafiri, ingrediente care calmează și hidratează tenul matur. Nu este un pas obligatoriu în rutină, dar tare binevenit dacă ai câteva secunde în plus seara sau dimineața, după demachiere. Ușor de aplicat în palmă sau pe o dischetă și, ulterior, pe ten cu mișcări circulare.
Recomandare: tonifiere cu apă de trandafiri sau toner cu acid hialuronic, pentru o hidratare suplimentară și pentru calmarea pielii.
Serul pentru hidratare și regenerare
Serurile sunt produse concentrate, care tratează probleme specifice ale pielii. Pentru un ten matur, un ser cu vitamina C sau retinol poate ajuta la stimularea producției de colagen și la reducerea semnelor de îmbătrânire, cum ar fi ridurile și petele pigmentare. În schimb, dacă ai pielea mai sensibilă, poți opta pentru un ser cu acid hialuronic, care ajută la hidratarea profundă. Serul are o textură mai lejeră, ceea ce înseamnă că-l vei aplica înainte de crema pentru față, ca să obții rezultatele dorite. Cred că știi deja că produsele cu retinol se folosesc seara, iar cele cu vitamina C dimineața, deoarece se combină foarte ușor cu factorul de protecție folosit.
Recomandare: ser cu vitamina C, pentru o piele mai luminoasă și pentru combaterea semnelor de oboseală; ser cu retinol, pentru reducerea ridurilor fine și stimularea regenerării pielii; ser cu acid hialuronic, pentru hidratare intensă.
Crema de zi cu factor de protecție solară
Protecția solară este esențială pentru prevenirea îmbătrânirii premature a pielii. Alegerea unei creme de zi cu SPF 30 sau mai mare este un pas esențial, chiar și pe vreme înnorată. Protecția împotriva razelor UVA și UVB ajută la prevenirea ridurilor, a petelor pigmentare și a pierderii elasticității pielii. Crema cu factor de protecție sau SPF-ul trebuie folosit zilnic, indiferent de sezon, vară sau iarnă, nu doar atunci când mergi la plajă. Este singurul produs anti-îmbătrânire, pe care-l poți folosi încă din copilărie, pentru un ten frumos și cât mai puțin ridat. Nu te protejează doar de soare, ci te ajută să lupți și împotriva petelor, a liniilor fine și a ridurilor.
Recomandare: crema de zi cu factor de protecție solară 30+, care include ingrediente hidratante și anti-îmbătrânire. Alege o formulă ușoară, care nu lasă o senzație uleioasă pe piele.
Crema de noapte regenerantă
Pe timpul nopții, pielea se regenerează, iar o cremă de noapte bogată în retinol sau peptide va sprijini acest proces. Crema de noapte ar trebui să fie mai densă și mai hidratantă decât cea de zi, pentru a ajuta la repararea țesuturilor pielii și pentru a combate semnele îmbătrânirii. Poți folosi și seara crema de zi, dacă aceasta nu conține factor de protecție solară, în cazul în care nu dorești să-ți cumperi un produs suplimentar. Însă o cremă mai densă hidratează mai bine și ajută în lupta împotriva ridurilor, mai ales dacă are și ingrediente active precum retinolul.
Recomandare: crema de noapte cu retinol, pentru stimularea colagenului și reducerea ridurilor; crema de noapte cu peptide, pentru revitalizare și refacerea elasticității pielii.
Tratamentul sau crema pentru ochi
Zona din jurul ochilor este deosebit de sensibilă și poate dezvălui primele semne de îmbătrânire. Un gel sau o cremă pentru ochi, care conține cafeină, vitamina C sau peptide, poate ajuta la reducerea cearcănelor, a umflăturilor și a ridurilor fine. Îți recomand să alegi mereu crema de ochi în detrimentul gelului sau al altor produse cu texturi mai lejere, întrucât acestea nu hidratează suficient de bine pielea. Fiind o zonă sensibilă, este bine să aplici crema zilnic, de două ori pe zi. În plus, aplică, cât de des poți, și plasturi pentru ochi, care te ajută să te relaxezi, dar și să hidratezi zona.
Recomandare: crema de ochi cu cafeină, pentru reducerea umflăturilor și stimularea circulației; ser pentru ochi cu retinol, pentru diminuarea ridurilor fine și a petelor.
Exfolierea blândă
De două ori pe săptămână, poți introduce în rutina ta o procedură de exfoliere blândă, folosind un scrub cu enzime naturale sau un peeling chimic ușor. Acesta ajută la îndepărtarea celulelor moarte și la stimularea regenerării pielii. Alege exfolianți care nu sunt prea agresivi, pentru a nu irita pielea matură. În mod natural, pielea noastră se regenerează o dată la 28 zile, însă este bine să o ajutăm și noi. Un exfoliant blând te va ajuta să îndepărtezi celulele moarte, produsele aplicate vor pătrunde mai bine în piele, iar efectul lor va fi mai vizibil.
Recomandare: peeling cu acid glicolic sau scrub cu enzime din papaya, pentru o exfoliere blândă, care va ajuta la obținerea unui aspect mai uniform al tenului.
O rutină simplă de skincare pentru tenul matur nu trebuie să fie complicată. Cei mai importanți pași de inclus în rutina ta de îngrijire sunt hidratarea, aplicarea factorului de protecție solară și a ingredientelor anti-îmbătrânire, cum ar fi vitamina C, retinolul și acidul hialuronic.
Îngrijirea tenului = îngrijire de sine
O rutină de îngrijire consistentă și adaptată nevoilor pielii tale te va ajuta să-ți menții un ten sănătos, luminos și tânăr, fără a fi nevoie de produse complicate sau costisitoare. Știu că, la început, pare o rutină prea complicată, însă ai nevoie de trei-cinci minute dimineața și seara pentru acești pași, care vor face o diferență și pe viitor, nu doar în prezent. Este mult mai ușor să previi decât să tratezi.
Nu uita: Self Care = Self Love! Iar dacă tot suntem în luna martie, lună dedicată nouă, femeilor, vreau să te încurajez să-ți creezi o rutină de îngrijire a tenului și să te ții de ea, fără să uiți nici de tratamentele lunare. Acestea au beneficii de care te poți bucura acum, pe moment, dar, mai ales, te vei bucura de ele peste ani și ani, când tenul tău îți va mulțumi pentru grijă.
Citește și: