Skip to content

Luna decembrie bate la ușă, este vremea cadourilor, a faptelor bune și a susținerii între noi: #sharingiscaring #womansuportingwomen. Este și perioada în care mințile noastre se zbat apropo de ce, cui și cât să-i cumpărăm și ușor ne pierdem liniștea sau starea de calm. Iar pentru a face perioada mai ușoară, consider că este benefic să ne sprijinim reciproc, prin idei sau păreri de cadouri inedite. Drept urmare, pentru articolul de luna aceasta vă propun zece idei care ne pot ajuta să fim mai creative și, poate, mai cumpătate.

Darul Prezenței conștiente

Englezii au o vorbă – time is money – și poate că adesea nu realizăm cât de valoros și de prețios este timpul nostru. Experții în psihologie și stare de bine ne reamintesc, constant, de faptul că experiențele sunt mai dezirabile pentru corpul și creierul nostru decât bunurile materiale. Prin urmare, ce ar fi dacă anul acesta le-am oferi celor dragi puțin din timpul nostru? Și aici mă refer la momente în care să nu facem nimic altceva decât să purtăm o conversație, să stăm împreună sau să ne implicăm într-o activitate care să faciliteze conectarea. Darul prezenței conștiente îl oferim atunci când întreaga noastră atenție, una plină de bunătate, este îndreptată asupra celuilalt sau asupra propriei persoane. Despre cum ne putem oferi nouă însene un astfel de cadou, vă recomand să aflați din cartea scrisă de Caroline Welch, care se numește exact așa: Darul Prezenței conștiente: un ghid de mindfulness pentru femei.

Un gest de umanitate

Dacă cei dragi sau prietenii ori cunoștințele au un business, un gest de umanitate sau o idee de cadou ar fi să le sprijinim afacerea. Cum am putea face asta? Să cumpărăm de la acești producători sau să-i încurajăm pe ceilalți să cumpere. Mi-a povestit de curând o prietenă cu cât drag cumpără bilete la spectacolele surorii sale, și nu pentru că artista ar fi zgârcită, ci pentru că sora ei vrea să o sprijine cât de mult poate. Același lucru îl face și fratele meu, când trece pe la salonul meu de cosmetică, pentru câte un tratament facial: are grijă să mă plătească, nu pentru că aș fi o avară, ci pentru că așa își exprimă el respectul față de afacerea mea. O recomandare nu ne costă nimic, pe noi, dar pe ei îi ajută foarte mult. Poate un follow pe rețelele de socializare, o recomandare verbală sau una virtuală sunt opțiuni la care putem apela, pentru a-i ajuta în îndeplinirea visul lor.

Un cadou handmade

Cunosc tot mai multe persoane pasionate de produsele handmade, atât să le ofere cadou, cât și să le creeze. Eu nu sunt atât de îndemânatică la acest capitol, dar uneori mai creez câte o decorațiune pentru casă. Anul acesta, am apelat la o prietenă, pentru a-mi crea o coroniță de advent handmade. Astfel, îi susțin afacerea, dar am și eu produsul dorit, de care să mă bucur pe întreaga perioadă a lunii decembrie. Așa cum cunosc persoane care fac turtă dulce, prăjituri sau croșetează șosete: și acestea vor face parte din cadourile pe care le voi dărui cu ocazia sărbătorii Crăciunului. Voi ce ați putea pregăti cu mâna voastră? Care ar fi acel cadou ce nu poate fi cumpărat și care devine cu atât mai important?

Cărți, cărți, cărți

„Oferă-i omului o carte și va descoperi lumea întreagă“, spune un citat pe care l-am descoperit de curând. Și cred că așa și este: din povestea cuiva sau dintr-o carte despre știință putem descoperi daruri extrem de valoroase. Vă recomand colecția de cărți selectate de colegii mei de la paginadepsihologie.ro. Aici găsiți de la cărți despre psihologie și psihoterapie, până la beletristică, titluri pentru copii sau chiar cărți de joc pentru întreaga familie. Dacă ar fi după mine, v-aș recomanda colecția #CeiCareȘtiu, pentru persoanele cu o gândire mai sofisticată și #PutereRelațiilor, pentru cei care sunt în căutarea stării interpersonale de bine.

Un calendar de advent

Indiferent că este unul handmade, creat de noi, sau cumpărat, acesta poate aduce zâmbetul pe chipul persoanei dragi timp de 24 de zile. Și partea bună este că pe piață găsim o mulțime de variante: skincare, makeup, parfumuri, chiar și ciocolată. Mi-am amintit recent că în urmă cu câțiva ani, o prietenă mi-a oferit cadou un calendar de advent cu dulciuri, creat de ea. Și a rămas un cadou memorabil pentru mine. Există în magazine și calendare goale, care pot fi personalizate (umplute), în funcție de nevoi și de buget.

℗PUBLICITATE



Lista mea de dorințe

Eu fac parte din categoria persoanelor care atunci când sunt întrebate ce cadou își doresc au deja pregătită o listă de preferințe. Iubitului meu îi ușurez, astfel, destul de mult situația, dar se reduc și șansele de a primi un cadou pe care să simt nevoia să-l schimb. Într-o perioadă a recesiunii și a inflației, este înțelept să fim atenți la buget și să nu cădem în capcana că ceilalți ar trebui să ne citească gândurile. Aici mi-a plăcut mult ce am citit într-o carte, și anume: uneori avem standarde nerealiste când vine vorba despre cadouri și ar fi mai benefic să fim sinceri și să verbalizăm care este lista noastă de dorințe ce se pot îndeplini în acest an sau în următorii. Din fericire, Crăciunul vine an de an.

Gift card

Multe afaceri și magazine oferă astfel de carduri cadou. La mine la studio am avut, de-a lungul timpului, bărbați care achiziționau un voucher cadou pentru partenera, soția, sora, mama sau o doamnă din viața lor, știind că le acestora place să se răsfețe. Astfel de carduri se găsesc spre achiziționare și la magazine, iar persoana care primește cardul își poate achiziționa serviciul sau produsul dorit. Zilele acestea, mi-am programat o ședință foto într-un decor de sărbătoare care este, de asemenea, o idee de cadou. Dar un astfel de card găsiți și pe profilul meu de Instagram, pentru servicii de cosmetică sau aici, pe platforma Pagina de Psihologie, pentru cărți.

O ieșire din cotidian

Există persoane care cel mai tare se bucură de o (mini)vacanță? De multe ori i-am auzit pe cei din jur spunând că experiențele de acest gen sunt mai importante decât un cadou fizic sau un bun material. Amintirile sunt cele care ne rămân și pe care le putem împărtăși de-a lungul vieții. Iar această ieșire din cotidian nu trebuie să fie o vacanță exotică (deși, și aceea poate fi utilă, după cum povestește Alexandra Gavrilă aka #Alandala): poate fi o vizită în oraș într-un loc nou, o ieșire în natură, poate, un spectacol de teatru sau o fugă la munte ori la mare.

Ceva de învățat

Doamne, câte persoane cunosc care spun că visează la cursul X sau vor să participe la conferința Y, dar bugetul nu le permite. Ei bine, eu cred că și aici putem face front comun și putem contribui cu o sumă de bani la achiziționarea unui bilet sau a unui loc în sala de curs. Este tot un cadou și încă unul prin care contribuim la dezvoltarea personală sau profesională a persoanei dragi. Eu mi-am dorit tare mult să particip la un masterclass și m-am bucurat să primesc cadou această experiență. Niciodată nu știm suficient de multe și mereu avem ocazia de a afla și a învăța lucruri noi. De aceea, un astfel de eveniment este mereu binevenit. Doar învățând și dezvoltându-ne putem deveni mai buni în ceea ce facem sau ne dorim să facem.

Un cadou biasat (produse de makeup și skincare)

Nu puteam încheia acest mini ghid de cadouri fără să punctez ceva ce îmi doresc și eu, de fiecare dată. După cum știu toate prietenele și cunoștințele mele, fiind pasionată de machiaj, produsele de makeup și skincare au devenit dependența mea. De fiecare dată când sunt întrebată ce îmi doresc, apropo de lista de dorințe, printre primele sugestii se află acest tip de produse. Deși am foarte multe (și aici nu exagerez), mereu apare câte o paletă nouă sau un produs nou, pe care abia aștept să îl testez.

Aceasta este ghidul meu cu recomandări de daruri pentru Sărbătorile care urmează. Fiți libere în imaginație și îndrăzniți să visați, iar voi, domnilor, citiți cu atenție și lăsați-vă purtați de intuiție și cunoaștere, pentru a vă face jumătatea de cuplu să radieze de fericire și bucurie.

Mihaela-Elena Gáspár este pasionată de psihologia frumuseții și de comportamentele care contribuie la starea umană de bine, activează în industria make-up și a cosmeticii faciale. Iubește cărțile de suflet, crede în evoluție și în faptul că viața este despre învățare, culoare și conectare.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0