Skip to content

A fost cândva o zi obișnuită de weekend, în care am decis să mă uit la filme, să mă fac mică în pat, să beau un ceai și să-mi odihnesc mintea și trupul – pentru că urma o nouă săptămână, cu noi sarcini de îndeplinit. Nu mi-aș fi închipuit că filmul „Minunea“ avea iarăși să mă acapareze pe deplin și să mă fure atât de puternic în povestea sa. Emoționant până la lacrimi, ca de fiecare dată.

Rezum filmul astfel: August  Pullman este un băiețel de 10 ani cu deficiențe faciale severe și are deja 27 de intervenții chirurgicale, el fiind personajul central al filmului. Până în clasa a V-a, acesta a făcut homeschooling acasă chiar cu mama sa, la un moment dat luându-se decizia în familie ca Auggie să fie introdus în învățământul de masă. O schimbare stresantă, agitată, în general cu emoții – atât pentru copii, cât și pentru familie, dar mai ales pentru băiatul de 10 ani care a văzut școala doar de la depărtare și o știe numai din povestirile surorii lui.   

Apoi vine momentul când Auggie trebuie să înfrunte privirile tuturor, acestea nefiind tocmai dulci, ci mai degrabă curioase, speriate, insistente. Realizează că drumul lui nu va fi tocmai ușor, ci din contră, cu temeri. Învățat să iasă afară cu o cască de astronaut, copilul trece prin niște episoade ce nu îl cruță, experiențe triste și dramatice care îl marchează, în schimb are noroc că familia îl iubește necondiționat, chiar și când membrii acesteia se simt îndepărtați de Auggie.

Mă opresc din a povesti filmul mai departe, căci există și cartea pe piață, iar curiozitatea nu ar mai fi atât de mare, dacă aș dezvălui totul. De fapt, acest film se simte, se trăiește și se vede cu inima. Sunt și câteva fraze care m-au impresionat mult, m-au făcut să vibrez de-a-ntregul, așa că mă rog să existe un număr cât mai mare de vizionări ale acestui film – poate, așa devenim mai buni cu toții:

„Dacă ai putea alege între a fi bun și a avea dreptate, alege să fii bun!“ 

„Nu te poți amesteca printre ceilalți, când ai fost născut să ieși în evidență!“ 

Eu mi-am extras mesajul esențial. Vă las și pe voi să meditați la următoarea replică a directorului școlii unde mergea Auggie: „El nu poate schimba felul în care arată, însă noi putem schimba felul în care îl privim!“

Și în viziunea mea, tăcerea este câteodată un răspuns. Și-am tăcut…

℗PUBLICITATE



O poveste despre viitor, schimbare și alegeri. O poveste despre acceptare, toleranță și bunătate. O poveste despre empatie, incluziune și prietenii puține, dar adevărate.

Un copil nu poate să își schimbe fizicul, oricât de mare ar fi dorința lui, nici deficiențele, în schimb putem noi să ne schimbăm mentalitățile, gândurile negative și uneori răutăcioase, care (oricât am încerca să negăm) există în fiecare dintre noi, măcar un pic. August a arătat cât de puternic și curajos este. Noi – oamenii care formează o societate întreagă – oare, o putem face, înlăturând prejudecățile? Eu aș începe prin reluarea filmului iar și iar, până ce mi se sădesc în minte valorile pe care acesta le transmite:

Alege să fii bun!

Fiecare dintre noi are nevoie de prietenie adevărată – aceea prin care îți ajuți camaradul la nevoie și nu îl vorbești pe la spate. Fiecare dintre noi ar trebui să-și aleagă prietenii după cât de frumos e sufletul lor, nu după cum arată fizic.

Un cuvânt poate răni!

Vorbele grele pot sfâșia inimi, mai ales pe cea a unui copil. Cuvintele au un sens, o logică și trebuie alese chibzuit.

Nu renunța niciodată!

Sunt momente când te simți doborât de toate, dar alege să dobândești și să îți arăți cât poți duce, căci fiecare dintre noi găsește, la un moment dat, resurse pentru a păși înainte și a prinde pe deplin încredere. Nu renunța să crezi în tine și în puterile tale.

Bunătatea nu costă nimic, este gratis!

Un rău se face ușor, un bine se face greu. Fii exemplu pentru cei din jur! Să fii bun e simplu: vorbește cum ai dori tu să ți se vorbească! Acționează și nu reacționa!

Familia îți vrea binele mereu!

Când crezi că toți sunt împotriva ta, caută o vorbă dulce în sânul familiei. O vei găsi mereu. Poartă discuții deschise cu părinții, căci ei îți vor fi alături întotdeauna!

Ema Tănase a absolvit Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iași, specializarea „Pedagogia învățământului primar și preșcolar“. Este profesor educator și, de la 18 ani, se identifică cu această profesie, care-i implică pe cei mici. După aproape un deceniu petrecut alături de multe trupuri mici cu suflete mari, poate veni cu mărturii care să ajute fiecare adult. În paralel, așterne în scris poveștile oamenilor care o înconjoară, pentru a scoate România frumoasă mai în față.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0