Skip to content

Invitata mea de astăzi la rubrica #CeNuVreauSăȘtieLumeaDespreMine, nu mai are nevoie de nicio prezentare. Cu toate acestea, dacă ar fi să o descriu pe Mirela Retegan într-un cuvânt ar fi: cameleonică. A inventat un adevărat fenomen pentru copii, „Gașca Zurli“, iar acum se pregătește să lanseze primul ei film 100% românesc, intitulat „Superpietonii Zurli“. Pelicula se va regăsi în toate cinematografele din țară și se aude că va fi un adevărat succes, cu atât mai mult cu cât, dincolo de joacă și momentele educative, îi vom regăsi și pe Mihai Morar, Amalia Enache, Codin Maticiuc și Ioana Chereji, alături de minunile lor mici.

Urmează să se lanseze primului film Zurli, întitulat Superpietonii Zurli. Ce emoții ce încearcă, când citești aceste rânduri?

Îmi apare un zâmbet mare pe chip și mă gândesc cu bucurie și emoție, ceva din categoria „am făcut-o și pe asta“. Nu m-am visat niciodată pe marile ecrane. Am vrut să mă fac actriță dar m-am gândit, mereu, la spectacole pentru copii. Acum, când văd numele meu pe generic un gând ghiduș îmi dă târcoale și îl aud spunându-mi că planurile pe care le are Dumnezeu cu noi sunt cu mult mai mari, decât ne putem noi imagina.

Semnezi și regia acestui film. Care a fost cel mai provocator moment din timpul filmărilor?

Cel din catacombe în care s-a filmat scena din „Casa lui Tura Vura“. Locul era foarte strâmt, mirosea îngrozitor a igrasie, multă umezeală și tot felul de mirosuri de la „fierturile“ vrăjitoarei.

Și cel cu conferința de presă a Președintelui, pentru că era îngrozitor de cald.

Gașca Zurli este mai mult decât un proiect de entertainment. Vorbim și de educație, prin joc și joacă. Care este vârsta propice la care ar fi indicat să încheiem socotelile cu ludicul?

Când încetăm să ne mai jucăm, încetăm să ne mai bucurăm. Doar în joacă și poveste găsim bucuria pură, curată, sinceră. Bine ar fi să nu ne treacă niciodată. Eu, cel puțin, mă antrenez în fiecare zi să nu-mi pierd această aptitudine: joaca.

© Mirela Retegan

Când apare filmul in cinematografe și ce ne poți spune despre el, fără a ne da prea multe spoilere?

Avem o avanpremieră, pe 13 este la Iași o premieră și de pe 19, în toată țara. Să-l caute oamenii în cinematografe. Vom merge și noi să-l vizionăm, împărțim echipa să putem ajunge în cât mai multe locuri.

Unde îl putem vedea?

În toată țara. Distribuitorul Ro Image a promis că o să poată fi văzut și în cele mai micuțe orașe unde există cinematografe. Îi rog pe oameni să verifice în orașele lor. Chiar ne-ar prinde bine să vedem și noi asta.

Maya este, deja, parte componentă din Gașca Zurli, având proiectul „Maya și Mascotele“. Ce simte un părinte când vede că semințele pe care le-a „sădit“ au asemenea rezultate?

Sunt un spectator fericit al vieții ei. Am făcut de ceva vreme pasul în spate și stau și privesc, cu mare bucurie, la tot ce se întâmplă. Maya s-a tot reinventat, pe parcursul celor 22 de ani, și mă bucur enorm că a moștenit de la mine această capacitate de a nu sta prea mult într-o zonă confortabilă. Produce schimbarea, anticipează drumul și îndrăznește să-și caute calea.

Sunt un părinte fericit, cu un copil care vrea să afle care e sensul vieții lui, pe Pământ. Iar eu sunt în spatele ei, gata să o ajut să se ridice și să se reașeze pe sine, de fiecare dată când un vagon, sau altul, o să deraieze.

Cât de mult intervii în acest proiect? Ești genul de mamă elicopter sau o lași să învețe din eventualele greșeli?

Cel mai greu e pentru un părinte să-și lase copilul să învețe singur. Dar asta este rolul în care am fost distribuiți și dacă nu respectăm scenariul, regizorul ne scoate din distribuție, mai târziu. Învățăm să le lăsăm loc și timp să descopere și să deprindă de la mâncat, la legatul șireturilor, la alesul opționalelor și până la școli, vacanțe, locuințe etc.

Când mi-e greu și îmi vine să intervin, îmi amintesc cum mă uitam la ea făcând primii pași, și cu lacrimi în gât o încurajam să meargă singură și să se ridice. Mesajul rămâne același la orice vârstă: „hai ca poți“!

Care a fost primul sfat pe care i l-ai dat, atunci când a vrut să pornească pe urmele tale?

℗PUBLICITATE



Să nu piardă bucuria de a avea în față toți ochișorii aceia fascinați care se uită la ea ca la o soră mai mare, pe care și-au dorit-o mereu. Să nu uite că, pentru părinți, ea este speranța că se poate și pentru mamele și tații singuri reprezintă paiul de care se agață că nu au luat decizia greșită.

Maya știe că dincolo de ceea ce pare, ea și-a asumat o imensă responsabilitate: să confirme că tot ce spun și fac de 20 de ani a dus la acest rezultat: un copil sănătos emoțional, încrezător, pregătit să-și trăiască propria viață și să-și facă propriile greșeli, păstrându-și virtuțile în care a crescut.

Cum arată bucket list-ul tău, pe 2024?

Oooooooooooo, este ceva de studiat la Școala Vieții.

Am o mulțime de planuri. Am făcut o listă lungă și la final am scris: „Doamne, ia de aici ce se potrivește și planului divin și ajută-mă să înțeleg dacă și ce din lista mea se află și pe lista ta“. Și am încheiat-o cu „Facă-se voia ta“, mantra mea cu care mă trezesc și mă culc, în fiecare zi.

Ai apelat, vreodată, la psiholog?

Dadadada. Apelez mereu. Din fericire cunosc mulți și vorbesc cu toți. Nu am fost niciodată la terapie în sensul clasic, clinic. Fac parte din categoria celor norocoși care se află la un buton distanță de un psiholog, la orice oră din zi și din noapte. Altfel, apelez la tot ce se numește terapeut și cu care eu rezonez, fac tot ce pot și știu ca să fiu bine.

Cine este centura ta de siguranță?

Dumnezeu, Iisus, Fecioara Maria, Arhanghelul Mihail, Îngerașii, Maya, Mama. 

Și apoi urmează o listă lungă, lungă, de oameni care dacă și-ar da mâinile, ar fi o plasă de siguranță pentru o țară nu doar pentru un om.

© Mirela Retegan

Crezi in prietenia sinceră dintre un bărbat și o femeie?

Dadadada! Cred în prietenie. Nu contează sexul, vârsta, condiția socială, banii, preocupările, pasiunile. Cea mai mare bogăție pe care eu o am sunt prietenii. Nu toți deodată, nu în același loc. Dar marja necesară nu scade niciodată. Unii ies, alții intră, unii obosesc, alții revin. E un giratoriu, realmente, în care prietenii mei au libertatea să vireze oricând la o ieșire și să reintre în intersecție. Condiția principală e să fie atenți la prioritate.

Când te privești în oglindă, ce îți place cel mai mult, la tine?

Ghidușenia. Energia care îmi pune corpul în mișcare. Și dacă ar fi să fiu foarte mândră de o parte a corpului meu, aș spune părul.

Dacă mâine ar fi sfârșitul lumii, ce ai face astăzi?

Cred ca aș face live-uri în care să dau putere oamenilor să accepte ceea ce nu putem schimba. I-aș susține pe cei pe care îi iubesc să poată să treacă mai ușor prin asta. Eu am o relație bună cu lumea de dincolo. Mă așteaptă atâția oameni dragi.

Ce mesaj îi lași Mirelei din 2034?

Bravo, femeie! Sunt mândră de tine. Nu pierzi timpul. Ești cea mai bună variantă a mea.

©Photo credit: Marius Bărăgan

Bianca Sîrbu - contributor senior, jurnalist, lifestyle editor, om de bazã, pasionatã de comunicare, scris și materie cenușie.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0