Skip to content

În spatele unui copil-lumină e un părinte-soare

Mirela Retegan, creatoarea fenomenului Zurli, femeia care a dus dragostea pentru copilul ei la rang de fenomen național, autoare de carte și gazda emisiunii Dimineața Zurli, de la Europa FM, i se alătură lui Gáspár György în proiectul „Scrisoare către copilul invizibil“. Mirela ne dezvăluie o parte din experiențele vieții sale, prin intermediul unei discuții extrem de personale, purtată între sinele său de adult și cel de copil.

Scrisoarea către copilul invizibil este o tehnică terapeutică pe care o puteți găsi descrisă și în cartea Revoluția iubirii: o altfel de poveste despre atașament și relații, publicată în 2017, la Editura Pagina de Psihologie.

Draga mea Mirela,

Îți scriu această scrisoare și sper să găsești în ea puterea de-a face cele mai bune alegeri în viață.

Acum ești o fetiță simplă și modestă. Ești timidă și speriată de toți oamenii și de toate lucrurile din jurul tău. Dar ești o sămânță bună și ai fost plantată într-un pământ roditor. O să crești un copac cu rădăcini puternice. Nu te teme de firicelul care ești acum. Iubește-te și ai răbdare cu tine. În jurul tău sunt oameni de la care vei învăța tot ce e mai important în lume.

Uită-te bine la mama ta și învață de la ea că ești puternică. Și când vei fi mare, folosește-ți forța să construiești o lume mai bună.

Uită-te la tatăl tău. Învață de la el altruismul și generozitatea și răbdarea și empatia.

Uită-te la bunica ta și învață de la ea iubirea necondiționată. Astăzi poate să ți se pară puțin ce-ți dau ei. Peste 40 de ani o să ți se pară imens. Nu casele, nu banii, nu mașinile, nu terenurile, nu averea materială este ceea ce are cel mai de preț familia ta. Ei sunt buni și curați și te iubesc. Fiecare după puterile lui. Ia, din dragostea lor, energia cu care să mergi pe drumul tău.

Viața ta nu o să fie simplă, dar o să fie extrem de provocatoare. Vei fi o fată curajoasă. Îți vei asuma riscuri. Vei face lucruri pe drumuri nebătătorite de alţii și vei suporta consecințele. Dar nu te vei îndoi nicio clipă că, alegând cu sufletul, ai ales bine.

Te vei așeza pe calea ta și vei rămâne acolo, indiferent pe unde te vor duce drumurile. Vei înțelege devreme că în spatele unui copil-lumină e un părinte-soare. Și vei încerca să le amintești asta tuturor părinților cu care te vei întâlni.

℗PUBLICITATEO să iubești copiii mai mult decât orice pe lume. Și dreptatea. Așa că o să te faci jurnalist. Și-o să ții piept tuturor celor care vor încerca să te facă să taci. Sau să spui ce nu vrei. Vei fi tare curajoasă. Vei risca tot pentru a-ți păstra demnitatea. Și respectul de sine. Apoi, când vei înțelege că nu asta e calea ta, te vei opri. Și te vei așeza din nou pe drumul tău. Cel în care să faci copiii fericiți și să alungi norii de pe chipurile părinților. Și vei începe să faci emisiuni și spectacole pentru copii. Asta, până când vei deveni mamă și vei înțelege mult mai mult despre lume și viață.

Vei face o fetiță care se va numi Maya și care va fi cea mai frumoasă poveste din toate câte s-au scris. Maya te va ajuta să devii cea mai bună variantă a ta.

Draga mea Mirela, vei iubi și vei alege cei mai complicați bărbați din lume. Vei cunoaște mari și frumoase povești de iubire, dar care vor fi pentru tine grele lecții de viață. Fiecare bărbat pe care o să-l iubești cu adevărat te va mai urca pe o treaptă a înțelegerii și acceptării. Și, cu fiecare experiență, vei deveni mai înțeleaptă și mai conștientă de cine și ce ești. Vei rămâne prietenă cu toți oamenii din viața ta. Nu o să porți ranchiună nimănui, nu o să te răzbuni pe nimeni, nu o să-ți consumi energia cu lucruri distructive.

Tu te-ai născut să construiești, nu să demolezi. Și pe unde o să calci tu, o să crească iarbă. Tu ești lumină și asta vei aduce în viețile celor cu care o să interacționezi.

Hai, fetița mea! Ridică-te și du-te! O lume întreagă așteaptă să crești și să faci lucruri minunate. Ai fost aleasă. O să-ți trimită Dumnezeu toți îngerii de care vei avea nevoie. O să facă Doamne-Doamne cărare în jurul tău. O să-ți creeze toate condițiile să faci ceea ce o să poarte numele Zurli. O lume a părinților și copiilor frumoși. Iar la final, Doamne-Doamne o să-i numere pe cei pe care i-ai făcut fericiți.

Misiunea ta e să luminezi zilele oamenilor cu care te întâlnești. Nu-ți pierde vremea cu alte lucruri. Fă ceea ce ai venit să faci și tot Universul va fi de partea ta.

Eu sunt aici. O să te ajut să te ridici, de fiecare dată când o să cazi. O să-ți suflu în aripi. O să fiu de partea ta, chiar și atunci când toată lumea o să-ți fie împotrivă. O să cred în tine până la capăt. Nu ești singură. Eu te iubesc necondiționat.

Ai tăi or să plece, oamenii or să rămână sau nu, condițiile te vor ajuta sau te vor încurca… Orice ți se va întâmpla, eu voi rămâne cu tine. Am venit împreună, o să plecăm împreună. Dar, până atunci, o să trăim fericite până la adânci bătrâneți.

Cu toată dragostea,
Mirela Retegan

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0