Suzeta este deseori folosită de părinți pentru a ajuta bebelușii să adoarmă sau să se liniștească atunci când plâng. Există bebeluși care nu folosesc deloc suzeta, însă există și bebeluși care o folosesc frecvent și ajung să aibă nevoie de ea chiar și când au peste vârsta de doi ani. De multe ori, părinții copiilor care folosesc suzeta simt o presiune mare de a scăpa de aceasta și nu știu cum să o facă eficient sau corect. Drept urmare, iată câteva idei utile.
De ce folosesc bebelușii suzeta?
Academia Americană de Pediatrie recomandă utilizarea suzetei pentru a ajuta bebelușul mai mare de o lună să adoarmă. Acest lucru poate preveni sindromul morții subite a sugarului. Dincolo de asta, mai multe studii ale Academiei Americane de Pediatrie indică faptul că utilizarea suzetei în cazul sugarilor mai mici de 6 luni, îi ajută să facă față durerii din timpul procedurilor medicale minore.
Bebelușilor le place să utilizeze suzeta pentru că îi ajută să se calmeze. Suptul este un comportament specific mamiferelor și este relaționat cu alăptarea. Dincolo de rolul său în hrănirea bebelușului, suptul îl ajută pe acesta să dezvolte o relație de atașament cu mama sa. Studiile ne indică faptul că atunci când bebelușul interacționează cu mama sa, este mângâiat, suge sau mănâncă, nivelul de oxitocină din creierul acestuia crește. Oxitocina este un hormon care joacă un rol important în formarea atașamentului și a relațiilor sociale în general. Astfel, este destul de ușor să se creeze o legătură între supt și liniștire.
Ce efecte negative poate avea utilizarea suzetei?
Utilizarea suzetei poate avea un efect negativ asupra alăptării, dacă bebelușului i se oferă suzeta înainte ca el să se fi obișnuit cu alăptarea la sân. Acest lucru se poate preveni de cele mai multe ori, dacă nu-i oferim bebelușului suzeta înainte de a împlini vârsta de o lună.
Utilizarea suzetei poate afecta dantura, favorizând apariția malocluziei. Cel mai frecvent, acest lucru se întâmplă dacă copilul folosește suzeta sau își suge frecvent degetul după vârsta de doi, trei ani.
Un alt efect negativ care poate apărea în cazul bebelușilor mai mari de 6 luni este otita medie. Apariția acesteia este favorizată de utilizarea frecventă a suzetei. Acest lucru poate fi prevenit dacă bebelușul reușește să renunțe la suzetă imediat după împlinirea vârstei de 6 luni.
Cum ajutăm bebelușii sau copiii să renunțe la suzetă?
Din punct de vedere psihologic, este indicat să se renunțe la suzetă în jurul vârstei de 6 luni. După 6 luni, bebelușul se poate atașa de suzeta care îi oferă sentimentul de siguranță.
Renunțarea la suzetă nu este ușoară. Acest proces le generează anxietate bebelușilor și copiilor, dar și părinților. Cu cât suzeta este utilizată mai frecvent și se renunță la aceasta mai târziu, cu atât procesul va fi mai dificil. Este greu pentru orice părinte să-și vadă copilul cum plânge când nu primește suzeta. Multora le este foarte dificil să facă față acestor episoade și să fie consecvenți. Dar ce putem face pentru a ne ajuta pe noi și pe cei mici?
Pentru părinți este foarte important să știe de ce își doresc ca cel mic să renunțe la suzetă. Să cunoască efectele negative pe care suzeta le poate avea asupra bebelușului sau copilului, atât din punct de vedere fizic cât și psihologic.
Pe cei mici îi putem pregăti pentru renunțarea la suzetă prin a le oferi alternative de gestionare a propriilor emoții. Alte comportamente care îi pot liniști pe bebeluși și copii sunt: legănatul, ascultatul muzicii, masajul.
Există mai multe metode pentru a-i ajuta pe cei mici să nu mai folosească suzeta. Spre exemplu, unii părinți pun anumite substanțe comestibile, dar cu gust neplăcut pe suzetă, pentru a crea o reacție de aversiune. Deși această tehnică funcționează, este mai indicat să recurgem la alte metode. Aceste metode variază în funcție de vârsta copilului, de frecvența de utilizare a suzetei și de atașamentul pe care acesta îl are față de suzetă.
Dacă suzeta este utilizată frecvent, este indicat să reducem utilizarea ei doar la anumite contexte – spre exemplu, o putem utiliza pentru a ajuta bebelușul să adoarmă, aceasta fiind singura situație pentru care folosim suzeta timp de câteva zile (mai puțin de o săptămână). Apoi renunțăm total la ea, introducând un alt ritual care să ajute bebelușul să se liniștească și să adoarmă (ex. masajul).
În cazul în care copilul are între doi și patru ani, putem discuta cu acesta despre renunțarea la suzetă. Îi putem spune, de exemplu, că acum este din ce în ce mai mare și va veni zâna Suzi să adune suzetele și să le ducă la bebelușii mici care au nevoie de ele. În schimb, cel mic va primi o jucărie pe care și-a dorit-o mult – o jucărie pentru „copii mari“. Atunci când trece o zi fără ca copilul să fi folosit suzeta, ar fi grozav să îi spunem cât de mândri suntem de el și cum ne încântă faptul că se descurcă din ce în ce mai bine. În astfel de momente, privirea și tonalitatea vocii, alături de un zâmbet, reprezintă cele mai prețioase daruri.
Pe copiii de peste doi ani îi putem învăța și cum să respire pentru a se liniști în situații care le creează anxietate și în care în mod normal ar folosi suzeta. Însă aici trebuie să nu uităm că cel mai bun exemplu pentru reglarea emoțiilor sunt chiar părinții. Atunci când copilul vede cum cineva utilizează o tehnică, cu ghidarea corespunzătoare vârstei sale, va învăța și el să folosească acea strategie.
Putem inventa un cântecel pe care să îl cântăm împreună cu cel mic – un exemplu în acest sens ar fi cântecelul Sesame Street: Bye Bye Binky Song. Putem crea povestea cu zâna Suzi, observând modul în care Jo Frost implementează această metodă în cadrul emisiunii Supernanny (The Binky Fairy Comes Home And Kids Don’t Want to Give Pacifier Away). O altă metodă eficientă, utilizată cu copii mai mari sau cu copii cărora le este dificil să creadă în zâne, este metoda borcanului (Supernanny | 4 Yr Old Gets Rid of Pacifier).
Concluzie
Utilizarea suzetei poate fi foarte utilă în lunile 1-6 de viață. Există bebeluși care nu au nevoie de suzetă, dar există și bebeluși pe care suzeta îi ajută să se liniștească și să adoarmă. Utilizarea suzetei după vârsta de 6 luni poate favoriza apariția otitei, iar după 2-3 ani, ea poate influența modul în care se dezvoltă dantura. Ideal este să încercăm să ajutăm bebelușul să renunțe la suzetă până la împlinirea vârstei de un an, oferindu-i alte metode pentru a se liniști și a-și regla emoțiile.