Skip to content

Dr. John Mordecai Gottman este un cercetător și psiholog clinician american care, de peste patru decenii, întreprinde cercetări longitudinale pe paneluri formate din mii de cupluri – în scopul de a studia stabilitatea conjugală, relația părinte-copil și dezvoltarea emoțională. Reușește să facă predicții despre divorț cu o acuratețe uimitoare, ajungând la performanța de a evalua potențialul unui cuplu în doar trei ore. Considerat cel mai important psiholog relațional al timpurilor noastre, Gottman conduce „Laboratorul Iubirii“, care funcționează în cadrul Universității Washington din Seattle. Acolo, analizează și studiază felul în care cuplurile comunică verbal, dar și nonverbal, în timp ce-și discută probleme conjugale. Poate spune cu o precizie de circa 90% dacă un cuplu va rămâne împreună sau nu. Într-un interviu difuzat la CNN, Gottman a demontat o serie întreagă de mituri și a reiterat niște adevăruri prea puțin cunoscute despre relațiile de cuplu.

Punctul de plecare într-o căsnicie îl reprezintă prietenia, susține Gottman. Aceasta ilustrează fundamentul unei relații de durată, dar se impune a fi dublată de o perioadă de „curtare“ nelimitată temporal, fiindcă este necesară pe tot parcursul relației. Iar baza pe care se construiește o căsnicie este formată din afecțiune și respect, pe care cei doi parteneri trebuie să le simtă unul față de celălalt.

Înainte de a ne căsători, este extrem de important să ne validăm locul pe care-l ocupăm în acel parteneriat domestic: să ne placă modul în care suntem tratați, să ne simțim respectați și admirați de persoana iubită. Desigur, presiunea socială este mare și, de multe ori, luăm decizii în baza unor ultimatumuri (depășim o vârstă admisă social și nu vom mai putea fi considerați părinți tineri, „în rând cu lumea“). Însă Gottman subliniază că un mariaj nu trebuie să fie o consecință indusă de societate, pentru că el este aducător de sănătate și longevitate, deci – abia după ce am format un cuplu bine sudat – e bine să ne gândim la posibilitatea de a avea moștenitori.

Gottman face distincția între „îndrăgostire“ și „dependență“ de o anumită persoană, accentuând că în etapa de îndrăgostire ne bucurăm de orice moment petrecut împreună, pe când în cazul adicției de celălalt ne dorim cu tot mai mare disperare să stăm în preajma partenerului. Și, la fel ca în cazul oricărui drog, pentru a obține satisfacția avem nevoie de doze tot mai mari, odată cu trecerea timpului.

Nu trebuie să evităm reversul medaliei: neînțelegerea, care apare inevitabil în orice cuplu. Dacă ignorăm, mascăm sau reprimăm un conflict, acesta va arde mocnit și va escalada, până când va exploda. E bine ca fiecare să știe cum să gestioneze cantitatea de animozitate ce se instalează în cuplu. Lupta de putere este un alt subiect pe care Gottman îl abordează. Aceasta e mult mai intensă în cazul cuplurilor heterosexuale, spre deosebire de cele homosexuale, deși în ambele cazuri se aplică aceleași principii.

Într-o relație de cuplu, un factor care poate să zguduie din temelii liniștea căminului este situația financiară. Mai precis, sărăcia nu este un predictor pentru divorț, decât dacă cei doi (sau măcar unul dintre ei) se consideră „săraci“. Altminteri, sărăcia este o noțiune relativă și contează mai mult ce anume înseamnă pentru fiecare să aibă „îndeajuns“. La fel se pune problema și în cazul sexului: este extrem de important într-o căsnicie și depinde ce și cât își dorește fiecare, totuși trebuie acompaniat de afecțiune, respect și umor în toate interacțiunile zilnice cu persoana iubită.

℗PUBLICITATE



Potrivit lui Gottman, vârsta partenerilor nu este atât de importantă, pe cât sunt respectul și afecțiunea dintre ei. Dar acestea nu garantează că niciodată nu vor apărea trădări. Toate trebuie discutate și ascultate cu cărțile pe față. În niciun caz, o infidelitate nu trebuie trecută cu vederea și nici tolerată în vreun fel. Oamenii tind să rămână în relații care-i fac nefericiți, pentru că ajung să trăiască în visul pe care și l-au proiectat, dar care nu are nicio legătură cu realitatea.

Mediul online este unul benefic, în sensul că oferă ocazii facile și multiple de a cunoaște oameni noi. Însă specialiștii ne arată că el este bun atât timp cât este folosit cu măsură. Privind din perspectiva zecilor de ani în care a făcut cercetări, Gottman susține că în anii ʼ40 se știa că circa 70% dintre bărbați aveau relații extraconjugale, în timp ce doar 40% dintre femei se aflau în aceeași situație. Însă cercetările recente ale sociologilor relevă faptul că nu prea există diferențe între femei și bărbați. Mai degrabă, diferențele au provenit din lipsa de oportunități pentru femei.

Familia de proveniență este la fel de importantă ca și comunitatea din care provin partenerii. Fiecare căsătorie este o experiență interculturală, indiferent de cultura din care vin cei doi, deoarece un nou cămin înseamnă o nouă cultură. Pe care noi înșine avem posibilitatea s-o creăm.

Suntem neurobiologic proiectați să trăim interconectați. Însăși religia ne îndeamnă să nu trăim singuri. Asta înseamnă că, oricât de încâlcite și dureroase ar fi uneori relațiile, momentele blânde și calde au puterea de a ne regenera. Legăturile de cuplu sunt necesare pentru o bună sănătate fizică și mintală, dar și pentru o longevitate crescută. Deși s-ar putea crede că întregul „dans“ conjugal ne tocește nervii și scoate la lumină fațete pe care nici nu știam că le avem, de fapt, o căsnicie bună are efecte benefice mult mai puternice decât toate exercițiile și obiceiurile sănătoase la un loc.

De-a lungul anilor, Gottman și-a publicat rezultatele cercetărilor științifice într-o serie de cărți devenite bestsellere internaționale. Cele mai recent apărute în limba română sunt: Căsnicia, pe roate sau pe butuci?, Parenting și Viața în doi, când suntem trei.

Pagina de Psihologie este o comunitate de psihologi, psihoterapeuți, psihiatri și oameni pasionați de psihologia relațiilor. Preocuparea față de cultivarea inteligenței relaționale, a sănătății emoționale și interpersonale este exprimată prin articole, evenimente și cărți de specialitate. Editura Pagina de Psihologie publică anual bestseller-uri naționale și internaționale. Iar contributorii noștri sunt specialiști cu experiență clinică și practică terapeutică. La secțiunea cursuri vă oferim atât activități educaționale online, cât și programe de formare continuă și complementară.

Caută
Coșul de cumpărături0
Nu există produse în coș
Continuă cumpărăturile
0