Anul acesta a adus în prim plan una dintre cele mai importante lecții pe care omul aflat la începutul secolului XXI le avea de învățat, traiul cumpătat și implicarea conștientă în fiecare aspect al vieții de zi cu zi. Deciziile importante au schimbat major lista de priorități, iar printre acestea, locuința a devenit fruntașă. Am ajuns să ne uităm mai mult în universul interior și să căutăm acel spațiu înconjurător care să ne ofere cu adevărat siguranță, energie și dispoziția necesară pentru a savura viața, chiar dacă ne aflăm în plină pandemie.
O viață conștientă este probabil singura cale prin care ne putem păstra sănătatea mintală în vremuri grele și tot starea de mindfulness ne ajută să facem mai mult bine decât rău și să știm în ce direcție să ne orientăm atunci când existența noastră pare haotică și complicată.
Pentru a veni în întâmpinarea semenilor noștri, împreună cu Storia.ro (platforma imobiliară cu cele mai multe anunțuri din piață) am vizitat câțiva dintre oamenii care ne inspiră și am vrut să aflăm ce înseamnă pentru ei #ModusVivendi. Până în prezent, i-am cunoscut în intimitatea casei lor pe Gáspár György, Mirela Retegan, Petronela Rotar și doctorul Vasi Rădulescu, iar astăzi ne primește la ea acasă Oana Tache.
ABONARE NEWSLETTER
Articole care te vor inspira, te vor emoționa și, totodată, te vor susține în menținerea sănătății tale relaționale și a stării de bine — livrate săptămânal în inboxul tău.
În viața Oanei și a soțului ei, Filip, a apărut de ceva timp Petru Lucas, mezinul familiei. Toți trei locuiesc undeva pe Știrbei Vodă, într-o casă care prezintă, la propriu, povestea iubirii lor.
Cum arată momentele de liniște în casa ta?
Mie nu mi-a plăcut liniștea niciodată. Trebuia să fiu mereu în mijlocul oamenilor, pe scenă sau alături de ei, în public, la un concert, la un festival, la o emisiune live. Nu eram fană stat acasă sau pierdut timpul pe canapea. Însă asociez din ce în ce mai mult liniștea cu iubirea de când am devenit mamă. Liniștea mea a devenit liniștea bebelușului și viceversa. Nu există liniște mai mare decât atunci când îți privești copilul în timp ce doarme ca un îngeraș. De altfel, bebe e destul de cuminte și treaz și nu ne dă bătăi de cap. Dar când doarme… aia e cu adevărat marea liniște și din casă, și din suflet.
La fel ca oamenii, casele au și ele câte o poveste; care este, în câteva cuvinte, povestea locuinței tale?
Povestea apartamentului în care locuim spune, de fapt, povestea noastră de iubire [râde]. Ne-am mutat împreună aici, undeva pe Știrbei Vodă cu Plevnei, imediat după ce am devenit un cuplu și, între timp, a devenit mai mult decât casa noastră. E locul în care copilul nostru, Petru Lucas, a râs prima oară și cred că asta spune tot.
În secolul XXI se vorbește despre arta simplității, în toate aspectele vieții. Pentru a avea un stil de viață sănătos și mindful ai învățat să trăiești fără…
Cred sincer că și 2020 a contribuit din plin la schimbarea mentalității în direcția asta și ne-a reînvățat că nu avem nevoie de atât de multe pentru a fi cu adevărat fericiți. Am învățat anul ăsta să triez atât lucrurile de care am cu adevărat nevoie, cât și oamenii pe care îi păstrez lângă mine. Deși înainte ajungeam să număr și câte 15 plecări în străinătate pe an, acum știu sigur că nu aș putea să trăiesc niciodată departe de familia mea, așa că cel mai bine e acasă. Și… cu câte o detoxificare digitală din când în când, că și rețelele de socializare ne răpesc multe din momentele frumoase din viața reală, chiar dacă nu suntem conștienți de asta.
Ceai sau cafea, ce-ți place să ai lângă tine atunci când ai un moment de răsfăț?
Cafea și povești. Și telefoane. Și știri. Și e-mailuri. Și proiecte. MediaLike.ro, compania de conținut digital pe care am dezvoltat-o în ultimii cinci ani are în portofoliu peste 50 de clienți premium locali și internaționali. Deci, ca orice antreprenor la început de drum, pot spune că „la cafea se face treaba“.
Cum este energia în casa voastră de când cu minunăția numită Petru Lucas?
Se râde mult. În fiecare zi! Noi râdem pentru că îl descoperim pe bebe crescând sub ochii noștri. Bebe râde de noi. Și râde cu toată fața, cu ochii [râde]. E mult mai multă veselie și bucurie decât era înainte. Nici nu îmi mai aduc bine aminte cum era viața înainte de el, atât de mare e iubirea și fericirea.
Cum sunt cultivate și hrănite emoțiile pozitive la voi acasă?
Noi ne tratăm cu muzică [râde]. Și Filip, și eu suntem oameni pozitivi, glumim mult unul pe seama celuilalt, suntem cei mai buni prieteni și parteneri. Avem o biblie a noastră, de cuplu, cu primele noastre mesaje, pe care am transformat-o în tablou, așa că în rarele momente în care nu suntem pe aceeași lungime de undă recitim „biblia“, în așa fel încât să ne reamintim constant de la ce am plecat. E despre iubire și respect viața noastră împreună, despre povești cu constelații și playlisturi muzicale și despre cel mai frumos și cuminte copil din generația alpha conceput în Japonia – #rockstarkid #PetruLucas.
Dar emoțiile mai dificile, așa-numitele emoții negative, cum sunt acestea abordate în casa în care trăiești?
Tot cu muzică. Cu calm și comunicare. Cu deschis de geamuri și aerisit în camere și la cap.
Ce ai schimba la casa ta pentru a te simți mai confortabil și în siguranță?
Noi tocmai am renovat acasă înainte de venirea lui Petru Lucas, așa că am făcut deja un upgrade. Suntem în siguranță, la ultimul etaj al unui bloc care ne oferă o panoramă de vis asupra Bucureștiului. Nu aș schimba, sincer, nimic. E bine așa cum e acum. E acasă și cred că asta spune tot!
Aaa… Dacă ar fi să fac mici schimbări, aș mai adăuga pe balcon o copertină în dungi, ca cele din Italia sau Grecia, și niște plante agățătoare ca să avem mai mult verde lângă noi și să ne imaginăm că suntem în vacanță tot timpul. Și aș mai zugrăvi o dată peretele din dormitor… Dar astea sunt nimicuri în comparație cu nevoile reale de siguranță și confort.
Înainte de pandemie și de venirea copilului, nu eram genul care să stea prea mult pe-acasă… Acum s-a schimbat foaia și am ajuns să mă bucur mai mult de confortul casei, în adevăratul sens al expresiei. Dar să știi că îmi place mult apartamentul așa cum e… Poate aș dubla balconul, dacă s-ar putea!
Care este acel obiect din casă care te ajută să te liniștești și să descarci din stres și anxietate?
Sunt multe! M-am întors din Africa cu câteva opere de artă lucrate manual de localnici. Din Japonia, anul trecut, mi-am luat chimonourile care țin loc de halat de casă. Am de la bunicile mele o statuetă cu Ra – zeul soarelui – și o cărticică de rugăciuni din 1938. Am primit o floare de colț de pe ghețarul Dachstein, am tot felul de „mici nimicuri“ importante din Islanda, de la Ibiza sau din Barcelona – locurile mele preferate. Cu toate astea m-am „hrănit“ in pandemie. Cu astea și cu vederea de pe balcon, locul meu preferat de acasă!
Care sunt cele mai importante activități în familia și casa voastră?
Odată cu venirea lui bebe, e târziu să ne mai întoarcem la activitățile noastre dinainte și oarecum prea devreme să vorbim de noi tabieturi. E important să ne menținem activi profesional și totodată suntem dedicați 100% copilului. Pentru el cred că cele mai importante sunt rutinele, așa că băița și orele de alăptat sunt sfinte. Dar în ceea ce privește somnul, suntem foarte relaxați și fericiți pentru că doarme deja la el în cameră, singur, în pătuț, și câte șase, șapte ore pe noapte.
Ce înseamnă pentru tine să trăiești „frumos“?
Cred că frumosul în viață înseamnă libertatea de a fi tu însuți oricând, oriunde, în orice context. Apoi, să trăiești frumos înseamnă să te gândești și la cei de lângă tine, să lupți alături de ei pentru idealuri, valori, democrație. Să ai grijă de oameni și de natură. Să fii responsabil și implicat, fără a face compromisuri care să-ți marcheze viața sau să-ți afecteze existența. Atât în plan profesional, cât și personal. Cam așa văd eu frumusețea vieții. Începe întotdeauna cu libertate și se termină acasă cu cei dragi!
Care este rutina ta înainte de culcare? Ce faci pentru tine și doar pentru tine?
Ca orice bucureștean care stă la bloc, am fost afectată de lipsa apei calde de la robinet, așa că băile lungi, cu muzică, bețișoare parfumate și săruri înainte de culcare au ieșit din rutina mea zilnică. Le cam duceam dorul, așa că ne-am pus boiler. Știu, destul de frustrant să nu te poți bucura de calitatea vieții într-o capitală europeană în 2020… Din nefericire, nu mă mai bucur atât de mult de obiceiul ăsta care îmi plăcea mult. L-am înlocuit cu o porție de meditație înainte de culcare.
Simt că viața mea este cu adevărat împlinită acasă atunci când…
Suntem noi trei într-o sâmbătă după-amiază și mă uit la Filip, soțul meu, și la bebelușul nostru, Petru Lucas, cum dorm împreună. Apoi, în 5 minute îi transform lui bebe camera în studio mobil și îmi văd liniștită de activitatea profesională.
Ce ne-ar putea spune casa ta despre tine, dacă am întreba-o ce fel de proprietar ești?
Să dau muzica mai încet! [râde]
Acesta este Modus Vivendi á la Oana Tache. Ceea ce putem învăța de la Oana este că oricât ar fi de grea viața, dacă avem alături de noi oamenii dragi, casa devine cel mai intim spațiu al nostru. Iubirea are nevoie de cel puțin două suflete care aleg conștient ca relația lor intimă să devină adăpostul cel mai sigur în care se pot refugia în momentele de cumpănă. Când avem de luat decizii de unii singuri este greu, dar atunci când partenerul ne este alături, totul pare să aibă mai mult sens. În următorul episod din #ModusVivendi (proiect susținut de Storia.ro) vă invităm să fiți din nou alături de noi pentru a găsi surse de inspirație și idei care ne pot ajuta în amenajarea unei vieți mai frumoase, sănătoase și împlinite.